Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2009

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΑΔΡΙΑΤΙΚΗΣ ΙΟΝΙΟΥ-ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ




Η περιφερειακή σύμπραξη, ο συντονισμός των ενεργειών των κοινωνικών εταίρων και ο καθορισμός μελλοντικών στόχων στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας Αδριατικής Ιονίου, βρέθηκε στο επίκεντρο των εργασιών του Διεθνές Συνεδρίου για τη Στρατηγική Ανάπτυξης στην Αδριατική και το Ιόνιο, που έγινε χθες στην Κέρκυρα, υπό την αιγίδα του Υπ. Εξωτερικών και με τη συμμετοχή Υπουργών των χωρών που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία.
Παρέστησαν και απεύθυναν χαιρετισμούς, ο υπουργός Δικαιοσύνης Ν. Δένδιας, ο υφυπ. Εξωτερικών Γ. Βαρβιτσιώτης, ο Γ.Γ. της ΠΙΝ Σ. Βόσδου, ο Νομάρχης Στεφ. Πουλημένος, ο Δήμαρχος Κερκυραίων Σωτ. Μικάλεφ, ο πρύτανης του Ι.Π., Δ.Τσουγκαράκης.
Σημειώνεται ότι η Πρωτοβουλία Αδριατικής-Ιονίου (ΠΑΙ) θεσμοθετήθηκε το 2000 με τη συμμετοχή της Ελλάδας, Ιταλίας, Αλβανίας, Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, Κροατίας, Μαυροβουνίου, Σερβίας και Σλοβενίας, με σκοπό τη συνεργασία των συμμετεχόντων κρατών στους τομείς της οικονομίας, του τουρισμού, των μεταφορών, της βιώσιμης ανάπτυξης και της προστασίας του περιβάλλοντος,της παιδείας, του πολιτισμού και της καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος. Προτεραιότητα της Ελληνικής Προεδρίας εί-ναι η προώθηση του περιφερειακού τουρισμού στις χώρες ΠΑΙ.
Εκτός από το Υπουργείο Εξωτερικών, το Συνέδριο πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, τη Νομαρχία, το Δήμο και το Επιμελητήριο Κέρκυρας, καθώς και το Ιόνιο Πανεπιστήμιο.
Στο συνέδριο συμμετείχαν ο Υπουργός Τουρισμού, Πολιτισμού, Νεολαίας και Αθλητισμού της Αλβανίας, Καθηγητής Ylli Pango, ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης κα Ana Trisic-Babic, ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας, Γερουσιαστής Alfredo Mantica, ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Δημοκρατίας του Μαυροβουνίου, Πρέσβυς Milorad Scepanovic, ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Πρέσβυς Stanimir Vukicevic,ο Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών της Κροατίας για τις Όμορες Χώρες και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, Πρέσβυς Davor Vidis, ο Πρέσβυς της Δημοκρατίας της Σλοβενίας στην Αθήνα Vladimir Kolmanic.
Οι χαιρετισμοί
“Ένας από τους βασικούς στόχους της Ελληνικής Προεδρίας της Π.Α.Ι. είναι η προώθηση του τουρισμού. Το σύνολο των χωρών μας διαθέτει την φυσική ομορφιά που αναζητούν κάθε χρόνο εκατομμύρια τουρίστες. Το ζήτημα δεν είναι αυτό, αλλά κατά πόσον υπάρχει επαφή και συνεργασία μεταξύ στελεχών των χωρών μας, που ασχολούνται στον τομέα αυτό. Πιστεύω ότι υπάρχουν πολλά περιθώρια σύμπραξης, στον τομέα των υποδομών, στον τομέα της εκπαίδευσης, αλλά και στον τομέα της ανάπτυξης της περιοχής της Αδριατικής και του Ιονίου ως ενιαίου τουριστικού προορισμού”, ανέφερε μεταξύ άλλων στην ομιλία του, ο υφυπ. Εξωτερικών Μιλτ. Βαρβιτσιώτης.
“Οι λαοί των χωρών της Αδριατικής και του Ιονίου, καλούνται να αντιμετωπίσουν μια σειρά από νέες προκλήσεις, να βρουν λύσεις στα προβλήματα, να χαράξουν κοινούς δρόμους συνεργασίας”,ανέφερε από την πλευρά του ο υπ. Δικαιοσύνης Ν. Δένδιας.
“Η γειτονιά της Αδριατικής και του Ιονίου, ξεπερνώντας και τις όποιες δυσκολίες της κρίσης που διανύουμε, μπορεί και με τη βούληση όλων να τα καταφέρει” υπογράμμισε στο χαιρετισμό του ο Νομάρχης Στεφ. Πουλημένος.

Ακολουθούν αναλυτικά οι χαιρετισμοί:


ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ ΥΠ. ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ


"Η Κέρκυρα, ένα νησί που έχει συνδέσει την ιστορική του μοίρα με τις πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις σε Αδριατική και Ιόνιο, σας καλωσορίζει. Αισθάνομαι εξαιρετική τιμή που ως Υπουργός Δικαιοσύνης της Ελληνικής Κυβέρνησης και ως Βουλευτής του τόπου, έχω την τιμή να σας απευθύνω χαιρετισμό, κατά την έναρξη ενός Συνεδρίου για την στρατηγική ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή μας. Μετά από αιώνες αναταραχής και δραματικών γεωπολιτικών εξελίξεων, βρισκόμαστε σήμερα στην ευχάριστη θέση να συζητάμε τρόπους συνεργασίας και να μετέχουμε στη διαμόρφωση του ευρωπαϊκού μας μέλλοντος. Η κοινή θάλασσα που μας περιβρέχει, από πεδίο σφοδρών πολεμικών συγκρούσεων και διπλωματικών ανταγωνισμών κατά το παρελθόν, γίνεται πλέον θάλασσα συνεργασίας .

Το νησί των Φαιάκων, ευρισκόμενο σε στρατηγική θέση στο σημείο όπου η Αδριατική συναντά το Ιόνιο, αποτέλεσε σταυροδρόμι πολιτισμών από τα χρόνια της αρχαιότητας, ενώ γνώρισε έναν μεγάλο αριθμό κατακτητών που ήθελαν να ελέγχουν τα στρατηγικά-εμπορικά περάσματα της Μεσογείου. Η πόλη της Κέρκυρας και ο πολιτισμός της σε όλες του τις εκφάνσεις, έχουν και σήμερα σημαντικές επιρροές από τους πολλούς άλλους πολιτισμούς που έβαλαν την σφραγίδα τους στην διαμόρφωση της ιστορικής της πορείας. Επιρροές από το Βυζάντιο, από τη Νορμανδία και από την Γαληνότατη Δημοκρατία της Βενετίας, όπως επίσης αγγλικές, γαλλικές, ρωσικές και τουρκικές επιρροές.

Ο ιδιαίτερος αρχιτεκτονικός ρυθμός της Κέρκυρας, αποτελεί ακριβώς τον «καθρέφτη» της πολυκύμαντης ιστορίας του τόπου. Είμαστε υπερήφανοι για τα μνημεία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, τα οποία αποτύπωσαν αυτές ακριβώς τις επιρροές και διατηρήθηκαν σε άψογη σχεδόν κατάσταση στο πέρασμα του χρόνου.

Η Παλαιά Πόλη, με τα ιστορικά μνημεία, τα κτίρια, τα τοπία που απέδωσαν οι μεγάλοι ζωγράφοι και κατέγραψαν οι ξένοι περιηγητές, συμπεριελήφθηκε άλλωστε πριν λίγα χρόνια, στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Σήμερα, οι λαοί των χωρών της Αδριατικής και του Ιονίου, καλούνται να αντιμετωπίσουν μια σειρά από νέες προκλήσεις, να βρουν λύσεις στα προβλήματα, να χαράξουν κοινούς δρόμους συνεργασίας. Ο σταθερός προσανατολισμός μας στη βελτίωση των μεταξύ μας σχέσεων, η δημιουργία κοινών ενεργειακών, συγκοινωνιακών και τηλεπικοινωνιακών υποδομών, η ενθάρρυνση της διακρατικής επιχειρηματικότητας, του εμπορίου και του τουρισμού, η συνεργασία στον τομέα της εκπαίδευσης, είναι μερικοί μόνο τρόποι για μια στρατηγική ανάπτυξης σε Αδριατική και Ιόνιο.

Παράλληλα, μαζί με όλες τις άλλες προκλήσεις των καιρών, έχουμε να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες της διεθνούς οικονομικής κρίσης, με την απειλή που αυτή συνεπάγεται για την απασχόληση και το βιοτικό επίπεδο των πολιτών.

Με αυτές τις σκέψεις σας καλωσορίζω στην Κέρκυρα. Σας εύχομαι καλή διαμονή και καλή επιτυχία στους σκοπούς του Συνεδρίου σας, για την Στρατηγική Ανάπτυξης σε Αδριατική και Ιόνιο".



ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ ΥΦΥΠ. ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ


"Είναι ιδιαίτερη χαρά για μένα σήμερα να σας καλωσορίσω στο όμορφο νησί της Κέρκυρας για την πρώτη άτυπη συνάντηση, που διοργανώνει για πρώτη φορά η Ελληνική Προεδρία της Πρωτοβουλίας Αδριατικής και Ιονίου που συμπεριλαμβάνει όχι μόνο ανώτατους αξιωματούχους από τις συμμετέχουσες χώρες, αλλά και μέλη της Ακαδημαϊκής Κοινότητας, τοπικούς φορείς, επιχειρηματίες και γενικότερα ενεργά στελέχη της κοινωνίας των πολιτών.

Καταρχήν επιτρέψτε μου να υπογραμμίσω ότι η επιλογή της τοποθεσίας δεν είναι τυχαία. Η ιστορία της Κέρκυρας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ευρύτερη ιστορία της περιοχής των λαών της Αδριατικής και του Ιονίου, είτε μιλάμε για την μακρά Ενετική περίοδο, είτε ανατρέξουμε στην πιο πρόσφατη ιστορία, και στην Διακήρυξη της Κέρκυρας για την Δημιουργία του Βασιλείου των Σέρβων, Κροατών και Σλοβένων το 1916.

Βεβαίως, σκοπός του συνεδρίου μας δεν είναι να κάνουμε αναδρομή στο παρελθόν, αλλά να κοιτάξουμε προς το μέλλον και κυρίως να θέσουμε τις βάσεις για μια διευρυμένη συνεργασία μεταξύ των χωρών της περιοχής μας.

Η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει σε κάποιο βαθμό το σύνολο των χωρών μας και ακόμα δεν είμαστε σε θέση να υπολογίσουμε το πραγματικό της μέγεθος. Η πρώτη μας αντίδραση είναι να προστατευτούμε, να κλειστούμε στον δικό μας χώρο και να περιορίσουμε τα ανοίγματα μας. Βραχυπρόθεσμα, ίσως, η προσέγγιση αυτή να επιφέρει αποτελέσματα. Μακροπρόθεσμα, όμως, θα αποβεί επιζήμια για όλους μας. Η κρίση δεν θα πρέπει να αποτελέσει δικαιολογία για την αύξηση των προστατευτικών μέτρων, την μείωση της εξωστρέφειας ή την αναζήτηση νέων προοπτικών. Αντιθέτως, θα πρέπει να δράσει ως παράγοντας για να δημιουργήσουμε τις βάσεις, που θα εκμεταλλευθούμε προς κοινό όφελος στο μέλλον.

Σκοπός μας σήμερα είναι να δώσουμε μια ώθηση στην εξωστρέφεια και να εξετάσουμε μαζί, σε ένα άτυπο και δημιουργικό περιβάλλον, τρόπους για την ενίσχυση των σχέσεων μας. Για τον λόγο αυτό, η παρουσία των μη κυβερνητικών αξιωματούχων και δη των ιδιωτικών φορέων είναι καθοριστικής σημασίας για την επίτευξη του στόχου αυτού. Οι κρατικές δομές μπορούν να θέσουν τα «θεμέλια», αλλά εναπόκειται στους ιδιωτικούς φορείς να συνεχίσουν το έργο.

Στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει η χώρα μου για την ανάπτυξη της περιοχής, αλλά και την προώθηση της πολυμερούς συνεργασίας, πρωταρχική θέση αποτελεί η δέσμευση μας για την πλήρη υποστήριξη των χωρών που επιθυμούν να ενταχθούν στις Ευρωατλαντικές δομές και καταβάλλουν τις σχετικές προσπάθειες για την καλλιέργεια κλίματος ευημερίας, σταθερότητας και καλής γειτονίας.

Έτσι, καλωσορίζουμε την ένταξη της Αλβανίας και της Κροατίας στο ΝΑΤΟ, ενώ παράλληλα συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε σθεναρά την Ευρωπαϊκή πορεία τόσο των χωρών αυτών, αλλά και των λοιπών χωρών της περιοχής, που βρίσκονται μεταξύ μας σήμερα.

Δεν πιστεύω ότι υπάρχει κανείς, ο οποίος να αμφιβάλει ότι η ένταξη των χωρών αυτών στην Ευρωπαϊκή οικογένεια αποτελεί πλέον μονόδρομο και ότι θα πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες τόσο από τα υπάρχοντα μέλη όσο και από τα υποψήφια μέλη προκειμένου να αρθούν και τα τελευταία εμπόδια στην πορεία αυτή.

Η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση αποτελεί βέβαια το ευρύτερο πλαίσιο και σήμερα σκοπός μας είναι να επικεντρωθούμε και σε πιο απτά αποτελέσματα σε συγκεκριμένους τομείς. Ένας από τους βασικούς στόχους της Ελληνικής Προεδρίας της ΠΑΙ είναι η προώθηση του τουρισμού. Το σύνολο των χωρών μας διαθέτει την φυσική ομορφιά που αναζητούν κάθε χρόνο εκατομμύρια τουρίστες. Το ζήτημα δεν είναι αυτό, αλλά κατά πόσον υπάρχει επαφή και συνεργασία μεταξύ στελεχών των χωρών μας, που ασχολούνται στον τομέα αυτό. Πιστεύω ότι υπάρχουν πολλά περιθώρια σύμπραξης, στον τομέα των υποδομών, στον τομέα της εκπαίδευσης, αλλά και στον τομέα της ανάπτυξης της περιοχής της Αδριατικής και του Ιονίου ως ενιαίου τουριστικού προορισμού, όπου θα συνδυάζονται οι εναλλαγές που προσφέρουν οι χώρες μας. Η Ελλάδα διαθέτει τεράστια εμπειρία σε θέματα τουρισμού και είναι πρόθυμη να συνεισφέρει στην ανάπτυξη του κατά τρόπο αμοιβαία επωφελή για το σύνολο της περιοχής.

Έτερο ζήτημα, το οποίο σχετίζεται άμεσα με τον τουρισμό και αποτελεί το πλέον επίκαιρο ζήτημα σε παγκόσμια κλίμακα είναι η προστασία του περιβάλλοντος και δη του θαλασσίου περιβάλλοντος. Η έγκαιρη αντιμετώπιση της μόλυνσης της θάλασσας αποτελεί βασικό στόχο για την αποφυγή μη αναστρέψιμων αλλοιώσεων του φυσικού κάλους της περιοχής μας. Και στον τομέα αυτόν η χώρα μας επιθυμεί να διαδραματίσει ενεργό ρόλο.

Βεβαίως η ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής εξαρτάται κατά κύριο λόγο και από την ανάπτυξη του εμπορίου μεταξύ των διαφόρων κρατών. Αν και το επίπεδο του εμπορίου μεταξύ μας κρίνεται σχετικά ικανοποιητικό, υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης του. Για να επιτευχθεί όμως αυτό χρειάζονται και οι κατάλληλες υποδομές, τόσο στον τομέα των μεταφορών, όσο και στην παροχή ενέργειας.

Η Ελλάδα, αναγνωρίζοντας την σημασία ενός αναπτυγμένου δικτύου μεταφορών, έχει επενδύσει τα τελευταία χρόνια ιδιαίτερα στον τομέα αυτόν. Επισημαίνω επιγραμματικά την αναβάθμιση του λιμένα της Ηγουμενίτσας, αλλά και τις δυνατότητες που παρέχει το λιμάνι της Πάτρας. Παράλληλα, ιδιαίτερη μνεία θα πρέπει να γίνει στην κατασκευή της νέας Εγνατίας οδού, η οποία ακολουθεί σε μεγάλο βαθμό την χάραξη της αρχαίας Εγνατίας και η οποία συνδέει την Νοτιανατολική Ευρώπη από Ανατολή μέχρι Δύση μέσω ενός σύγχρονου αυτοκινητοδρόμου μήκους 670 χιλιομέτρων.

Η σημασία που αποδίδουμε στην βελτίωση του οδικού δικτύου της περιοχής δεν σταματάει εντός συνόρων. Αξίζει να σημειωθεί ότι μερικά από τα μεγαλύτερα οδικά έργα χρηματοδοτούνται από το ΕΣΟΑΒ και στοχεύουν στην δημιουργία ενός νέου και σύγχρονου οδικού δικτύου που θα βελτιώσει κατά τρόπο σημαντικό την σύνδεση μεταξύ των χωρών μας.

Πάντως, δεν θα πρέπει να λησμονούμε και τις θαλάσσιες μεταφορές. Πρέπει να καταβάλλουμε προσπάθειες ούτως ώστε η θάλασσα που μας χωρίζει γεωγραφικά, να μας ενώνει οικονομικά και πολιτιστικά. Το υπάρχον δίκτυο είναι μεν αναπτυγμένο και επιτρέπει την μεταφορά σημαντικού αριθμού επιβατών και εμπορευμάτων, κατά κύριο λόγο τους καλοκαιρινούς μήνες, αλλά υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. Ιδιαίτερη έμφαση θα πρέπει να δοθεί και στο ζήτημα της βελτίωσης της σύνδεσης όλων των χωρών της περιοχής δια θαλάσσης, είτε απευθείας, είτε όπου αυτό κρίνεται οικονομικά ασύμφορο, με ενδιάμεσους σταθμούς.

Όπως η βελτίωση του μεταφορικού δικτύου αποτελεί απαραίτητο στοιχείο για την ανάπτυξη του εμπορίου, έτσι και η βελτίωση του ενεργειακού δικτύου είναι εξίσου απαραίτητη. Η Ελλάδα επιθυμεί να αναβαθμίσει τον ρόλο της στον ενεργειακό τομέα και να καταστεί διαμετακομιστικός σταθμός στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Η κατασκευή των αγωγών φυσικού αερίου South Stream, ο οποίος θα προμηθεύει την περιοχή με Ρωσικό αέριο, καθώς και του TGI, ο οποίος θα μεταφέρει καταρχήν Αζέρικο αέριο στην Δυτική και Κεντρική Ευρώπη αποτελούν δύο έργα κλειδιά για την ενίσχυση του ενεργειακού δικτύου και για την παροχή ενεργειακής ασφάλειας, μέσω των εναλλακτικών πηγών.

Κλείνοντας, θα ήθελα να τονίσω για μία ακόμα φορά την σημασία που αποδίδουμε στις εργασίες του άτυπου συνεδρίου και ευελπιστούμε ότι θα αποτελέσει το έναυσμα για την ανάπτυξη της περαιτέρω συνεργασίας μεταξύ των χωρών που ενώνονται από την Αδριατική και το Ιόνιο.

Ο στόχος μας είναι κατά την διάρκεια των εργασιών να παρουσιάσουμε τις προοπτικές για την συνεργασία μας, αλλά κυρίως να ακούσουμε τις προτεραιότητες των άλλων, καθώς και τις ανησυχίες τους. Σκοπός μας είναι να αφήσουμε τον λόγο στα Πανεπιστήμια, τα Επιμελητήρια, τους επιχειρηματίες και τους άλλους συμμετέχοντες για να εκφράσουν τις απόψεις τους και να υποβάλλουν προτάσεις που θα έχουν άμεσο αντίκτυπο στην καθημερινή ζωή των λαών της Αδριατικής και του Ιονίου".


ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΠΟΥΛΗΜΕΝΟΣ ΝΟΜΑΡΧΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ


"Με ιδιαίτερη χαρά σας υποδεχόμαστε στην Κέρκυρα για τη συμμετοχή σας στο ενδιαφέρον τούτο συνέδριο της Πρωτοβουλίας Αδριατικής και Ιονίου.

Των χωρών γύρω από τις θάλασσές μας στην καρδιά της Μεσογείου, που οι λαοί τους έχουν παλαιούς ιστορικούς δεσμούς.

Λαοί που τους ενώνει σήμερα η ισχυρή επιθυμία και ο στόχος να αναπτύξουν τις σχέσεις τους, στη βάση της κοινής ευρωπαϊκής ταυτότητας και προοπτικής.

Η επιλογή της Κέρκυρας από το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, ως τόπου διεξαγωγής αυτής της συνάντησης, έρχεται να επιβεβαιώσει την γεωπολιτική σημασία που είχε εδώ και χιλιάδες χρόνια αυτό το νησί.

Εδώ, στο νησί των Φαιάκων, αναφέρονται δύο από τις ραψωδίες της Οδύσσειας του Ομήρου.

Η Κέρκυρα λόγω της γεωγραφικής της θέσης αποτέλεσε σημείο έριδας στην Κλασσική αρχαιότητα.

Εδώ οι Ρωμαίοι και οι Βυζαντινοί κυριάρχησαν για πολλούς αιώνες.

Εδώ άφησαν για 120 χρόνια τα ίχνη τους οι ισχυροί Φράγκοι του Βασιλείου της Νεάπολης.

Εδώ για 411 χρόνια έστησαν το ισχυρό προπύργιό τους οι Βενετοί.

Εδώ αναχαιτίστηκε δύο φορές η Οθωμανική επέκταση προς τη Δύση. Στη δεύτερη μάλιστα με τη βοήθεια Ιταλών και Σκλαβούνων από τη Δαλματία.

Στην Κέρκυρα είχε την έδρα του το πρώτο ημιαυτόνομο νεότερο ελληνικό κράτος, το 1800, η Πολιτεία των Επτά Ηνωμένων Νήσων και στη συνέχεια το Ιόνιο Κράτος μέχρι το 1864.

Οι δεσμοί της Κέρκυρας ήταν πάντα ισχυροί με την Ιταλία και ιδιαίτερα με την κοντινή Περιφέρεια της Πούλια, αλλά και με την γειτονική - σε απόσταση αναπνοής - Αλβανία.

Ο κερκυραίος πρώτος Κυβερνήτης της Ελλάδας Ιωάννης Καποδίστριας μας συνδέει με το Κόπερ της Σλοβενίας.

Οι Ενετικές κτήσεις στις Δαλματικές ακτές είχαν πάντα σχέσεις με την Κέρκυρα, ενώ μέχρι και τη 10ετία του 1980, μας συνέδεε ακτοπλοϊκή γραμμή με το Μπαρ του Μαυροβουνίου, το Ντουμπρόβνικ και το Σπλίτ της Κροατίας και την Τεργέστη της Ιταλίας.

Εδώ φιλοξενήθηκε ο στρατός και η κυβέρνηση της Σερβίας του Α΄ παγκοσμίου Πολέμου.

Ευνοϊκές συγκυρίες έδωσαν την ευκαιρία στην Κέρκυρα να διατηρήσει πολλά από τα μνημεία όλων αυτών των εποχών.

Μνημεία στρατιωτικά, μνημεία εκκλησιαστικά, μνημεία πολιτισμού, τα οποία σε συνδυασμό με το μοναδικό φυσικό περιβάλλον, καθιστούν την Κέρκυρα πόλο έλξης για 1,5 εκατομμύριο επισκέπτες το χρόνο.

Όπως άλλωστε και ο ναυαγός Οδυσσέας, πριν 3000 χρόνια, δέχτηκε από τους Φαίακες την φροντίδα, τις περιποιήσεις, τη ζεστασιά και την μέριμνα για την ασφαλή επιστροφή του στην Ιθάκη, έτσι και σήμερα η έννοια της φιλοξενίας βρίσκει εδώ την πιο αυθεντική έκφρασή της.

Σ’ αυτό το ιστορικό νησί, που δέσποζε πάντα στους δρόμους της Αδριατικής και του Ιονίου και ήταν το «κλειδί» της, όπως αναφέρει ο Γάλλος ιστορικός Fernand Braudel, σας υποδεχόμαστε σήμερα.

Η φιλόξενη αγκαλιά της Κέρκυρας είναι και σήμερα ανοιχτή προς όλους σας.

Ως εκπρόσωπος αυτού του νησιού σας καλώ να αισθάνεστε εδώ σαν στο σπίτι σας.

Γιατί έτσι, πιστεύουμε ότι διαμορφώνεται το πιο ευνοϊκό περιβάλλον και κλίμα για την επιτυχία των εργασιών του συνεδρίου.

Επιτυχία που τη θέλουμε να ισχυροποιεί τους δεσμούς μας.

Να αναπτύσσει ακόμη περισσότερο τις σχέσεις μας σε όλους τους τομείς.

Να δημιουργεί τις προϋποθέσεις συμπόρευσης στο κοινό μας ευρωπαϊκό μέλλον.

Το μέλλον που περνάει από το μονόδρομο της συνεργασίας μας, αφήνοντας πίσω ό,τι έκανε τους γείτονες να αισθάνονται μακριά ο ένας από τον άλλο.

Η γειτονιά της Αδριατικής και του Ιονίου, ξεπερνώντας και τις όποιες δυσκολίες της κρίσης που διανύουμε, μπορεί και με τη βούληση όλων να τα καταφέρει.

Όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε!".



Δεν υπάρχουν σχόλια: