Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2009

ΤΡΙΑ ΝΕΑ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ

Το νομοσχέδιο που θα αφορά την εφαρμογή των μέτρων στήριξης του τουρισμού το οποίο μάλιστα θα κατατεθεί στην Βουλή εντός της εβδομάδας θα είναι το πρώτο από τα τρία νέα νομοσχέδια που ανακοίνωση ότι θα προωθήσει ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης Κώστας Μαρκόπουλος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε χθες.

Σε αυτό το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνεται και η λειτουργική τακτοποίηση των ξενοδοχειακών καταλυμάτων, αλλά και η ρύθμιση που αφορά την μετεξέλιξη του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου σε τουριστικό επιμελητήριο.

Η ιδέα του τουριστικού επιμελητηρίου όπως τόνισε ο υπουργός βρίσκει απόλυτα σύμφωνο το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, στο οποίο θα γίνονται πλέον μέλη όλες οι επιχειρήσεις που διαθέτουν σήμα λειτουργίας του ΕΟΤ.

Παράλληλα, εξετάζεται η περίπτωση αποδοχής και των παρεμφερών επιχειρήσεων στον κλάδο του τουρισμού.

Επίσης, στο νομοσχέδιο θα συμπεριλαμβάνεται και η ρύθμιση που θα αφορά τη δυνατότητα δημιουργίας εταιρείας περιβάλλοντος, από τις ενώσεις των ξενοδόχων σε μείζονες τουριστικές περιοχές.

Όπως είπε η χρηματοδότηση αυτής της εταιρίας θα γίνεται μέσω του ΕΣΠΑ και θα αφορά τα πάγια, έργο της δε θα μπορεί να είναι και η διαχείριση αποκομιδής των απορριμμάτων από τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, μέτρο που αφορά στις περιοχές εκείνες που οι δήμαρχοι εμφανίζονται απρόθυμοι να μαζέψουν τα σκουπίδια, μετά τη μείωση του τέλους παρεπιδημούντων πελατών.

Αν και πεποίθηση του υπουργού, όπως χαρακτηριστικά τόνισε είναι ότι καμία ένωση Ξενοδόχων δεν θα είναι πρόθυμη να προβεί σε αυτή την κίνηση!

Τα δύο επόμενα νομοσχέδια που σχεδιάζει ο κ. Μαρκόπουλος και θα φέρει στη Βουλή με χρονικό ορίζοντα το τέλος του 2009, αφορούν την “ενίσχυση της εποπτείας των καζίνο της χώρας, και την ενίσχυση των Διευθύνσεων Εξωτερικού του ΕΟΤ, ΔΙ.Τ.ΕΞ.

Το υπουργείο στοχεύει να δημιουργήσει γραφεία στη Νότια Αφρική, στην Πολωνία, στην Ουκρανία και στην Ινδία.

Ακόμα, με στόχο την αύξηση του κοινωνικού τουρισμού ως αντίδοτο στην αναμενόμενη πτώση του εισερχόμενου τουρισμού, ο κ. Μαρκόπουλος δήλωσε ότι θα δοθεί στον κοινωνικό τουρισμό με στόχο την στήριξη των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού. Τα τρία υποπρογράμματα κοινωνικού τουρισμού που θα τεθούν σε εφαρμογή φέτος απευθύνονται:

•στους νέους

•στα άτομα με ειδικές ανάγκες

•και στις πυρόπληκτες περιοχές

Ειδικά για τις περιοχές που επλήγησαν θα δοθούν κονδύγια τόνωση του εσωτερικού τουρισμού τους, αλλά και προς την ενίσχυση των εκεί πολιτών να πραγματοποιήσουν τις διακοπές τους.

Σε αυτό το σημείο ο υπουργός ζήτησε από τους ξενοδόχους να κρατήσουν χαμηλά τις τιμές τους προς την ελληνική αγορά.

Προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της τουριστικής κίνησης προς την Ελλάδα ο υπουργός ανάφερε ότι τα διαφημιστικά κονδύλια για φέτος θα είναι αυξημένα κατά 50% σε σχέση με πέρυσι, μια δέσμευση που προέρχεται από τον πρωθυπουργό, όπως είπε.

Μάλιστα η καμπάνια που «θα τρέξει» άμεσα στις αγορές του εξωτερικού φέτος θα είναι με το ίδιο σήμα όπως και πέρυσι. Χαρακτηριστικά της θα είναι η στόχευση σε συγκεκριμένες αγορές.

“Δε μπορούμε να μιλάμε ακόμα για ποσοστά”


Με αφορμή δημοσιεύματα στον αθηναικό τύπο, που αναφέρουν μείωση των προκρατήσεων από Βρετανία-Γερμανία του 20-30%, ο έφορος της Ηatta, τουριστικός πράκτορας Βασ. Κοντός, μιλώντας στην “Κ.Σ.” σημείωσε ότι “τα ποσοστά δε μπορεί να είναι σωστά σε αυτή τη φάση, γιατί αλλάζει διαρκώς ο τρόπος κρατήσεων στις περισσότερες αγορές”.

Οπως, εκτίμησε, η αρνητική τάση στο Last Minute μπορεί να εξελιχθεί σε θετική αργότερα.

“Η ανησυχία ειναι δεδομένη. Θα υπάρξει πτώση της κίνησηςλογω και της οικονομικής κρίσης. Ο προγραμματισμός πτήσεων είναι δεδομένος”.

Ο κ. Κοντός ανέφερε ακόμη ότι για τη τουριστική κίνηση σε τοπικό επίπεδο, δε μπορούν να γίνουν ακόμη προγνωστικά.

Συμπεράσματα και προβλέψεις, θα αναδειχθούν μετά και την επικείμενη τουριστική έκθεση του Βερολίνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: