Τρίτη 17 Μαρτίου 2009

Η προετοιμασία για τη νέα τουριστική σεζόν στο επίκεντρο σύσκεψης που έγινε στη Νομαρχία


Η προετοιμασία της Κέρκυρας ενόψει της έναρξης της νέας τουριστικής περιόδου στις συνθήκες της κρίσης τις οποίες διανύουμε, ήταν το αντικείμενο σύσκεψης την οποία συγκάλεσε σήμερα το πρωί στη Νομαρχία ο Νομάρχης Κέρκυρας Στέφανος Πουλημένος με τη συμμετοχή Δημάρχων του Νομού, εκπροσώπων των τουριστικών φορέων, της Αστυνομικής Διεύθυνσης, του Λιμεναρχείου, του Επιμελητηρίου Κέρκυρας και του Οικονομικού Επιμελητηρίου, παρουσία των αρμόδιων αντινομαρχών και υπηρεσιακών παραγόντων της Νομαρχίας.

Στην αρχή της σύσκεψης ο αντινομάρχης Τουρισμού, Πολιτισμού και Νέας Γενιάς Χρήστος Σκούρτης έκανε ένα σύντομο απολογισμό των δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Τουρισμού στον τομέα της προβολής του νομού μας ο οποίος χαρακτηρίστηκε από το σύνολο σχεδόν των συμμετεχόντων ως ιδιαίτερα πλούσιος.

Στη συνέχεια ο Νομάρχης ανακοίνωσε ότι για την περαιτέρω προβολή της ιδιαίτερης εικόνας της Κέρκυρας ως τουριστικού προορισμού η Νομαρχία αναλαμβάνει να συνδιοργανώσει για πρώτη φορά εκδηλώσεις με πολιτιστικό και αθλητικό αντικείμενο οι οποίες θα γίνει προσπάθεια να έχουν πανευρωπαϊκό χαρακτήρα και προβολή.

Ειδικότερα:

o Η Νομαρχία θα συμμετέχει σε συνεργασία με το Δήμο Κερκυραίων και άλλους Δήμους του Νομού, στις 9 Μαΐου, στην γιορτή της Ημέρας της Ευρώπης, προσκαλώντας το σύνολο των μουσικών και φολκλορικών συγκροτημάτων του τόπου μας και των πολιτιστικών σωματείων. Οι εκδηλώσεις αυτές συμπίπτουν με τη διοργάνωση Συνεδρίου των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων της Ελλάδας και των Βαλκανίων.
o Στις 29 έως 31 Μαΐου η Νομαρχία συμπράττει με το Δήμο Μελιτειέων για τη διοργάνωση του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Beach Handball.
o Την ίδια περίοδο, νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά, θα ξεκινήσει και το Διεθνές Φεστιβάλ Κέρκυρας, με πλήθος εκδηλώσεων.
o Στις 21 Ιουνίου η Νομαρχία αποφασίζει να συμμετέχει η Κέρκυρα για πρώτη φορά στην Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής, εορτασμός ο οποίος έχει καθιερωθεί εδώ και χρόνια σε πολλές χώρες της Ευρώπης.

Στην προσπάθεια βελτίωσης των παρεχόμενων τουριστικών υπηρεσιών η Νομαρχία αναλαμβάνει στο τέλος Μαρτίου να γίνει η παρουσίαση των λεπτομερειών της πρωτοβουλίας καθιέρωσης του Κερκυραϊκού Σήματος Υπεροχής, το οποίο θα απευθύνεται πρωτίστως στις επιχειρήσεις εστίασης και αναψυχής με τη φιλοδοξία να επεκταθεί και σε άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Επίσης, η Νομαρχία σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Κέρκυρας και πιθανότατα με τη συμμετοχή της ΤΕΔΚ αναλαμβάνει την τηλεοπτική προβολή του κερκυραϊκού Πάσχα σε μέσα ενημέρωσης της Βόρειας Ελλάδας.

Ο Νομάρχης τόνισε ότι στην προσπάθεια μείωσης των απωλειών υπό τις δύσκολες οικονομικές διεθνείς συνθήκες τις οποίες διανύουμε, πρέπει να γίνει συνείδηση όλων ότι σημαντικότατο ρόλο μπορεί και επιβάλλεται να παίξει η προβολή της ιδιαίτερης ταυτότητας της Κέρκυρας, του φυσικού και αρχιτεκτονικού της περιβάλλοντος και της μοναδικής πολιτιστικής κληρονομιάς της. Για την επίτευξη αυτού του στόχου, ο Νομάρχης επεσήμανε ότι θα πρέπει όλοι, τόσο η Νομαρχιακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση και οι τοπικοί επαγγελματικοί φορείς όσο και οι απλοί πολίτες να αναλάβουν το μέρος της ευθύνης που τους αναλογεί και να κινητοποιηθούν προς κάθε κατεύθυνση προκειμένου να βελτιωθεί η εικόνα της Κέρκυρας.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, κοινές ήταν οι διαπιστώσεις των συμμετεχόντων για την κατάσταση η οποία επικρατεί καθώς επίσης και για τα μέτρα τα οποία πρέπει να ληφθούν. Όσον αφορά τις άμεσες παρεμβάσεις αποφασίστηκαν τα εξής:

* Μεικτά κλιμάκια ελέγχου της Νομαρχίας θα προχωρήσουν και θα εντατικοποιήσουν τους ελέγχους και συστάσεις σε επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος, εστίασης και αναψυχής καθώς και σε ξενοδοχειακές μονάδες. Όπου δεν υπάρξει ανταπόκριση θα προχωρήσουν ακόμη και στην επιβολή προστίμων.
* Η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών έχει αναλάβει την ευθύνη άσκησης πίεσης προκειμένου να έχουν ολοκληρωθεί πριν το Πάσχα τα οδικά έργα στις περιοχές του Εμπορικού Κέντρου και της οδού Καμπανιόλου – Πέλεκα.
* Τα συνεργεία της Οδικής Ασφάλειας της Νομαρχίας (ΟΑΝΑΚ) εντατικοποιούν την προσπάθειά τους και προχωρούν σε εξωραϊστικές παρεμβάσεις κατά μήκος του οδικού δικτύου σε ολόκληρο το νησί.
* Οι αρμόδιες υπηρεσίες των Δήμων αναλαμβάνουν να εντείνουν της προσπάθειές τους έτσι ώστε να απομακρύνουν τις εστίες συγκέντρωσης σκουπιδιών και άλλων αντικειμένων που ασχημαίνουν την εικόνα των οδών, κοινόχρηστων χώρων και παραλιών.
* Το Επιμελητήριο και οι επαγγελματικές οργανώσεις θα παροτρύνουν τα μέλη τους για νοικοκύρεμα και τάξη καθώς και για αποφυγή των όποιων φαινομένων αισχροκέρδειας.
* Η Αστυνομία συντονίζεται με τη Νομαρχία και τους Δήμους και ανταποκρίνεται αμεσότερα στις εκκλήσεις για παρουσία αστυνομικών οργάνων όπου αυτό απαιτείται.
* Οι ξεναγοί, οι τουριστικοί επιχειρηματίες και οι τουριστικοί πράκτορες καλούνται να ενημερώνουν για τα προβληματικά σημεία που εντοπίζουν στις διαδρομές τους ώστε να υπάρχει έγκαιρη αντιμετώπιση τέτοιου είδους φαινομένων.
* Οι κάτοικοι του νησιού θα πρέπει να ενημερωθούν και να ανταποκριθούν στην γενικότερη προσπάθεια και θα πρέπει να επιδεικνύουν μεγαλύτερο σεβασμό στον τόπο και στο φυσικό μας περιβάλλον, αλλά και μέσα στις ιδιοκτησίες τους.

Συνοψίζοντας, ο Νομάρχης δήλωσε ότι οι καινούριες πρωτοβουλίες τις οποίες αναλαμβάνει η Νομαρχία θέλουν να σηματοδοτήσουν ένα νέο ξεκίνημα. Θεωρούμε, είπε χαρακτηριστικά, ότι το πιο γόνιμο έδαφος για να ευδοκιμήσει και να ξεκινήσει αυτή η νέα αρχή είναι η περίοδος της κρίσης την οποία διανύουμε. Σε αυτή την προσπάθεια, κατέληξε, όλοι μπορούμε και πρέπει να έχουμε θετική συνεισφορά για να βελτιωθεί η εικόνα της Κέρκυρας και η παροχή των τουριστικών υπηρεσιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: