Παρασκευή 27 Μαρτίου 2009

Και στην Κέρκυρα εκδηλώσεις για την Ώρα της Γης


Ισχυρό μήνυμα θα στείλουν αύριο το βράδυ, στις 8.30, ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι σε περισσότερες από 1.000 πόλεις που θα σβήσουν τα φώτα τους, για μιαν ώρα – την Ώρα της Γης – στέλνοντας ένα δυνατό παγκόσμιο μήνυμα ότι όλοι μαζί μπορούμε να δράσουμε ενάντια στην υπερθέρμανση του πλανήτη.
Στην Ώρα της Γης 2009, που ξεκίνησε με πρωτοβουλία του WWF (του Παγκόσμιου Ταμείου για τη Φύση) ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι σε όλο τον κόσμο θα στείλουν στους ηγέτες του κόσμου, λίγους μήνες πριν την Παγκόσμια Σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών για το Κλίμα στην Κοπεγχάγη ότι χρειαζόμαστε τη δέσμευσή τους για δράσεις που θα μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, για το βραχυπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο όφελος του πλανήτη.
Στην Κέρκυρα οι εκδηλώσεις για την ώρα της Γης θα ξεκινήσουν στις 11.00 το πρωί του Σαββάτου στο σιντριβάνι της Πάνω πλατείας, θα συνεχιστούν το απόγευμα από τις 3.30 μ.μ., και θα κορυφωθούν στις 8.30 μ.μ. που θα σβήσουν τα φώτα για μία ώρα σε ιστορικά μνημεία και χώρους της πόλης μας. Στη δράση αυτή μετέχουν η Γενική Γραμματεία της Περιφέρειας, Δήμοι και πολλοί σύλλογοι και φορείς.

Ο Δήμος Κερκυραίων

Σήμερα ο Δήμαρχος Σωτ. Μικάλεφ και οι εκπρόσωποι 18 συλλόγων που συμμετέχουν στις εκδηλώσεις οι κ.κ. Χονδρογιάννης, Παγκράτης παραχώρησαν συνέντευξη τύπου.
Οπως τόνισε ο κ. Μικάλεφ, «ο Δήμος Κερκυραίων και οι οργανώσεις που συμμετέχουν στην εκδήλωση ευαισθητοποίησης για τους κινδύνους αλλαγής των κλιματικών αλλαγών, καλούν τους Κερκυραίους να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις με τίτλο «η ώρα της γης».
Θέλουμε να στείλουμε το μήνυμα σε όλους ότι αποτελεί πρώτη προτεραιότητα να διαφυλάξουμε ότι η γη μας προσφέρει. Με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο Δήμος Κερκυραίων συμμετέχει το κλείσιμο των φώτων το βράδυ του Σαββάτου από τις 8.30 και για μία ώρα. Θέλω να καλέσω τους συμπολίτες μας να δημιουργήσουμε μέτωπο κατά της αδιαφορίας της γης, ανατροπής των επιλογών εκείνων που στρέφονται κατά του μέλλοντος του ίδιου του πλανήτη μας».
Εκ μέρους των 18 Συλλόγων της Κέρκυρας ο κ. Χονδρογιάννης δήλωσε μεταξύ άλλων ότι η Ώρα της Γης ξεκίνησε πριν δύο χρόνια στην πρωτεύουσα της Αυστραλίας με τη συμμετοχή 2 εκατομμυρίων ανθρώπων. Πέρυσι συμμετείχαν 600 εκατομμύρια ενώ φέτος εκτιμάται ότι μπορεί να ξεπεραστεί το 1 δις ανθρώπων. Συμμετέχουν πάνω από 60 χώρες και η Ελλάδα είναι πρώτη με συμμετοχή 260 Δήμων (εως και χθες).
’’Θέλουμε να υπάρξει ιδιαίτερη ευαισθητοποίηση στο θέμα της υπερθέρμανσης, των αερίων του θερμοκηπίου, της φωτορύπανσης και της κλιματικής αλλαγής. Θέλουμε να στείλουμε ένα ισχυρό μήνυμα στη σύνοδο των ηγετών του ΟΗΕ που θα πραγματοποιηθεί στην Κοπεγχάγη τον Δεκέμβριο του 2009 ότι μπορούμε να βοηθήσουμε όλοι μαζί στην προσπάθεια αυτή. Αν για παράδειγμα όλη η Ελλάδα έσβηνε για μία ώρα το κόκκινο φωτάκι “stand by” βγάζοντας από την πρίζα την τηλεόραση, θα μπορούσαμε να ηλεκτροδοτήσουμε ένα νησί σαν τη Λέσβο για ένα ολόκληρο χρόνο!
Οι Σύλλογοι που θα συμμετάσχουν είναι η Αστρονομική Εταιρεία Κέρκυρα, οι Γιατροί του Κόσμου, η ΔΗΜΟΠ Νίκος Μώρος, ο Ελευθεριακός Οργανισμός Απεξάρτησης, ο Σύλλογος Φίλων Εναλλακτικής Θεραπείας, η ΚΕΛΕΜΟ, οι Πολίτες Εν Δράσει, το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Θιναλίων, η Λέσχη Οικολογίας Κέρκυρας, η Δημοτική Πινακοθήκη, η πολιτιστική κίνηση 9 Μούσες, ο Σύλλογος Δυσλεξίας, η Ορθοπεταλιά, ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος, ο Σύλλογος Φαρμακοϋπαλλήλων, το Σώμα Οδηγισμού και το 6ο Σύστημα του Σώματος Προσκόπων.
Ο κ. Σπ. Παγκράτης από την πλευρά του τόνισε ότι το πρόβλημα της υπερθέρμανσης και της κλιματικής αλλαγής προέρχεται από πηγές όπως η εκβιομηχάνηση, η μεγάλη κατανάλωση αγαθών και γι’ αυτό είναι υπόθεση πολιτών και όχι κρατών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: