Παρασκευή 20 Μαρτίου 2009

Ενεργοποιείται το ΕΣΠΑ 2007-13 -Κλείνει το Γ΄ ΚΠΣ με έργα «γέφυρα»


Χρoνιά ενεργοποίησης όλων σχεδόν των μέτρων του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος του ΕΣΠΑ προβλέπεται να είναι το 2009. Οι προσδοκίες όμως είναι σαφώς συγκρατημένες, καθώς οι φορείς υλοποίησης που έχουν πιστοποιηθεί για τη διαχειριστική τους επάρκεια είναι λιγοστοί και οι γραφειοκρατικές διαδικασίες καθυστερούν την εξέλιξη του προγράμματος.

Στους αμέσως επόμενους μήνες θα ξεκαθαριστεί πλήρως και το μέγα ζήτημα της μεταφοράς ως «γέφυρα» στο ΕΣΠΑ, έργων που εκτελούνται μεν ως εντεταγμένα στο Γ΄ ΚΠΣ αλλά δεν προβλέπεται να ολοκληρωθούν μέχρι τον Ιούνιο. Η ανάγκη αυτή καθίσταται επιβεβλημένη και για τον λόγο ότι έχουν εγκριθεί και ενταχθεί στο Π.Ε.Π. πολύ περισσότερα έργα απ’ αυτά που μπορεί να καλύψει χρηματοδοτικά το Γ΄ ΚΠΣ.

Αυτές είναι οι κύριες διαπιστώσεις από τη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου και Ιόνιων Νησιών (ΔΕΠΙΝ) του ΕΣΠΑ που συνήλθε στο Λουτράκι της Κορινθίας.

Το ΠΕΠ Ιόνιων Νησιών του ΕΣΠΑ έχει ήδη «ανοίξει» με 2 προσκλήσεις:

Α. Για τις περιφερειακές (επαρχιακές) οδούς όπου εντάχθηκε η παράκαμψη Σκριπερού με προϋπολογισμό 7 εκατομμύρια ευρώ και

Β. Για της δράσεις «Βοήθεια στο Σπίτι» και Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ) με προϋπολογισμό πάνω από 10 εκατομμύρια ευρώ για την Περιφέρεια.

Οι επόμενες προκηρύξεις

Μέσα στο 2009 προβλέπεται να προκηρυχθούν μέτρα από τους άξονες:

1. Για την Ψηφιακή Σύγκλιση και Επιχειρηματικότητα αλλά και

2. για την Αειφόρο Ανάπτυξη και Ποιότητα Ζωής.

Στον πρώτο άξονα αναμένονται προκηρύξεις στα μέτρα που αφορούν την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας που περιλαμβάνει και τον τουριστικό τομέα.

Στον δεύτερο άξονα αναμένονται προκηρύξεις στα μέτρα που αφορούν τον Πολιτισμό, την Εκπαίδευση και το Περιβάλλον.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρον για την Κέρκυρα είναι το γεγονός ότι οι Νομοί Κεφαλονιάς και Λευκάδας δεν έχουν αιτήματα για την σχολική στέγη, ενώ μικρές σχετικά είναι οι ανάγκες του νομού Ζακύνθου. Αυτό σημαίνει ότι οι σχετικοί πόροι του ΠΕΠ θα κατευθυνθούν κυρίως στην Κέρκυρα για την αντιμετώπιση του μεγάλου οξύτατου προβλήματος σχολικής στέγης, ιδίως στην πόλη της Κέρκυρας.

Ψηφίστηκε η «Νόμος Α.Ε.»


Στο μεταξύ έγινε γνωστό ότι μετά την ψήφιση από τη Βουλή του Νόμου για την ίδρυση της «Νόμος Α.Ε.» με την οποία παρέχεται η δυνατότητα στις Νομαρχίες της χώρας να αποκτήσουν το απαραίτητο στελεχικό δυναμικό, που θα τους επιτρέψει να υλοποιήσουν τα φιλόδοξα έργα και δράσεις του ΕΣΠΑ. Η ανάγκη αυτή καθίσταται ακόμη πιο επιτακτική καθώς οι Νομαρχίες θα επωμιστούν και μεγάλες υποχρεώσεις υλοποίησης έργων άλλων φορέων που δεν έχουν πιστοποιημένη διαχειριστική επάρκεια για το ΕΣΠΑ.

Οι Πιστοποιημένοι Φορείς


Στο μεταξύ, στην Επιτροπή Παρακολούθησης της ΔΕΠΙΝ ανακοινώθηκε ο πίνακας των πιστοποιημένων για διαχειριστική επάρκεια φορέων που είναι τελικοί δικαιούχοι έργου του ΕΣΠΑ.

Στον πίνακα αυτό αναφέρεται ότι πιστοποιημένοι φορείς στην Κέρκυρα είναι:

H Περιφέρεια Ιόνιων Νησιών και

Η Νομαρχία Κέρκυρας


Στο στάδιο έκδοσης βεβαίωσης διαχειριστικής επάρκειας στην κατηγορία Α+Β βρίσκεται το Επιμελητήριο Κέρκυρας, ενώ για το Δήμο Αχιλλείων αναφέρεται ότι κατά την εξέταση του φακέλου της πρότασής του, διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν ελλείψεις.

Για το Δήμο Κερκυραίων δεν υπάρχει μεν προς το παρόν πιστοποίηση αλλά η σχετική προετοιμασία βρίσκεται στο τελικό στάδιο.

Το Επικοινωνιακό Σχέδιο


Στην Επιτροπή Παρακολούθησης κατατέθηκαν και εισηγήσεις για τις δράσεις δημοσιότητας καθώς έχει διαπιστωθεί ότι οι πολίτες της Ε.Ε. δεν γνωρίζουν επαρκώς το ρόλο της Κοινότητας στη χρηματοδότηση των προγραμμάτων.

Στη συνεδρίαση της Επιτροπής τις κεντρικές εισηγήσεις έκαναν οι Γ.Γ. Πελοποννήσου Ν. Αγγελόπουλος, Ιόνιων Νησιών Σωτ. Βόσδου και Δυτικής Ελλάδας Σπύρος Σπυρίδων.

Την Κέρκυρα εκπροσώπησαν ο Νομάρχης Στ. Πουλημένος και ως εκπρόσωπος της ΤΕΔΚ ο Σάββας Πουλημένος.

Στις εργασίες της Επιτροπής Παρακολούθησης παρέστησαν εκπρόσωποι δύο διευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ συμμετείχαν και εκπρόσωποι Υπουργείων που σχετίζονται με την υλοποίηση του ΕΣΠΑ σε περιφερειακό επίπεδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: