Δευτέρα 23 Μαρτίου 2009

Τι συζητήθηκε στο Περιφ. Συμβούλιο

Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στην Κέρκυρα η 81η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου υπό την προεδρεία του Γενικού Γραμματέα της ΠΙΝ Σωτήρη Βόσδου.

Στην συνεδρίαση συμμετείχαν, ο Νομάρχης Κέρκυρας κ. Πουλημένος, ο Νομάρχης Κεφαλονιάς και Ιθάκης κ. Γεωργάτος, ο αναπληρωτής Νομάρχης Λευκάδας κ. Ρεκατσίνας, ο εκπρόσωπος της ΤΕΔΚ Κέρκυρας κ. Αυλωνίτης, ο εκπρόσωπος της ΤΕΔΚ Λευκάδας κ. Ζαβιτσάνος, ο εκπρόσωπος της ΤΕΔΚ Κεφαλονιάς και Ιθάκης κ. Τσιλιμιδός, ο εκπρόσωπος της ΤΕΔΚ Ζακύνθου κ. Κομιώτης, ο εκπρόσωπος του οικονομικού επιμελητηρίου κ. Κροκίδης ο εκπρόσωπος του ΤΕΕ Κέρκυρας κ. Σπίγγος , ο εκπρόσωπος του Γεωτεχνικού επιμελητηρίου κ. Μουζιούρος, ο εκπρόσωπος της ΑΔΕΔΥ κ. Αναστασόπουλος και ο εκπρόσωπος των μικρών νησιών κ. Βασιλόπουλος. Την συνεδρίαση παρακολούθησε η Βουλευτής Κέρκυρας κ. Άντζελα Γκερέκου καθώς και Δήμαρχοι των Νομών της ΠΙΝ.


Η ημερήσια διάταξη περιελάμβανε τα εξής θέματα:

* Η Πορεία τουρισμού στην Περιφέρεια Ιόνιων Νησιών
* Η Πορεία του Π.Ε.Π.
* Ενημέρωση για την 4η Προγραμματική Περίοδο 2007-2013
* Πρόγραμμα αποκατάστασης όψεων κτηρίων
* Ενημέρωση για την υλοποίηση των δράσεων που χρηματοδοτήθηκαν από τα προγράμματα Cadses και Archimed στα πλαίσια του Interreg ΙΙΙ
* Ενημέρωση για την πορεία της Αγροτικής Ανάπτυξης στα Ιόνια Νησιά




ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ


Την εισήγηση έκανε ο πρώην πρόεδρος της ΠΟΕΤ κ. Γιώργος Δούκας , ο οποίος παρουσίασε στα μέλη του Π.Σ την σημερινή κατάσταση εκφράζοντας τον προβληματισμό για την μείωση των κρατήσεων. Ο κ. Δούκας αναφέρθηκε στη σημασία που πρέπει να δώσουν οι φορείς στην ασφάλεια των περιοχών, τις τιμές, το service, αλλά και τις υποδομές ενώ παρουσίασε στατιστικά στοιχεία από την ΕΣΥΕ και την ΥΠΑ για τις αφίξεις στα Ιόνια Νησιά από το 2000 έως το 2008. Ο πρώην πρόεδρος της ΠΟΕΤ υπογράμμισε το συγκριτικό πλεονέκτημα των Ιόνιων Νησιών που είναι ο νησιωτικός τους χαρακτήρας αλλά και οι ιδιαιτερότητές τους στα ήθη και έθιμα, την μουσική παράδοση, ενώ σημείωσε ότι δεν θα πρέπει να ταυτίζονται τα Ιόνια μόνο με την Βρετανική Αγορά. Ο κ. Δούκας πρότεινε να πραγματοποιηθεί από την ΠΙΝ κρουαζιέρα στα Ιόνια Νησιά των tour operators, πρόταση η οποία έγινε δεκτή από τον ΓΓ της ΠΙΝ και τα υπόλοιπα μέλη του Π.Σ.

Ο Γενικός Γραμματέας κ. Βόσδου αναφέρθηκε στη μελέτη για τον στρατηγικό τουρισμό που βρίσκεται σε εξέλιξη από το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης ενώ υπογράμμισε ότι θα ζητήσει από το αρμόδιο Υπουργείο να δοθεί ιδιαίτερο βάρος στην προβολή των Ιόνιων Νησιών. Το Περιφερειακό Συμβούλιο αποφάσισε να σταλεί στο Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης ψήφισμα με το οποίο θα ζητείται να δοθεί ιδιαίτερη προβολή στα Ιόνια μέσω του νέου προγράμματος διαφημιστικής εκστρατείας το οποίο και είναι ιδιαίτερα ενισχυμένο για την φετινή τουριστική περίοδο, καθώς στα Ιόνια Νησιά, ιδιαίτερο πόλο προσέλκυσης τουριστών, η πλειονότητα των κατοίκων ασχολούνται με τον τουριστικό κλάδο και καθώς η κύρια προέλευση των τουριστών προέρχεται από την Βρετανική αγορά, που διέρχεται μεγάλη κρίση, χρειάζεται ιδιαίτερη στήριξη.

Παρέμβαση για το θέμα του τουρισμού πραγματοποίησε και η Βουλευτής Κέρκυρας του ΠΑΣΟΚ κ. Άντζελα Γκερέκου.



ΠΟΡΕΙΑ ΠΕΠ


Ο προϊστάμενος της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής ΔΕΠΙΝ κ. Πέτρος Οικονόμου αναφέρθηκε στην απορρόφηση πόρων, το σχέδιο δράσης το οποίο στηρίζεται στους δείκτες υλοποίησης του προγράμματος, τους προϋπολογισμούς των μέτρων του προγράμματος, την πορεία υλοποίησης των έργων αλλά και την πρόβλεψη εξέλιξης μέχρι 30 Ιουνίου 2009 αλλά και στην σημερινή κατάσταση. Από τις μέχρι σήμερα εκτιμήσεις του σχεδίου δράσης είναι σίγουρα τα εξής συμπεράσματα:

Θα υλοποιηθούν σε ποσοστό 100% όλοι οι δείκτες του Προγράμματος με την πιθανότητα ελαχίστων μικρής σημασίας εξαιρέσεων, θα απορροφηθούν όλοι οι διαθέσιμοι πόροι του προγράμματος και εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων όλα τα συμβασιοποιημένα έργα θα αποπληρωθούν από συγχρηματοδοτούμενους πόρους. Ανεξάρτητα όμως –και αυτό αφορά τους τελικούς δικαιούχους-σε ποια φάση βρίσκονται τα έργα που υλοποιούνται, πρέπει να δοθεί το μέγιστο δυνατό βάρος στην προώθηση όλων των απαραίτητων ενεργειών για την επιτάχυνση της υλοποίησής των.



ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΟΨΕΩΝ ΚΤΗΡΙΩΝ


Την εισήγηση έκανε η κ. Κλειώ Συρμακέση, στέλεχος της Δ/νσης ΠΕΧΩ της ΠΙΝ. Το θέμα αφορούσε τις προτάσεις για ένταξη στις «περιοχές Αισθητικής Αναβάθμισης» σε εφαρμογή των διατάξεων της ΚΥΑ 27124/07Μ (ΦΕΚ1358Β)

Η κ. Συρμακέση ανέλυσε στα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις για την επιλογή ενός ΟΤΑ α΄βαθμού ή μιας περιοχής να μπορεί να ενταχθεί στις «περιοχές Αισθητικής Αναβάθμισης». Ήδη 13 Δήμοι της ΠΙΝ έχουν καταθέσει αιτήματα.

Ο Γενικός Γραμματέας της ΠΙΝ κ. Σωτήρης Βόσδου ενημέρωσε τα μέλη του Π.Σ ότι καταληκτική ημερομηνία είναι η 24η Απριλίου 2009 ενώ επειδή υπάρχει ενδιαφέρον, για όσους ΟΤΑ δεν προλάβουν να υποβάλλουν φάκελο, θα δημοσιοποιηθεί νέα προκήρυξη 30 Απριλίου 2009.



Εκτός ημερήσιας διάταξης τέθηκε ως θέμα με εισήγηση του εκπροσώπου της ΤΕΔΚ ΛΕυκάδας κ. Ζαβιτσάνου ο θεσμικός ρόλος και ο τρόπος λειτουργίας του Περιφερειακού Συμβουλίου καθώς και η συχνότητα των συνεδριάσεων.

Ο Γενικός Γραμματέας της ΠΙΝ και πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Σωτήρης Βόσδου κάλεσε όσους αναφέρθηκαν στο θέμα αυτό να το συζητήσουν καταρχήν στα όργανα τα οποία εκπροσωπούν (ΤΕΔΚ, ΚΕΔΚΕ,ΕΝΑΕ, επιμελητήρια κλπ) καθώς ο θεσμικός ρόλος είναι συγκεκριμένος και μπορεί να τροποποιηθεί με το νέο κανονισμό Περιφερειών ο οποίος συζητείται σε ειδική επιτροπή στο Υπουργείο Εσωτερικών. Ο κ. Βόσδου χαρακτήρισε το θέμα όπως τέθηκε «πολιτικό» υπογραμμίζοντας ότι αυτή η συζήτηση είχε σαν αποτέλεσμα να μην συζητηθούν όλα τα θέματα της ημερήσιας διάταξης. Τακτική, η οποία έχει ακολουθηθεί και σε προηγούμενα Περιφερειακά Συμβούλια.


Ο Γενικός Γραμματέας της ΠΙΝ κ. Σωτήρης Βόσδου αναφερόμενος στην 81η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου υπογράμμισε μεταξύ άλλων βασική στρατηγική μας επιλογή είναι μέσα από τα κονδύλια του ΕΣΠΑ να καταστούν τα Ιόνια Νησιά Διεθνής Προορισμός Βιώσιμης Τουριστικής Ανάπτυξης με στόχο την βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των κατοίκων αλλά και των υποδομών. Σε αυτόν το στόχο συμβάλλει και η θεματολογία του Περιφερειακού Συμβουλίου καθώς η ενημέρωση και οι αποφάσεις του μέσω των συλλογικών οργάνων συμβάλλουν στην επίτευξη των στόχων μας.

«Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων αλλάζει. Αναπτύσσεται παντού. Διασφαλίζονται νέες προοπτικές για όλους. Παρέχονται αυξημένα κίνητρα για αναπτυξιακές πρωτοβουλίες στην Περιφέρεια, τους ορεινούς όγκους και τα νησιά με στόχο να βελτιωθεί το παρόν και να θεμελιώσουμε το αύριο.»

Δεν υπάρχουν σχόλια: