Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2009

ΤΡΙΗΜΕΡΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΑΝΤΖ. ΓΚΕΡΕΚΟΥ ΣΤΟΥΣ ΠΑΞΟΥΣ

Τριήμερη επίσκεψη στους Παξούς πραγματοποίησε η βουλευτής Κέρκυρας του ΠΑΣΟΚ Άντζελα Γκερέκου. Η επίσκεψη συνέπεσε χρονικά με τον εορτασμό του πολιούχου των Παξών Αγίου Χαράλαμπου, αλλά και με τα εγκαίνια του νέου σχολικού Κέντρου Παξών.

Η βουλευτής, χαιρετίζοντας στην εκδήλωση των εγκαινίων, ανάφερε μεταξύ άλλων ότι το νέο σχολικό Κέντρο Παξών αποτελεί την καλύτερη απόδειξη πως όταν υπάρχει συνέχεια στη λειτουργία του κράτους, τότε μπορούν να υπάρχουν θετικά αποτελέσματα, καθώς, όπως υπενθύμισε, το έργο αυτό ξεκίνησε από την Τ.Α. το 2002, με την αγορά του οικοπέδου, η χρηματοδότηση εξασφαλίσθηκε από τη ΝΑΚ το 2006, και τελικά παραδόθηκε ολοκληρωμένο το 2009.

Από εδώ και στο εξής, συνέχισε η κα Γκερέκου, το Υπουργείο Παιδείας οφείλει να επιλύσει και όλα εκείνα τα ζητήματα που άπτονται του εκπαιδευτικού προσωπικού, ώστε να υπάρχει πλήρης και έγκαιρη κάλυψη των οργανικών θέσεων, κάθε χρόνο, να προσληφθεί εξειδικευμένο προσωπικό που θα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες των ΑμεΑ αλλά και την λειτουργία προγραμμάτων ένταξης για τα παιδιά των αλλοδαπών που ζουν στο νησί.

Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της τριήμερης επίσκεψης της στους Παξούς, η κα Γκερέκου συμμετείχε σε σειρά συσκέψεων, μεταξύ αυτών και σε συνεδρίαση του Δ.Σ. του Δήμου Παξών, όπου παρουσία πολιτών, είχε τη δυνατότητα να ενημερωθεί αλλά και να ανταλλάξει απόψεις σχετικά με την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι Παξοί, αλλά και σχετικά με την αναπτυξιακή του προοπτική.

Κυρίαρχο ζήτημα όλων, αναδείχθηκε για άλλη μια φορά το πρόβλημα της συγκοινωνιακής κάλυψης των Παξών, με την Κέρκυρα και την Ηγουμενίτσα, κυρίως τους χειμερινούς μήνες. Η άμεση λήψη πρωτοβουλιών εκ μέρους της πολιτείας, ώστε να γίνουν όλες εκείνες οι θεσμικές αλλαγές και ρυθμίσεις που θα επιτρέψουν την ασφαλή, απρόσκοπτη και οικονομικά συμφέρουσα για τους πολίτες, λύση, κρίθηκε άκρως επιβεβλημένη και επείγουσα.

Επίσης, η στελέχωση του Κέντρου Υγείας των Παξών, με μικροβιολόγο, ακτινολόγο, αλλά και γυναικολόγο, αποτελούν σημαντική προτεραιότητα, ώστε οι 2500 περίπου κάτοικοι του νησιού, να απολαμβάνουν επαρκούς και ασφαλούς παροχής υπηρεσιών ‘Α βάθμιας περίθαλψης.

Επιπλέον, δεδομένων των προβλημάτων στη συγκοινωνιακή κάλυψη του νησιού, η εξεύρεση λύσης ώστε οι κάτοικοι των Παξών να μην χρειάζεται να μεταβαίνουν στην Κέρκυρα, ώστε να εισπράξουν το επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ, είτε για να πληρώσουν την εισφορά τους στο Επιμελητήριο κ.ο.κ., αποτελεί άλλο ένα πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας.

Η μη ένταξη των νησιών του Ιονίου, και εν προκειμένω των Παξών στις Νησιωτικές Πολιτικές, αναδείχθηκε ως ένα κρίσιμο ζήτημα επίσης, καθώς αποτελεί έναν από τους βασικότερους λόγους όπου τα προβλήματα συνεχίζουν να υφίστανται, με αρνητικές επιδράσεις στην ποιότητα ζωής αλλά και στο εισόδημα των πολιτών, ενώ δεν επιτρέπουν τη διαμόρφωση των συνθηκών που θα συμβάλλουν στην αξιοποίηση του πλήθους των συγκριτικών πλεονεκτημάτων που διαθέτουν οι Παξοί.

Πιο συγκεκριμένα, η ανάπτυξη θεματικών και εναλλακτικών μορφών τουρισμού, όπως ο καταδυτικός, ο γαστρονομικός, ο ιαματικός κ.α. δεν μπορούν να επιτευχθεί, στερώντας από το νησί και τους κατοίκους του σημαντικούς οικονομικούς πόρους και τελικά την ουσιαστική αναπτυξιακή προοπτική. Ως εκ τούτων, στόχος όλων θα πρέπει να είναι η ένταξη και των Παξών στις Νησιωτικές πολιτικές. Επιπλέον, η ισχύουσα διάταξη που απαγορεύει τη συνένωση γης και η οποία λειτουργεί ως τροχοπέδη για την ανάπτυξη του νησιού, αλλά και του ελαιώνα, αναφέρθηκε ως άλλο ένα σοβαρό πρόβλημα το οποίο χρίζει επίλυσης και βέβαια πολιτικής βούλησης.

Συνοπτικά, οι υποδομές, η παροχή υπηρεσιών, αλλά και οι πολιτικές που θα συμβάλλουν στην βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των πολιτών, αλλά και της πραγματικής αναπτυξιακής προοπτικής των Παξών, προσδιόρισαν την αγωνία και τις προτεραιότητες που έχουν θέσει οι φορείς και οι πολίτες του νησιού. Από την πλευρά της, η κα Γκερέκου σημείωσε πως όλα τα παραπάνω, αποτελούν βασικές προτεραιότητες για το ΠΑΣΟΚ, αλλά και για την ίδια προσωπικά, ως βουλευτή του νομού, υπενθυμίζοντας το γεγονός ότι με απόφαση του Προέδρου του κινήματος Γιώργου Παπανδρέου, στο Νομό της Κέρκυρας, στο σύνολο του, θα εφαρμοστεί το πιλοτικό πρόγραμμα για τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Τόνισε δε πως η βιώσιμη ανάπτυξη δεν αποτελεί μια αόριστη έννοια, αλλά προσδιορίζει ένα σαφέστατο πλαίσιο ρεαλιστικών πολιτικών που μπορούν να εφαρμοστούν, δίνοντας ουσιαστικές απαντήσεις τόσο στα υπάρχοντα προβλήματα, όσο και στην προοπτική του κάθε τόπου.

Ολοκληρώνοντας την επίσκεψη της στους Παξούς, η βουλευτής εξέφρασε την ικανοποίηση της για την ιδιαίτερα εποικοδομητική συνεργασία που είχε με τους φορείς και τους πολίτες, ενώ δεσμεύτηκε πως θα αναλάβει άμεσα, συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, θέτοντας προτεραιότητα στην συγκοινωνιακή κάλυψη, στην υγεία, στην παιδεία, και βέβαια στην ένταξη των Παξών στις νησιωτικές πολιτικές, εκφράζοντας την ελπίδα πως οι αρμόδιες αρχές και υπουργεία, θα επιδείξουν την αναγκαία πολιτική βούληση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: