Δευτέρα 23 Μαρτίου 2009

Συνεδρίασε η Επ.Παρακολούθησης του ΠΕΠ Ι.Ν.


Πραγματοποιήθηκε σήμερα Δευτέρα 23 Μαρτίου 2008 στην Κέρκυρα η 8η Συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Ιονίων Νήσων 2000-2006.

Στην Επιτροπή συμμετείχαν τα παρακάτω μέλη :Ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Ιόνιων Νησιών κ. Σωτήριος Βόσδου, Πρόεδρος, ο Προϊστάμενος Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του ΠΕΠ Ιονίων Νήσων κ. Πέτρος Οικονόμου, ο Προϊστάμενος Δ/νσης Σχεδιασμού και Ανάπτυξης της Π.Ι.Ν. κ. Ευγένιος Σαμοίλης, από το ΥΠ.OI.Ο, Διαχειριστική Αρχή ΚΠΣ η κα Κατερίνα Μπισμπίκου, από το Υπουργείο Γεωργικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ως Εκπρόσωπος Eιδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Ε.Π. Α.Α.-Α.Υ η κα. Χριστιανού Αγγελική, από το Υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας ως Εκπρόσωπος της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού και Παρακολούθησης Δράσεων ΕΚΤ ο κ. Γιάννης Φουγιαξής, από το ΥΠΕΣ, Γεν. Γραμματεία Ισότητας η κα Βαρβάρα Βλάσση, ο Νομάρχης Κέρκυρας κ. Στέφανος Πουλημένος, ο Αναπληρωτής Νομάρχης Λευκάδας κ. Σπύρος Ρεκατσίνας, ο Νομάρχης Κεφαλληνίας κ Ιθάκης κ. Διονύσιος Γεωργάτος, εκπρόσωπος της ΤΕΔΚ Νομού Κέρκυρας ο κ. Σπύρος Βάρελης, εκπρόσωπος της ΤΕΔΚ Νομού Κεφαλληνίας κ Ιθάκης η κα. Νόπη Αλεξανδροπούλου, εκπρόσωπος της ΤΕΔΚ Νομού Ζακύνθου ο κ. Νικόλαος Θεοδόσης, από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος ο κ. Κων/νος Βλάσσης, από το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο ο κ. Κωνσταντίνος Καποδίστριας, από το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας (Ο.Ε.Ε.) ο κ. Δημήτριος Καλούσης, από το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος ο κ. Σπύρος Γαλιατσάτος , από το Περιφερειακό Κέντρο Ισότητας η κα Ηρώ Λέλλα από την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (Ε.Σ.Α.Ε.Α.) ο κ. Σπύρος Ζουμπουλίδης καθώς και ο Εκπρόσωπος D.G. REGIO Mr. Francesco Amodeo και ο Εκπρόσωπος Μικρών Νησιών Περιφέρειας Ιονίων Νήσων κ. Γεώργιος Βασιλόπουλος.


Μετά την διαπίστωση απαρτίας ακολούθησαν :

1. Η έγκριση της Ημερήσιας Διάταξης



Η Επιτροπή Παρακολούθησης αφού άκουσε την εισήγηση του Προέδρου της και τις απόψεις των μελών, ενέκρινε την Ημερήσια Διάταξη.


2. Έγκριση πρακτικών της 7ης Συνεδρίασης της Επιτροπής Παρακολούθησης



Η Επιτροπή Παρακολούθησης αφού άκουσε την εισήγηση του Προέδρου της και τις απόψεις των μελών ενέκρινε τα πρακτικά της 7ης Συνεδρίασης της Επιτροπής Παρακολούθησης.

3. Ενημέρωση για αποφάσεις που ελήφθησαν με την γραπτή διαδικασία



Η Επιτροπή Παρακολούθησης, αφού άκουσε την σχετική εισήγηση, ενημερώθηκε για τις τρεις (3) Αποφάσεις που ελήφθησαν με τη Γραπτή Διαδικασία καθώς επίσης και για τις Αποφάσεις τις Ε.Ε. για την έγκριση της 4ης Αναθεώρησης του Π.Ε.Π. Ιονίων Νήσων 2000 – 2006 και της Παράτασης του Προγράμματος μέχρι 30-6-2009.


4. Διαπίστωση πιστής εφαρμογής των Αποφάσεων της 7ης Επιτροπής Παρακολούθησης.



Η Επιτροπή Παρακολούθησης άκουσε την σχετική εισήγηση και στη συνέχεια η Επιτροπή Παρακολούθησης ενέκρινε τη σχετική εισήγηση.


5. Πορεία υλοποίησης του ΠΕΠ Ιονίων Νήσων 2000-2006.



Η Επιτροπή Παρακολούθησης διαπίστωσε την πρόοδο που έχει σημειωθεί σε σχέση με την προηγούμενη Συνεδρίασή της η οποία αποτυπώνεται στην αύξηση του ετήσιου ρυθμού των εντάξεων, των συμβάσεων και των πληρωμών του Προγράμματος, με συνέπεια την πλήρη απορρόφηση των πόρων του Προγράμματος και την επίτευξη των βασικών του στόχων.

Το αποτέλεσμα αυτό οφείλεται στη συνεχή συνεργασία ανάμεσα στις Εθνικές και Τοπικές Αρχές, καθώς και τους Φορείς υλοποίησης των δράσεων του Προγράμματος και στις προσπάθειες που κατέβαλαν προκειμένου να ξεπεραστούν προβλήματα και δυσκολίες.


6. Αποτελέσματα Ελέγχων που πραγματοποιήθηκαν από τις αρμόδιες Αρχές

Η Επιτροπή Παρακολούθησης ενημερώθηκε για τα Αποτελέσματα Ελέγχων που πραγματοποιήθηκαν από τις αρμόδιες Αρχές.


7. Ταμείο Συνοχής – ΠΕ.Σ.Δ.Α. Ιονίων Νήσων

Η Επιτροπή Παρακολούθησης ενημερώθηκε για την πορεία υλοποίησης των έργων του Ταμείου Συνοχής και για την πορεία υλοποίησης του ΠΕ.Σ.Δ.Α. Ιονίων Νήσων.


8. Σχέδιο Δράσης για το «κλείσιμο» του Προγράμματος

Η Επιτροπή Παρακολούθησης ενημερώθηκε για τη μεθοδολογία και τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν από τη Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή της Π.Ι.Ν. (Ε.Δ.Α) σε συνεργασία με την Κεντρική Διαχειριστική Αρχή για την ομαλή προετοιμασία του κλεισίματος του Επιχειρησιακού Προγράμματος και καλεί την πρώτη, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, να προχωρήσει στο συντονισμό και την εφαρμογή των απαιτούμενων ενεργειών στην κατεύθυνση αυτή.

Οι τελικοί δικαιούχοι και φορείς υλοποίησης των έργων και δράσεων του προγράμματος καλούνται να επιταχύνουν την ολοκλήρωση των έργων τους σύμφωνα με τις αποφάσεις ένταξής τους και να προχωρήσουν στην εφαρμογή μέτρων σε συνεργασία με την Ε.Δ.Α. στην κατεύθυνση της τακτοποίησης και του λογιστικού κλεισίματος του Προγράμματος έως την 30η Ιουνίου 2009.


Ο Γενικός Γραμματέας της ΠΙΝ κ. Σωτήρης Βόσδου, αναφερόμενος στην συνεδρίαση της 8ης ΕΠ.ΠΑ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πλήρη επιτυχία του προγράμματος-κάτι το οποίο φαίνεται και από τα στοιχεία που παρατέθηκαν στα μέλη της Επιτροπής-, ενώ σημείωσε ότι η απορροφητικότητα αυτή τη στιγμή του ΠΕΠ Ιονίων Νήσων έχει ξεπεράσει το 106%, την ώρα που η ΠΙΝ βρίσκεται στο κλείσιμο του προγράμματος το οποίο τελειώνει τον Ιούνιο του 2009, μετά και την παράταση η οποία δόθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση εξαιτίας της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.«Η ΕΠ.ΠΑ διαπίστωσε την καλή πορεία του προγράμματος. Διατυπώθηκαν παρατηρήσεις πάνω στις εισηγήσεις αλλά και την πορεία του. Θεωρώ ότι βρισκόμαστε σε φάση αποτίμησης των θετικών και των αρνητικών στοιχείων ώστε τα θετικά να τα χρησιμοποιήσουμε και για την πορεία του ΕΣΠΑ. Κάθε έργο το οποίο υλοποιείται είναι σημαντικό και συμβάλλει στην ανάπτυξη της Περιφέρειάς μας. Το ζητούμενο είναι η συνέπεια στις υποχρεώσεις μας. Ζητήσαμε από όλους τους φορείς να επιταχύνουν το κλείσιμο των έργων καθώς αυτό θα μας επιτρέψει πολύ πιο γρήγορα να υποβάλλουμε την τελική έκθεση για το κλείσιμο του προγράμματος» υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο κ. Βόσδου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: