Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2009

ΤΟ ΚΚΕ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ

Αιχμές κατά του Συνδέσμου Καθαριότητας με αφορμή την πρόσφατη παρουσίαση της μελέτης που προβλέπει μονάδα ολοκληρωμένης διαχείρισης στο Τεμπλόνι και μετά το 2011, αφήνει η Ν.Ε. του ΚΚΕ σε σχετική της ανακοίνωση.
Μεταξύ άλλων επισημαίνει ότι “διέξοδος και ανάκτηση της εμπιστοσύνης των κατοίκων Τεμπλονίου-Λευκίμμης μπορεί να υπάρξει μόνο μέσα από την άμεση δρομολόγηση του κλεισίματος του ΧΥΤΑ Τεμπλονίου, τη μη λειτουργία του ΧΥΤΑ Λευκίμμης και την ταυτόχρονη έναρξη διαδικασιών χωροθέτησης νέων κατάλληλων χώρων απόθεσης με όρους διαφάνειας και συμμετοχής όλων των εμπλεκομένων φορέων, αξιοποιώντας και στοιχεία της πρόσφατης μελέτης οχλουσών χρήσεων που εκπονήθηκε πρόσφατα από την Νομαρχία”.
Στην σχετική ανακοίνωση της Ν.Ε. του ΚΚΕ, τονίζονται και τα εξής:
“Η παρουσίαση της μελέτης διαχείρισης των απορριμμάτων του Ν. Κέρκυρας από τους μελετητές του Συνδέσμου Καθαριότητας δεν ήταν τίποτα άλλο από μια καλή προσπάθεια να υποστηριχθεί η αντιπεριβαλλοντική πολιτική που για χρόνια εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και στόχο έχει την εξυπηρέτηση των διάφορων εργολαβικών συμφερόντων σε βάρος της προστασίας του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας.
Οι μελετητές αγνοώντας τη λαϊκή αντίδραση που υπάρχει απέναντι σ΄ αυτές τις επιλογές και υλοποιώντας αυστηρά και μόνο τις πολιτικές αποφάσεις του Περιφερειάρχη κ. Βόσδου και του Συνδέσμου της καθαριότητας βρέθηκαν σε δύσκολη θέση και δεν απάντησαν στις εύλογες δεκάδες ερωτήσεις που υποβλήθηκαν από τους παραβρισκόμενους. Δεν τεκμηρίωσαν γιατί δύο ΧΥΤΥ στην Κέρκυρα ένας στο Τεμπλόνι και ένας στη Λευκίμμη. Γιατί ο ΧΥΤΥ στο Τεμπλόνι θα λειτουργεί μαζί με την μονάδα ανακύκλωσης και το εργοστάσιο κομποστοποίησης ενώ ο ΧΥΤΥ στη Λευκίμμη θα δέχεται τα υπολείμματα που θα μεταφέρονται από το Τεμπλόνι. Γιατί αγνόησαν το ομόφωνα ψήφισμα του Δήμου Λευκιμμαίων που αντιτίθεται στην λειτουργία του ΧΥΤΑ στη Λευκίμμη καθώς επίσης και το ψήφισμα του Δήμου Κερκυραίων που αμφισβητεί την αναγκαιότητα χωροθέτησης νέου ΧΥΤΑ στην ευρύτερη περιοχή Τεμπλονίου μετά το 2011. Γιατί δεν πήραν υπ΄ όψη τα πορίσματα δημόσιων υπηρεσιών που αναφέρουν ότι στο Τεμπλόνι ο χώρος είναι κορεσμένος και έχει μολυνθεί το περιβάλλον καθώς και άλλους παράγοντες απαραίτητους για την υλοποίηση οποιασδήποτε ολοκληρωμένης πρότασης.
Από την άλλη μεριά οι Δήμαρχοι σύσσωμοι χρησιμοποιώντας το εκβιαστικό δίλημμα αν δεν γίνουν τα έργα που προτείνονται πείτε μας που θα πάνε τα σκουπίδια διαφορετικά θα δώσουμε τη διαχείριση σε ιδιώτες προσπάθησαν να τρομοκρατήσουν τους παραβρισκόμενους. Εμείς λέμε ότι είναι ώρα οι Δήμαρχοι και όλοι οι υπεύθυνοι να σκύψουν πραγματικά στο πρόβλημα, να ακούσουν και να πάρουν υπ΄όψη τις βάσιμες ανησυχίες και αντιρρήσεις αυτών που αντιδρούν, να μην τους αντιμετωπίζουν περιφρονητικά και να τους αποκαλούν «τύραννους» και μια μικρή ομάδα και τότε να είναι σίγουροι ότι θα βρεθούν λύσεις όπως και σε άλλες αντίστοιχες περιπτώσεις. Είναι γνωστή εξ΄ άλλου η υπομονή που έχουν δείξει για χρόνια ολόκληρα οι κάτοικοι στο Τεμπλόνι”.

Δεν υπάρχουν σχόλια: