Δευτέρα 16 Μαρτίου 2009

Συνάντηση Ν. Δένδια με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης Νικόλαος Δένδιας, μετά από αίτημά του, συναντήθηκε σήμερα με τον Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο, στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών. Κατά τη συνάντηση, ο Υπουργός Δικαιοσύνης συζήτησε με τον Αρχιεπίσκοπο για τη συνεργασία της Εκκλησίας της Ελλάδος με το Υπουργείο Δικαιοσύνης στον τομέα της ομαλής επανένταξης στο κοινωνικό σύνολο των κρατουμένων στις φυλακές.

Επίσης, ο κ. Ιερώνυμος αποδέχθηκε την πρόταση του κ. Δένδια να επισκεφθούν από κοινού ένα Κατάστημα Κράτησης, ενόψει των εορτών του Πάσχα.

Ακόμη, συζητήθηκε το θεσμικό πλαίσιο που διέπει σήμερα την απονομή Δικαίου στο εσωτερικό της Εκκλησίας της Ελλάδος, σε σχέση με τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης της χώρας μας επί ποινικών ζητημάτων που αφορούν ιερωμένους και εκφράσθηκε η επιθυμία του Αρχιεπισκόπου να εξεταστούν πιθανές αλλαγές, στις υπάρχουσες από το 1932 νομικές διατάξεις για το ίδιο ζήτημα.

Μετά τη συνάντηση ο Υπουργός Δικαιοσύνης δήλωσε:

«Είχα την μεγάλη χαρά σήμερα να επισκεφθώ τον Μακαριότατο στην Αρχιεπισκοπή. Συζητήσαμε κατ’ αρχήν για το σωφρονιστικό σύστημα της χώρας το οποίο είναι η αρμοδιότητά μου. Παρακάλεσα τον Μακαριότατο για την βοήθεια της Εκκλησίας στην τεράστια προσπάθεια την οποία ξεκινάει το Υπουργείο Δικαιοσύνης για την επανένταξη των κρατουμένων στην κοινωνία μετά την αποφυλάκισή τους. Ο Μακαριότατος, το λέω ευγνωμώνως, απεδέχθη την παράκληση να έχουμε την βοήθεια της Εκκλησίας και εκτός αυτού συνεφωνήθη να κάνουμε και μία από κοινού επίσκεψη σε μία φυλακή, ενόψει των ημερών του Πάσχα που έρχονται.

Το δεύτερο θέμα το οποίο συζητήσαμε με τον Μακαριότατο ήταν τα γενικά θέματα της Εκκλησιαστικής Δικαιοσύνης, υπό την έννοια όμως - θέλω να είμαι σαφής και απόλυτος σε αυτό - των νομοθετικών τους προβλέψεων και των πιθανών αναγκών, ώστε να δούμε με ένα φρέσκο μάτι τα θέματα αυτά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μιλήσατε δηλαδή και για την υπόθεση του πρώην Μητροπολίτη Αττικής, για την οποία εκκρεμεί απόφαση του Αρείου Πάγου;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ: Αντιθέτως: ακριβώς για αυτό δεν μιλήσαμε. Δεν θα μπορούσα ποτέ, τουλάχιστον εγώ, αλλά και ο Μακαριότατος, να συζητήσουμε για μια υπόθεση η οποία βρίσκεται στα χέρια του Ανώτατου Δικαστηρίου. Κάτι τέτοιο θα αποτελούσε νομίζω παράβαση και ευθέως των δικών μου καθηκόντων, αλλά και κάθε έννοιας Δικαίου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αλλά εφόσον βγει η απόφαση του Αρείου Πάγου, συζητήσατε αν η Εκκλησία θα πρέπει να τηρήσει τον νόμο που προβλέπει καθαίρεση εντός 15 ημερών;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ: Κοιτάξτε να σας πω: είναι δυνατόν τώρα να συζητήσουμε υπάρχουσες διατάξεις; Δεν έχει καμιά έννοια αυτό το πράγμα. Νομίζω ότι η κουβέντα πάνω σε αυτό το θέμα έχει ολοκληρωθεί.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αντιμετωπίζετε το ενδεχόμενο του εκσυγχρονισμού της Εκκλησιαστικής Δικαιοσύνης;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ: Συμφωνήθηκε με τον Μακαριότατο ότι πρέπει πρώτα η Εκκλησία, κυρίως γιατί δικό της θέμα είναι, να ρίξει μια φρέσκια ματιά. Αλλά αυτή ήταν η άποψη της Εκκλησίας και όχι του Υπουργείου Δικαιοσύνης, να ρίξει μια φρέσκια ματιά σε ένα νόμο που ισχύει από το 1932».

Ο Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος δήλωσε μετά τη συνάντησή του με τον Υπουργό Δικαιοσύνης:



«Συμφωνώ σε αυτά που μας είπε ο κ. Υπουργός. Πράγματι, είναι αξιέπαινη η προσπάθεια για τον εκσυγχρονισμό του σωφρονιστικού τρόπου αντιμετωπίσεως των ανθρώπων που βρίσκονται σε αυτό το χώρο. Η Εκκλησία μας πάντοτε προσπαθεί, τώρα όμως θα κάνουμε πιο εντατική την προσπάθειά μας. Θα κινητοποιήσουμε τους μηχανισμούς μας και θα σταθούμε πλάι στην Πολιτεία, σε ένα τόσο βασικό θέμα που μας απασχολεί όλους.

Αυτά ως το πρώτο θέμα. Ως το προς το δεύτερο, ήταν μερικές γενικές απόψεις. Δηλαδή, πως θα μπορούσαμε να δούμε με ένα βλέμμα φρέσκο το θέμα του νόμου για την Εκκλησιαστική Δικαιοσύνη. Υπάρχει ο νόμος του 1932, έγινε μια προσπάθεια επί του προκατόχου μου, πιθανόν να χρειαστεί και πάλι να το δούμε, με ένα άλλο βλέμμα και μια άλλη προοπτική.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεδομένων των εξελίξεων Μακαριότατε, αν και εφόσον υπάρξει απόφαση του Αρείου Πάγου, είπατε ότι θα συγκαλέσετε εκτάκτως την Ιεραρχία;

ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ: Κοιτάξτε, αυτά τώρα δεν συζητούνται. Αυτή τη στιγμή εγώ έχω έναν προβληματισμό. Όταν βγει η απόφαση, τότε θα σκεφτώ τι θα κάνω και μάλλον προσανατολίζομαι προς αυτή την κατεύθυνση. Αλλά συγκεκριμένα, όπως είπε και ο κ. Υπουργός, δεν θα μπορούσαμε να κουβεντιάσουμε πάνω σε ένα τέτοιο θέμα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: