Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2009

Αμετακίνητοι οι Δήμαρχοι για τα τέλη παρεπιδημούντων

Επιμένουν στην απόφασή τους να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις βάζοντας "λουκέτο" στους δήμους οι αιρετοί, στην περίπτωση που η κυβέρνηση υλοποιήσει την μέχρι πρότινος εξαγγελία για δραστική μείωση του τέλους παρεπιδημούντων.
Αυτό το θέμα απασχόλησε τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων, που συνεδρίασαν στην Αθήνα το μεσημέρι της Τετάρτης.
Λίγο πριν την έναρξη της συνεδρίασης του δ.σ. της ΚΕΔΚΕ, είχαν συναντηθεί οι δήμαρχοι των τουριστικών δήμων της χώρας, οι οποίοι συμφώνησαν να προβούν σε κινητοποιήσεις στην περίπτωση που το κατατεθειμένο από την κυβέρνηση νομοσχέδιο, ψηφιστεί.
Ωστόσο, η δραματική μείωση των εσόδων των δήμων, αποτελεί μια εκ των παραμέτρων της εφαρμογής της μείωσης του τέλους.
Στην ουσία, από την εφαρμογή της εξαγγελίας αυτής, οι δήμαρχοι θεωρούν ότι οι προϋπολογισμοί των ΟΤΑ, που ήδη έχουν ψηφιστεί, θα μείνουν "κενό γράμμα" αφού δεν θα μπορούν να γίνουν πράξη, όπως και τα τεχνικά προγράμματα, που προβλέπεται η εκτέλεση έργων με πόρους των δήμων.
Στο μεταξύ, σε πρόσφατες δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ, Μ. Κάρρας δήλωσε ότι ο προϋπολογισμός του δήμου Φαιάκων είχε εκπονηθεί και ψηφιστεί με δεδομένο στο σκέλος των εσόδων την είσπραξη του 2% από τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που λειτουργούν εντός των ορίων του δήμου.
Ειδικότερα, ο κ. Κάρρας ανέφερε μεταξύ άλλων "στο δήμο Φαιάκων μπαίνουμε μέσα κάτι περισσότερο από 500.000 ευρώ στα έσοδά μας. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα μπορέσουμε να εκτελέσουμε κανένα έργο από όσα έχουμε προγραμματίσει."
Επιπρόσθετα, ο δήμαρχος δήλωσε πως, αν ισχύσει τελικώς η μείωση του τέλους παρεπιδημούντων θα περιοριστούν οι δήμοι στην εκτέλεση έργων μόνο από το πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ και στις κοινοτικές χρηματοδοτήσεις, καθώς τα έσοδα των δήμων θα αρκούν μόνο για τις δόσεις των εκάστοτε δανείων και την πληρωμή του προσωπικού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: