Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2009

ΙΔΡΥΣΗ ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΩΝΥΜΙΑ "ΟΠΕΡΑ ΔΩΜΑΤΙΟΥ ΚΕΡΚΥΡΑΣ"


Μια σημαντική πρωτοβουλία για τα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου πήρε ομάδα συμπολιτών μας με επικεφαλής την Ρόζα Πουλημένου. Πρόκειται για την ίδρυση του μουσικού συλλόγου «Όπερα Δωματίου Κέρκυρας».
Πρόεδρος του σωματείου είναι ο κ. Μίλτος Βασιλείου, αντιπρόεδρος ο εκπαιδευτικός Γιώργος Πουλημένος, Γραμματέας ο μουσικολόγος και διδάσκων του Ιονίου Πανεπιστημίου Κώστας Καρδάμης, Ταμίας η κα Σία Τσιριγκάκη και μέλος ο γιατρός Νάσος Μαρτίνος. Την καλλιτεχνική διεύθυνση ανέλαβε η Ρόζα Πουλημένου που αποτελεί και την πηγή έμπνευσης του Σωματείου.
Οι πρωτοστάτες αυτής της αξιέπαινης προσπάθειας παραχώρησαν συνέντευξη τύπου.
Αναλυτικά, ο κ. Βασιλείου μεταξύ άλλων δήλωσε ότι «Η ίδρυση ενός μουσικού συλλόγου δεν αποτελεί είδηση αφού η Κέρκυρα υπηρετεί τη μουσική με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Ένας τομέας όμως που δικαιούται να έχει περισσότερες ενστάσεις είναι το μελόδραμα. Τα τελευταία χρόνια το είδος στην Κέρκυρα τελεί εν ενεπαρκεία, παρά το γεγονός ότι οι φίλοι του δεν εξέλειπαν ποτέ. Το Σωματείο προσβλέπει στη σύμπραξη των Κερκυραίων με τη συμμετοχή τους ως φυσικά πρόσωπα αλλά και την υλική χορηγία τους. Υποσχόμαστε σεμνότητα και μετρημένες φιλοδοξίες».
Ο κ. Κ. Καρδάμης, αναφερόμενος στην ιστορική διαδρομή του μελοδράματος στην Κέρκυρα ανέφερε τα εξής: «η πρώτη μελοδραματική παράσταση στην Κέρκυρα χρονολογείται από το 1733 ενώ από το 1770 αρχίζει πιο συγκροτημένα η εισαγωγή του μελοδράματος στο νησί, αρχικά με την κωμική όπερα και το νησί των Φαιάκων μπαίνει στο ρομαντισμό της εποχής. Αργότερα ξεκινά η εποχή του Τζουζέπε Βέρντι και αργότερα μπαίνουμε στον Βερισμό (Καρμεν κλπ) η οποία συνοδεύεται από τη μεγάλη αλλαγή στον τόπο με τη μετάθεση των δρώμενων από το Σαν Τζιάκομο στο παλιό Δημοτικό Θέατρο.
Το ενδιαφέρον είναι ότι η ενασχόληση όλων των τάξεων της Κέρκυρας με το μελόδραμα δίνει την καλλιτεχνική προοπτική που έχει άδικα ονομαστεί κατά τη γνώμη μου Επτανησιακή Μουσική Σχολή. Αν βγαίνει ένας Μάντζαρος, Καρέρ, Σαμάρας από την Κέρκυρα, βγαίνει γιατί υπάρχει το μελόδραμα. Έτσι υπήρξε η παράδοση που φθάνει έως τις ημέρες μας. Δεν έχουμε μεγαλοϊδεατισμούς αλλά θέλουμε το μελόδραμα να γίνει μοχλός πολιτιστικής ανάπτυξης στο νομό μας».
Η κα Ρόζα Πουλημένου τόνισε μεταξύ άλλων: «Η Κέρκυρα με τις δικές της δυνάμεις ξεκινά μέσω του σωματείου με τρεις εκδηλώσεις. Η πρώτη θα γίνει τον Μάρτιο και θα αφορά το ελληνικό τραγούδι της εποχής του Αττίκ. Θα συμμετάσχει μεταξύ άλλων ο βαρύτονος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Άκης Λαρούσης. Η δεύτερη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον Ναό του Αγ. Γεωργίου τον Μάιο με αφορμή τα 250 χρόνια από τον θάνατο του Χέντελ. Η τρίτη συναυλία θα γίνει στο Μον Ρεπό με τη Λιλιπούπολη».
Ο κ. Μαρτίνος τέλος επισήμανε ότι «η προσπάθεια αυτή δεν αποσκοπεί σε πολυέξοδες και εντυπωσιακές παραστάσεις που έχουν το στοιχείο της οικονομικής καταστροφής αλλά στην όπερα δωματίου που διαθέτει μέτρο ρεαλιστικό και εφικτό. Διαλέξαμε τη σωματειακή πρωτοβουλία γιατί μια τέτοια οργάνωση απεγκλωβίζεται από τους ασφυκτικούς βρόγχους της διοικητικής και οικονομικής δυσκαμψίας της πολιτείας. Η όπερα δωματίου στοχεύει στην κάλυψη πάγιας αισθητικής ανάγκης, συμβάλλοντας στην αισθητική αναβάθμιση του τόπου».

Δεν υπάρχουν σχόλια: