Παρασκευή 20 Μαρτίου 2009

Ερώτηση Χαραλάμπους για τις ιχθυοκαλλιέργειες στο Καπαρέλι

Ερώτηση με θέμα: "Ομόφωνες αντιρρήσεις για την εγκατάσταση μονάδας ιχθυοκαλλιέργειας στη θέση Καπαρέλι (Νησίδα Περιστέρα) του Δήμου Κασσωπαίων", κατέθεσαν προς τους Υπουργούς Εσωτερικών, Περιβάλλοντος χωροταξίας & Δημοσίων Έργων, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Ανάπτυξης, οι βουλευτές του ΚΚΕ Μπ. Χαραλάμπους και Κ. Αλυσανδράκης.

Οπως, αναφέρουν:

"Στα πλαίσια της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής της Ε.Ε. 2 βασικοί στόχοι εξυπηρετούνται μέσω των επιχειρησιακών κοινοτικών προγραμμάτων για την εκμετάλλευση του αλιευτικού πλούτου. Ο ένας είναι η συρρίκνωση της θαλάσσιας αλιείας, η συγκέντρωση της σε λίγα χέρια επιχειρηματικά και η «εθελούσια έξοδος» – ουσιαστικά περί εξαναγκασμού πρόκειται-των επαγγελματιών ψαράδων από την αλιεία και ο άλλος είναι η ανάπτυξη και μετατροπή της παράκτιας ζώνης σε ιδιωτικό χώρο μεγάλων υδατοκαλλιεργητικών επιχειρήσεων, κυρίως ιχθυοκαλλιεργειών.

Έντονες αντιδράσεις έχουν ξεσπάσει στους κατοίκους του Δήμου Κασσωπαίων και όχι μόνο, εξαιτίας της άδειας που ο Γ.Γ. της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων έχει εκδώσει από 13-11-2007 για εκμίσθωση θαλάσσιας έκτασης 25 στρεμμάτων στη θέση βορειοανατολικά της νήσου Περιστέρα του Δήμου Κασσωπαίων στην εταιρεία «ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ Α.Ε.» για «μετεγκατάσταση» εκεί πλωτής μονάδας καλλιέργειας τσιπούρας και λαυρακίου.

Η αντίδραση αυτή έχει εκφραστεί με ομόφωνες αποφάσεις όλων των φορέων, σωματείων της περιοχής, λαϊκών συνελεύσεων των κατοίκων όλων των Δημοτικών Διαμερισμάτων του Δήμου, καθώς επίσης και με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου που γνωμοδότησε αρνητικά με την μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την εκεί εγκατάσταση ιχθυοκαλλιέργειας τσιπούρας και λαυρακίου για τους εξής λόγους:

1. Υπάρχει αρνητική εμπειρία από τις επιπτώσεις στο περιβάλλον, χερσαία και θαλάσσια, από τη ήδη λειτουργούσα στην περιοχή Βαθύ του Δήμου Κασσωπαίων, από την ίδια εταιρεία, ιχθυοκαλλιέργεια.
2. Πρόκειται για μία περιοχή ιδιαίτερα ανεπτυγμένη τουριστικά.
3. Στην περιοχή αυτή της Β.Α. Κέρκυρας υπάρχει το γνωστό, ιδιαίτερα χαρακτηριστικό και μοναδικό στην Κέρκυρα δασικό σύνολο και οικοσύστημα του «ΕΡΗΜΙΤΗ», στο οποίο υπάρχουν 3 λίμνες που σε συνδυασμό με τις σπηλιές των περιστεριών στο ακρωτήριο «ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΣ» και την βραχονησίδα Περιστέρα ή Καπαρέλι, αποτελούν ένα ολοκληρωμένο οικοσύστημα και υδροβιότοπο που επικοινωνεί, όπως είναι διαπιστωμένο, με μεγάλους υδροβιότοπους της απέναντι Αλβανικής ακτής και φιλοξενεί σημαντικά υδρόβια ζώα και πτηνά.
4. Τέλος με την υπ΄αρίμθ. 260727/24-8-94, 258169/4-10-2000 και 143607/2-10-2003 εγκυκλίους του, το Υπουργείο Γεωργίας έχει αναστείλει τη μίσθωση θαλασσίων εκτάσεων και χορήγηση αδειών ίδρυσης για την καλλιέργεια τσιπούρας και λαυρακίου, απαγορεύοντας ακόμη και την αλλαγή ονόματος μισθωτή σε παλιές μισθώσεις.

Παρόλα αυτά η Περιφέρεια Ιόνιων Νησιών επιμένει στην απόφαση για αδειοδότηση της νέας μονάδας με προφανή σκοπό και κατεύθυνση, την περαιτέρω ανάπτυξη ιχθυοκαλλιεργειών στην συγκεκριμένη περιοχή και σε παραχωρήσεις μεγάλων θαλάσσιων εκτάσεων στις ορέξεις του κεφαλαίου με αρνητικές συνέπειες για το περιβάλλον, τον τουρισμό και τη διατροφική αλυσίδα.

Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί, τι μέτρα θα πάρουν:

α)για τη μη εγκατάσταση της νέας ιχθυοκαλλιέργειας στη θέση Καπαρέλι του Δήμου Κασσωπαίων.

β) για την ενίσχυση και στήριξη της παράκτιας αλιείας δίνοντας κίνητρα για την ανανέωση και τον εκσυγχρονισμό του αλιευτικού στόλου των ψαράδων της Κέρκυρας".

Δεν υπάρχουν σχόλια: