Δευτέρα 16 Μαρτίου 2009

Περίεργο είδος ψαριού στα νερά της Κέρκυρας


Οπως αναφέρει ο Σύλλογος Περιβάλλοντος, "τα τελευταία χρόνια όλο και πιο συχνά, οι αλιείς της βορείου Κέρκυρας αλιεύουν ένα νέο είδος ιχθύος που ονομάζεται Sphoeroides pachygaster".

Τα ψάρια αυτού του είδους απαντώνται στον θαλάσσιο χώρο των Διαπόντιων νησιών που αποτελεί σπουδαία μεταβατική ζώνη καθώς είναι ο τόπος συνάντησης των νερών του Ιονίου Πελάγους και της Αδριατικής θάλασσας.

Το είδος Sphoeroides pachygaster είναι ψάρι του Ατλαντικού ωκεανού που σταδιακά πέρασε στη Μεσόγειο και συνεχίζει να προωθείται προς τα ανατολικά.

Επειδή ορισμένα μορφολογικά χαρακτηριστικά του είδους Sphoeroides pachygaster μοιάζουν με αυτά του επικίνδυνου Λαγοκέφαλου, οι αλιείς που δεν είναι εξοικειωμένοι με κανένα από τα δύο είδη, συχνά τα συγχέουν.

Τα ψάρια Sphoeroides pachygaster έχουν σώμα κοντόχοντρο με φουσκωτή κοιλιά, λείο δέρμα, μεγάλο κεφάλι που καταλήγει σε χαρακτηριστικό «ράμφος» με σιαγόνες τεσσάρων τμημάτων.

Πριν λίγες μέρες ένα Sphoeroides pachygaster, μήκους 39 cm, αλιεύθηκε σε βάθος 80 περίπου μέτρων, από Κερκυραίο ψαρά με παράκτιο σκάφος που έφερε το αλιευτικό εργαλείο «παραγάδια βυθού».

Δεν υπάρχουν σχόλια: