Πέμπτη 19 Μαρτίου 2009

Ερώτηση Χαραλάμπους για τη νέα Λαική

Στα προβλήματα στο έργο «ανάπλαση Λαϊκής Αγοράς» αναφέρονται με ερώτησή τους στη Βουλή, οι βουλευτές του ΚΚΕ Μπ. Χαραλάμπους, Κ. Αλυσανδράκης.

Ειδικότερα:

Από το διάστημα 2-4-08 μέχρι 18-1-09 στα πλαίσια του έργου «ανάπλαση Λαϊκής Αγοράς» διενεργήθηκε σωστική ανασκαφή στην εξωτερική τάφρο του Νέου Φρουρίου, στη θέση «προμαχώνας Σαραντάρη». Η εν λόγω σωστική ανασκαφή χρηματοδοτήθηκε από τον κύριο του έργου, δηλαδή το Δήμο Κερκυραίων σύμφωνα με τον αρχαιολογικό νόμο ΦΕΚ.3028/αριθμ. Φύλλου 153/28-5-02.

Κατά την ανασκαφή αποκαλύφθηκε τμήμα κτιρίου που σχετίζεται με την οχύρωση του νησιού από τους Άγγλους, μετά το 1824. Το εν λόγω έργο χωροθετείται σε τμήμα Βενετικής αμυντικής τάφρου του 16ου αιώνα στον περιβάλλοντα χώρο του διατηρούμενου Βενετικού προμαχώνα Σαραντάρη (16ος αιώνας) στη δυτική πλευρά της παλιάς πόλης της Κέρκυρας.

Οι οχυρώσεις της Κέρκυρας και η παλιά πόλη της εμπίπτουν απολύτως στις προστατευτικές διατάξεις του νόμου 3028/2002 «περί προστασίας αρχαιοτήτων και πολιτιστικής κληρονομιάς» (κήρυξη οχυρώσεων ως αρχαιολογικοί χώροι και ιστορικά διατηρητέα μνημεία με την ΥΠΠΟ Υ.Α. 15794/19-12-61, ΦΕΚ 35/β/2-2-62 κήρυξη της παλιάς πόλης της Κέρκυρας ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο με την Υ.Α. Φ18/46592/2305/24-7-79, ΦΕΚ 52/β/21-1-80 και μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς σύμφωνα με την υπ’ αρίθμ. 31 COM 8 B.40 απόφαση του κέντρου παγκόσμιας κληρονομιάς).

Η θέση που αποκαλύφθηκε το κτίριο βρίσκεται στην είσοδο της λαϊκής αγοράς με αποτέλεσμα να δημιουργείται πρόβλημα στην φορτοεκφόρτωση των οχημάτων, αλλά και το κτίριο κινδυνεύει, γι’ αυτό και χρειάζονται επιπλέον κονδύλια για την ανάδειξη και την προστασία του αλλά και την εξεύρεση λύσης για ασφαλή πρόσβαση οχημάτων στη Λαϊκή Αγορά.

Η ανάπλαση της λαϊκής αγοράς έχει καθυστερήσει πολύ και τα πρόχειρα καταλύματα που έχουν τοποθετηθεί για να φιλοξενήσουν «προσωρινά» τη λαϊκή έχουν εξαντλήσει τις δυνατότητες τους και πρέπει άμεσα να δοθούν λύσεις. Εξάλλου η κατάσταση στον συγκεκριμένο χώρο είναι απαράδεκτη από κάθε άποψη και για λόγους Υγείας των 140 επαγγελματιών και των πολιτών που εξυπηρετούνται από αυτήν.

Δεν υπάρχει περιθώριο για άλλη καθυστέρηση όσον αφορά την αποκατάσταση της λαϊκής αγοράς. Με δεδομένη, όμως, την παντελή οικονομική αδυναμία του Δήμου Κερκυραίων να αναλάβει και τα νέα οικονομικά βάρη που αναδεικνύονται από τα νέα αρχαιολογικά ευρήματα ουσιαστικά η κατάσταση οδηγείται σε αδιέξοδο ενώ η επαναφορά της Λαϊκής Αγοράς στο συγκεκριμένο χώρο παραπέμπεται στις Ελληνικές Καλένδες.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί, τι μέτρα προτίθενται να πάρουν ώστε να εξασφαλιστούν τα απαραίτητα κονδύλια για να αναδειχθεί και να προστατευθεί η αμυντική κατασκευή που αποκαλύφθηκε αλλά και να μη δημιουργηθεί πρόβλημα στη επαναφορά και επαναλειτουργία της λαϊκής αγοράς στο συγκεκριμένο χώρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: