Τετάρτη 18 Μαρτίου 2009

Δήλωση Γκερέκου για το Π. Φρούριο

Σε ερώτηση της βουλευτού Κέρκυρας του ΠΑΣΟΚ Άντζελας Γκερέκου σχετικά με την Στερέωση των επισφαλών τμημάτων του Παλαιού Φρουρίου, το ΥΠΠΟ απάντησε ως εξής:

«Σε απάντηση της με αριθμ. πρωτοκόλλου 10664/414/27.11.08 Ερώτησης και Αίτησης Κατάθεσης Εγγράφων της Βουλευτού κας Άντζελας Γκερέκου, σύμφωνα με τα στοιχεία που έθεσαν υπόψη μας οι αρμόδιες Υπηρεσίες και σε ότι αφορά το Υπουργείο Πολιτισμού, σας γνωρίζουμε τα εξής:

Στο πλαίσιο του Ε.Π. «ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ» εκτελείται το έργο «Στερέωση επισφαλών τμημάτων Παλαιού Φρουρίου Κέρκυρας», με φορείς υλοποίησης την ΔΑΒΜΜ και την 21η ΕΒΑ, συνολικού προϋπολογισμού 3.758.848,00 €. Το έργο περιλαμβάνει 3 υποέργα:

- Εργασίες στερέωσης και αποκατάστασης επισφαλών τμημάτων του Προμαχώνα Savorgnan στο Παλαιό Φρούριο Κέρκυρας. Οι εργασίες έχουν περαιωθεί, έχει εκδοθεί η βεβαίωση περαίωσης και έχει απορροφηθεί το ποσό των 1.688.848,000. Το έργο εκτελέστηκε από την Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων του ΥΠΠΟ.

-Εργασίες στερέωσης και αποκατάστασης επισφαλών τμημάτων του αμυντικού τείχους Καβοσίδερο στο Παλαιό Φρούριο Κέρκυρας, με φορέα υλοποίησης τη ΔΑΒΜΜ και προϋπολογισμό 1.570.000,00 €. Ο διαγωνισμός για το υποέργο πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2006, ακολούθησε δικαστική εμπλοκή και δεν αναδείχθηκε ανάδοχος. Το έργο βρίσκεται σε διαδικασία εξυγίανσης.

• Εργασίες προστασίας και ανάδειξης κτιρίων στο Παλαιό Φρούριο με Προϋπολογισμό 500.000,000€. Περιλαμβάνει αποψιλώσεις-αποχωματώσεις στο σύνολο του αρχαιολογικού χώρου και αποκαταστάσεις των βενετικών φυλακών και του κτηρίου διοίκησης εργαστηρίων Μουσείου Αντιβουνιώτισσας. ΤΟ έργο εκτελείται με αυτεπιστασία της 21ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. Η απορροφητικότητα του υποέργου ανέρχεται στο 92%. Το έργο με την ολοκλήρωσή του στις 31.12.2008 θα έχει απορροφήσει το 100%.

Για τα έργα που δεν θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τη λήξη του Γ ΚΠΣ, προβλέπεται η χρηματοδότησή τους να εξασφαλισθεί είτε από εθνικούς πόρους, είτε από κοινοτικούς πόρους της επόμενης προγραμματικής περιόδου (ΠΕΠ Ιονίων Νήσων ή Τομεακά που εμπίπτουν τo στόχο 1 της σύγκλισης).

Σε ότι αφορά στο σύνολο των επεμβάσεων που απαιτούνται στο Παλαιό Φρούριο, σας ενημερώνουμε ότι η υπηρεσία καθημερινά καταγράφει τα προβλήματα του χώρου και αντιμετωπίζει τα έκτακτα κατά προτεραιότητα, στο πλαίσιο του ετήσιου επιχειρησιακού προγράμματός της.»

ΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΔΕΝΔΙΑ

Ύστερα από την προαναφερόμενη απάντηση του ΥΠΠΟ, αλλά και την «πανηγυρική» ανακοίνωση του Υπουργού Δικαιοσύνης και βουλευτή Κέρκυρας κ. Δένδια σχετικά με την ένταξη της αποκατάστασης του προμαχώνα Καβοσίδερο, στο ΕΣΠΑ, η κα Γκερέκου δήλωσε τα ακόλουθα:

«Σχετικά με τις αλλεπάλληλες απαντήσεις του ΥΠΠΟ σε σχετικές ερωτήσεις που έχουμε καταθέσει, αλλά ύστερα και από την πανηγυρικού τύπου πρόσφατη ανακοίνωση του γραφείου του Υπουργού Δικαιοσύνης και Βουλευτή Κέρκυρας κ. Ν. Δένδια, οφείλουμε να ενημερώσουμε τον Κερκυραϊκό λαό για τα εξής:

Με την με αριθμ.366/31.10.2008 απάντηση του το ΥΠΠΟ μας ενημερώνει μεταξύ άλλων πως: «Σχετικά με την ολοκλήρωση των έργων που υλοποιούνται στο Νομό Κέρκυρας στο πλαίσιο του Γ’ ΚΠΣ (Ε.Π. «Πολιτισμός», ΠΕΠ Ιονίων Νήσων, Intereg Ελλάδα Αλβανία), όπως φαίνεται και στον συνημμένο πίνακα, σας ενημερώνουμε ότι προβλέπεται να ολοκληρωθούν στο σύνολο τους εντός του 2008, πλην του έργου της ανέγερσης του Λυρικού Θεάτρου Κέρκυρας, το οποίο βρίσκεται σε διαδικασία εξυγίανσης.»

Είναι προφανές πως στον εν λόγω πίνακα αναφέρεται και το υποέργο «Στερέωση επισφαλών τμημάτων παλαιού φρουρίου Κέρκυρας, με προϋπολογισμό 3.758.848 €.

Επίσης, σε δηλώσεις του κ. Δένδια, στις 18.5.2007, ύστερα από επίσκεψη που πραγματοποίησε στο Παλαιό Φρούριο της Κέρκυρας, αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής: «Παράλληλα, συναντήθηκε με τον υπεύθυνο του έργου για την αποκατάσταση του προμαχώνα Savorgian, ο οποίος τον ενημέρωσε για την έναρξη των εργασιών και το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσής τους. Το συγκεκριμένο έργο αποτελεί μέρος του έργου «Στερέωση επισφαλών τμημάτων Παλαιού Φρουρίου Κέρκυρας» το οποίο εντάχθηκε από τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού κ. Ζαχόπουλο στο Γ’ Κ.Π.Σ. με συνολικό προϋπολογισμό 3.350.000€ και εκτός του προμαχώνα Savorgian περιλαμβάνει την αποκατάσταση του Καβοσίδερου, την στερέωση του βόρειου τμήματος του προμαχώνα, την στεγάνωση της πλατείας, κ.α. Αναμένεται σε έναν περίπου μήνα να γίνει η εγκατάσταση και του αναδόχου του έργου που αφορά το αμυντικό τείχος Καβοσίδερο. Σήμερα είναι μια ιδιαίτερη μέρα για τον πολιτισμό της Κέρκυρας. Ξεκίνησε το πολύ μεγάλο έργο της στερέωσης των επισφαλών τμημάτων του Παλαιού Φρουρίου, συνολικού προϋπολογισμού 3.350.000€. Με το έργο αυτό υλοποιούμε άλλη μια προεκλογική μας δέσμευση και το μοναδικό αυτό μνημείο της πολιτιστικής μας κληρονομιάς διασώζεται. Η έναρξη των εργασιών είναι η καλύτερη απάντηση στο ΠΑΣΟΚ και την κ. Γκερέκου, που προφανώς ενθυμούμενοι την εποχή διακυβέρνησής τους επαναλαμβάνουν μονότονα ότι τίποτα δεν γίνεται στο νομό μας.»

Παρόλα αυτά, ο κ. Δένδιας, τολμά να παρουσιάζει ως άλλη μια επιτυχία της Κυβέρνησης του κ. Καραμανλή την ένταξη του έργου του Καβοσίδερο, στο ΕΣΠΑ, μη αναφέροντας ωστόσο πως το 1.6 εκ. € ευρώ χάνονται από το Γ΄ΚΠΣ, χωρίς να αναφέρει πως αυτό το ποσό θα μπορούσε να διατεθεί για κάποιο άλλο σημαντικό έργο που έχει ανάγκη ο τόπος, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ.

Σύμφωνα και με τα παραπάνω όμως, οφείλουμε να τονίσουμε πως όσοι δεν αντιστέκονται στον πολιτικό καιροσκοπισμό, στην ανευθυνότητα, στην ελαφρότητα της διαχείρισης των χρημάτων του Ελληνικού λαού και τελικά εμπαίζουν συστηματικά τους πολίτες, έρχεται το πλήρωμα του χρόνου που εκτίθενται ανεπανόρθωτα. Σίγουρα δε δεν προσφέρουν υπηρεσίες στον τόπο.

Το ελάχιστο που οφείλουν να πράξουν, είναι να αναγνωρίσουν την αποτυχία τους.

Εξάλλου, η μεταφορά ενός έργου που δεν υλοποιήθηκε, από το Γ΄ΚΠΣ στο ΕΣΠΑ, είναι δήλωση αποτυχίας.

Εύχομαι και ελπίζω να αντιληφθούν πως τους βαραίνει η αποκλειστική ευθύνη ώστε να διασφαλίσουν πως μια νέα «δικαστική εμπλοκή» δεν θα δημιουργήσει τα ίδια προβλήματα στο μέλλον, για τα έργα που αφορούν το Παλαιό Φρούριο.

Επίσης, καλούμε τον κ. Δένδια να δώσει δημόσια απάντηση στον Κερκυραϊκό λαό σχετικά με την τύχη του εξασφαλισμένου κονδυλίου 500.000€, το οποίο προορίζονταν για την λειτουργική αποκατάσταση της Υπογεφύριας Αίθουσας.

Ο Κερκυραϊκός λαός κουράστηκε από καινοφανής και αβάσιμες δικαιολογίες….

Κουράστηκε από εφήμερες, επικοινωνιακού τύπου, υποσχέσεις και δεσμεύσεις.»

Δεν υπάρχουν σχόλια: