Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2009

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΙ Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ-ΤΙ ΑΠΑΝΤΑ Ο ΔΗΜΟΣ ΚΕΡΚΥΡΑΙΩΝ

Προβλήματα στην λειτουργία της υπηρεσίας ανακύκλωσης, σε ότι αφορά το Δήμο Κερκυραίων, καταγγέλει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος. Άμεση ήταν η απάντηση του Δημάρχου Σωτ. Μικάλεφ, που τόνισε ότι το πρόβλημα που δημιουργήθηκε μετά τη λήξη της σύμβασης των εργαζομένων στην ανακύκλωση δεν υφίσταται πλέον, καθώς ο Δήμος προχώρησε στην πρόσληψη 4 εργαζομένων για τις ανάγκες του.
Στην ανακοίνωση του Συλλόγου Περιβάλλοντος τονίζεται ότι από 1/1/2009 η συλλογή ανακυκλώσιμου υλικού δεν γίνεται πλέον με την ευθύνη του Συνδέσμου Καθαριότητας αλλά από τους Δήμους του νησιού, ανεξάρτητα και αυτόνομα.
“Δυστυχώς αυτή η αλλαγή, σε συνδυασμό με το κλείσιμο της ΑΝΕΔΚ, είχε σαν αποτέλεσμα να απολυθούν οι 8 εργαζόμενοι του τομέα της Ανακύκλωσης, μετά από 2,5 χρόνια συνεχούς εργασίας και αφού αντιμετώπισαν όλες τις αρχικές δυσκολίες του εγχειρήματος.
Με τον νέο τρόπο λειτουργίας της Ανακύκλωσης και προκειμένου να αντιμετωπιστεί η δυσαναλογία μεταξύ του αριθμού των Δήμων και των απορριμματοφόρων συλλογής (υπάρχουν μόνο 4), δημιουργήθηκαν 4 γκρούπ Δήμων, το καθένα εκ των οποίων διαθέτει από ένα απορριμματοφόρο.
Το ανακυκλώσιμο υλικό, όπως και πριν από τις αλλαγές, οδηγείται στο εργοστάσιο Συλλογής που βρίσκεται μέσα στον προαύλιο χώρο του ΧΥΤΑ, στο Τεμπλόν, την ευθύνη του οποίου συνεχίζει να έχει ιδιώτης εργολάβος”.
Στην ανακοίνωση τονίζεται ακόμη ότι μέχρι στιγμής, η εφαρμογή του νέου καθεστώτος δεν έχει αποφέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Από τους «περιφερειακούς» Δήμους του νησιού, μόνο ο Δήμος Αχιλλείων φαίνεται να υλοποιεί την ανακύκλωση σε κάποιο ικανοποιητικό επίπεδο.
“Για τον Δήμο Κερκυραίων, η μέχρι σήμερα εμπειρία δείχνει ότι όχι μόνο δεν επαρκεί η λειτουργία ενός απορριμματοφόρου συλλογής αλλά ακόμη δεν έχει αντιμετωπιστεί το μεγάλο πρόβλημα της παλιάς πόλης, στους δρόμους της οποίας δεν μπορεί να μπεί (ένεκα μεγέθους) το κλασικό απορριμματοφόρο.
Για πολλούς και διάφορους λόγους, η Ανακύκλωση στην Κέρκυρα, από την πρώτη στιγμή της λειτουργίας της μέχρι και σήμερα, ακροβατούσε μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας.
Παρ΄ όλες τις προσπάθειες στήριξης τόσο των εργαζομένων σε αυτήν (συμπεριλαμβάνονται και αυτοί που απολύθηκαν!) όσο και αρκετών ευαισθητοποιημένων πολιτών, ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού αμφισβητεί την ύπαρξή της.
Πολύ θα θέλαμε να πιστέψουμε ότι οι αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας της Ανακύκλωσης θα αποτελέσουν μια νέα αρχή για κάτι το καλύτερο και πιο αποτελεσματικό. Όμως, η μέχρι σήμερα εμπειρία μας δείχνει ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος οι αλλαγές να μετατρέψουν την Ανακύκλωση σε δύσκαμπτη διαδικασία, δυσλειτουργική και αναποτελεσματική (στην καλύτερη περίπτωση για κάποιους Δήμους)
Διανύοντας τις πρώτες εβδομάδες του 2009 και λαμβάνοντας υπόψη τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα από την συλλογή ανακυκλώσιμου υλικού, καλούμε τους Δημοτικούς «άρχοντες» να βρουν άμεσα τρόπους σωστής λειτουργίας και στήριξης της Ανακύκλωσης καθώς η Κέρκυρα δεν αντέχει άλλες αποτυχίες , ιδιαίτερα στον ευαίσθητο τομέα των απορριμμάτων”.
Ο Δήμαρχος
Το πρόβλημα που δημιουργήθηκε μετά τη λήξη της σύμβασης των εργαζομένων στην ανακύκλωση (31/12/2008), δεν υφίσταται πλέον, καθώς ο Δήμος Κερκυραίων προχώρησε στην πρόσληψη 4 εργαζομένων για τις ανάγκες του Δήμου, ανέφερε ο κ. Μικάλεφ και πρόσθεσε ότι ήδη από τις 14 του μήνα τα δρομολόγια αποκομιδής ανακυκλώσιμων υλικών πραγματοποιούνται κανονικά.
Σε σχέση με το πρόβλημα της παλιάς πόλης που δεν μπορεί να γίνει αποκομιδή με το κλασικό απορριμματοφόρο, ανακοίνωσε ότι θα υπογράψει την Παρασκευή 23/01 την παραλαβή μικρού οχήματος το οποίο θα εξυπηρετεί τις ανάγκες της παλιάς πόλης.
Το απορριμματοφόρο θα παραχωρηθεί στο Δήμο Κερκυραίων από την Ελληνική Εταιρεία Ανακύκλωσης καθώς και 150 κάδοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: