Δευτέρα 16 Μαρτίου 2009

Επί τάπητος τα προβλήματα του τουρισμού


H πορεία του κερκυραϊκού τουρισμού τη φετινή σεζόν αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο της τοπικής επικαιρότητας, καθώς αναμένεται να τεθούν επί τάπητος προτάσεις και προβληματισμοί για την σεζόν που ξεκινά εν μέσω της παγκόσμιας τουριστικής κρίσης.
Σήμερα η Ενωση Ξενοδόχων, διοργάνωσε ημερίδα με θέμα τη διαχείριση κρίσεων εν όψει της τουριστικής σαιζόν με ομιλητή τον Δρ. Ιωάννη Καλογεράκη.
Αύριο το πρωί, σύσκεψη με θέμα την προετοιμασία της Κέρκυρας ενόψει της τουριστικής περιόδου στις συνθήκες κρίσης που διανύουμε, συγκαλεί ο Νομάρχης Στέφανος Πουλημένος.
Στη σύσκεψη, που θα γίνει στην αίθουσα του Νομαρχιακού Συμβουλίου, έχουν κληθεί να συμμετάσχουν οι Δήμαρχοι, οι εκπρόσωποι των τουριστικών φορέων καθώς και οι εκπρόσωποι των αρμόδιων υπηρεσιών.
Μέσα σε όλα αυτά, ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης Κ. Μαρκόπουλος με αφορμή την ολοκλήρωση της ΙΤΒ στο Βερολίνο δήλωσε “ότι προβλέψεις για τον τουρισμό απαγορεύονται το 2009”.
“Διαχείριση κρίσεων”
Την ανάγκη αλλαγής νοοτροπίας προκειμένου ν’ανακάμψει ο κερκυραικός τουρισμός, αλλά και να αποκτήσει η Κέρκυρα brand name, επεσήμανε σε γενικές γραμμές, ο δρ. Ιωάννης Καλογεράκης, ως βασικός ομιλητής στη χθεσινή ημερίδα που διοργάνωσε η Ενωση Ξενοδόχων.
“Υπάρχουν συγκεκριμένες προτάσεις για ξενοδόχους και τοπική αυτοδιοίκηση. Η κρίση δεν έχει έρθει ακόμα. Αυτό που ζούμε σήμερα δεν είναι τίποτα. Πρόκειται να έρθουν δύσκολες μέρες. Χρειάζεται να αλλάξουμε νοοτροπία. Δεν υπάρχουν μαγικές προτάσεις αλλά προτάσεις που βασίζονται στην νοοτροπία.
Branding πρέπει να κάνουμε σε όλο τον κόσμο. Η πρόταση δεν είναι να ζητήσουμε από ξενοδόχους να χαμηλώσουν την τιμή”
Ο κ. Καλογεράκης σημείωσε ότι αυτό λείπει από την Κέρκυρα, είναι “να φύγουν όλοι από το βόλεμα που υπάρχει”.
Μίλησε ακόμη για κινδυνολογία κάποιων που μιλούν από τώρα για ποσοστά μείωσης κλπ. “Δε μπορούμε να εκτιμήσουμε και δεν είναι το θέμα μας τα νούμερα. Πρέπει να σκεφτούμε νέους τρόπους, όπως το marketing για να βγούμε από την κρίση”.
Ενθουσιασμένος απο την ανάλυση του κ. Καλογεράκη δήλωσε ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Τ. Μπράμος, αν και εξέφρασε λύπη γιατί δεν υπήρξε μεγάλη συμμετοχή στην ημερίδα. “Πάντα υπάρχουν μέτρα και εξαρτάται από τους επιχειρηματίες με βοήθεια Τ.Α. και κράτους. Είναι μεγάλη η κρίση αλλά αντιμετωπίσιμη. Μόνοι μας θα πρέπει να βγούμε από τον φαύλο κύκλο που μπήκαμε”.
Θετική πρωτοβουλία
Την εκδήλωση της Ενωσης Ξενοδόχων χαιρέτησαν, ο Νομάρχης Στεφ. Πουλημένος και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τουρ. Πρακτόρων Δ. Χαρίτος.
Οπως τόνισε ο κ. Πουλημένος, ήταν μια ενδιαφέρουσα ημερίδα στην οποία ο εισηγητής έστειλε μηνύματα αισιοδοξίας και όχι επανάπαυσης.
“Στέλνει μήνυμα να δραστηριοποιηθούμε. Πρέπει να αξιοποιήσουμε την κρίση για να διορθώσουμε τα κακώς έχοντα. Πρέπει, να αξιοποιήσουμε κάθε δυνατότητα και πλεονέκτημα για να μπορέσει η Κέρκυρα να αντέξει.
Ο κ. Καλογεράκης, ζήτησε να είμαστε προσγειωμένοι στην πραγματικότητα και να συμμετέχουμε όλοι στην κοινή προσπάθεια. Να έχουμε όλοι ένα κοινό όραμα, να κάνουμε το τουριστικό προϊόν της Κέρκυρας ελκυστικό, ανταγωνιστικό και τέτοιο που θα μπορέσει να αναπτερώσει την ελπίδα και να δώσει η Κέρκυρα στην διεθνή τουριστική αγορά ισχυρό το μήνυμα ενός δυναμικού και ισχυρού τουριστικού προορισμού”
.
Από την πλευρά του ο Δ. Χαρίτος μίλησε για μια αξιέπαινη πρωτοβουλία, εξέφρασε ωστόσο λύπη, για τη χαμηλή προσέλευση στην ημερίδα.
Οχι προβλέψεις
"Το 2009 όποιος τολμήσει να κάνει πρόβλεψη από τώρα κινδυνεύει να υποστεί τη μεγαλύτερη ήττα που μπορεί κανείς να φανταστεί. Δεν υπάρχουν προβλέψεις, υπάρχει αναμέτρηση για την υψηλή προσδοκία. Αυτό ισχύει για όλες τις χώρες της Ευρώπης και την Ελλάδα. Η αναμέτρηση για την υψηλή προσδοκία σημαίνει πρώτον προσδοκία να συμβεί κάτι στο ευρωπαϊκό οικονομικό γίγνεσθαι και, δεύτερον, ότι ο σχεδιασμός τον οποίο εμείς έχουμε ξεκινήσει και ο οποίος πηγαίνει πάρα πολύ καλά με βάση τη δική μας στρατηγική θα συνεχίσει να πηγαίνει έτσι. Προβλέψεις απαγορεύονται αυτό το χρόνο". Τα παραπάνω ανέφερε ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης Κώστας Μαρκόπουλος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σε Έλληνες και ξένους δημοσιογράφους, στη διεθνή έκθεση ΙΤΒ του Βερολίνου.
Τόνισε ακόμη ότι “φέτος αυτό το οποίο κάνουμε είναι να διατηρήσουμε τον αριθμό των πτήσεων στο ίδιο επίπεδο με πέρυσι για την Ελλάδα.
Αυτό είναι κορυφαίο. Το θεωρούμε προαπαιτούμενο πριν προχωρήσουμε σε οποιαδήποτε συζήτηση που αφορά στο κοστολόγιο. Βρίσκουμε πολύ καλή ανταπόκριση για τη διατήρηση των πτήσεων. Ελπίζω ότι και η άλλη πλευρά αντιλαμβάνεται ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει συνειδητοποιήσει το πρόβλημα για το οποίο πρέπει να κινηθεί. Μέχρι τις 15 Μαΐου θεωρητικά αλλά και πρακτικά υπάρχει το δικαίωμα για νέα τσάρτερ ή για το κλείσιμο θέσεων στα περιφερειακά αλλά και στα κεντρικά αεροδρόμια της χώρας. Θα αντιμετωπίσουμε και αυτό το ζήτημα το οποίο ήδη βρίσκεται σε συζήτηση στο εσωτερικό της ελληνικής κυβέρνησης".

Όσον αφορά στους τουριστικούς πράκτορες, ο κ. Μαρκόπουλος δήλωσε: "Η συνεργασία με τους τουριστικούς πράκτορες είναι παρά πολύ καλή παγκόσμια και πάρα πολύ καλή στη Γερμανία. Η ανασφάλεια των πολιτών οδηγεί σε μια καθυστερημένη λήψη αποφάσεων των τουριστών για το που θα πάνε διακοπές. Οι tour operators ισχυροί και έμπειροι επαγγελματίες έχουν μια σχετική αγωνία για το πώς θα πάει αυτή η χρονιά. Την ίδια αγωνία έχουν και οι επιχειρηματίες των χωρών και όλο αυτό το σκηνικό ερμηνεύεται πολλές φορές σε μια πίεση για μέτρα”.
Ο Δ. Χαρίτος
Σε σχόλιο του με αφορμή την ολοκλήρωση της ΙΤΒ ο ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τουρ. Πρακτόρων Δ. Χαρίτος, υπογράμμισε ότι φέτος λόγω της παγκόσμιας κρίσης η έκθεση στο Βερολίνο δεν αποτελεί βαρόμετρο.
Ακόμα και σήμερα δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε πόσο λιγότερες αφίξεις θα έχουμε. Εκείνο που διαπιστώσαμε από τις συνομιλίες των μελών μας των tour operator η μείωση θα πρέπει να είναι κάτω από το 15% από την Γερμανία και ελπίζουμε να μην έχουμε μεγαλύτερο ποσοστό στη μείωση των εσόδων μας.
Το θέμα είναι οι νύχτες που θα μείνουν και τι χρήματα θα ξοδέψουν στο νησί".΄
.

Δεν υπάρχουν σχόλια: