Κυριακή 26 Απριλίου 2009

Στην Κέρκυρα ο υφυπ. Οικονομικών Αντ. Μπέζας-Επίσκεψη στη ΝΟΔΕ, συνάντηση με Νομάρχη και συνέντευξη τύπου





Στην Κέρκυρα βρέθηκε χθες ο Υφυπουργός Οικονομικών Αντώνης Μπέζας, με αφορμή την έναρξη της προεκλογικής περιόδου για τις Ευρωεκλογές της 7ης Ιουνίου και την πρώτη συνεδρίαση της εκλογικής επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας.


Ο Υφυπουργός στις δηλώσεις του από την Κέρκυρα, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο εθνικών εκλογών τον Ιούνιο, άφησε ανοιχτό το θέμα της επιβολής νέων φόρων στο τέλος του εξαμήνου, επιβεβαίωσε τα στοιχεία της Eurostat για το έλλειμμα του προϋπολογισμού και σε ότι αφορά τα τοπικά θέματα ήταν θετικός στο θέμα της πιθανής ακτοπλοϊκής σύνδεσης Κέρκυρας – Σαγιάδας και ανακοίνωσε ουσιαστικά τη χρηματοδότηση της μελέτης νέου οδικού άξονα που θα συνδέει τη Σαγιάδα με την Ηγουμενίτσα.

Στο θέμα των εκλογών


Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το ενδεχόμενο πρόωρων εθνικών εκλογών με αφορμή την υπόθεση Παυλίδη, ήταν επιφυλακτικός λέγοντας χαρακτηριστικά «Να δούμε πρώτα το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής και να το μελετήσουμε. Είναι νωρίς να μιλήσουμε αφού δεν έχουμε δει ακόμη το πόρισμα». Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο πρόωρων εθνικών εκλογών επανέλαβε ότι «κανείς δεν μπορεί να συζητήσει για θέματα εκλογών αν δεν δει μπροστά του το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής».

Επιβεβαίωσε τα στοιχεία της Eurostat


Ο Υφυπουργός Αντώνης Μπέζας, επιβεβαίωσε τα στοιχεία που δημοσίευσε η Eurostat ότι το έλλειμμα ανέρχεται στο 5% και όχι στο 3% του ΑΕΠ, όπως είχε προϋπολογιστεί. Εξήγησε στη συνέχεια ότι η διεύρυνση του ελλείμματος οφείλεται στο γεγονός ότι σε ορισμένα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου υπήρχαν μικρότερα πλεονάσματα από εκείνα που είχε προϋπολογίσει η κυβέρνηση λόγω της οικονομικής κρίσης, και αφετέρου διότι είχαμε μεγαλύτερες δαπάνες για την εξυπηρέτηση των τόκων δανεισμού του Ελληνικού δημοσίου. Επιπλέον, είπε, ότι οφείλεται και στο γεγονός ότι δεν υπήρξαν κάποιες εισροές από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσα στο 2008, τις οποίες θα έχουμε στο 2009 με ανάλογες μειωτικές επιπτώσεις στο έλλειμμα του 2009.


Για το ενδεχόμενο επιβολής νέων φόρων


Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο να επιβληθούν νέοι φόροι στο τέλος του εξαμήνου, όταν θα υπάρχει καλύτερη εικόνα της εκτέλεσης του προϋπολογισμού. Ο Υφυπουργός Οικονομικών είπε χαρακτηριστικά ότι «έτσι όπως είναι η κατάσταση μέχρι σήμερα, εκτιμούμε ότι δεν υπάρχει ανάγκη να επιβληθούν πρόσθετα μέτρα, όμως στο τέλος του εξαμήνου θα ξαναμελετήσουμε την κατάσταση και θα δούμε αν χρειαστεί να προσαρμόσουμε τις πολιτικές μας».

Το δημοσίευμα της ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗΣ

Ο Υφυπουργός Οικονομικών διέψευσε το δημοσίευμα της εφημερίδας ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ στο φύλλο του Σαββάτου, με τίτλο «Κυνηγοί» οφειλετών στις ΔΟΥ για ληξιπρόθεσμα χρέη», το οποίο μιλούσε για την πρόσληψης ειδικών συμβούλων των εφοριών, που θα αναλάβουν τη διεκδίκηση των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο και επίσης ανέφερε ότι θα αναζητούνται εκτός από τα περιουσιακά στοιχεία του βασικού οφειλέτη και η περιουσία των στενών συγγενών του, αν τα δικά του δεν καλύπτουν το ποσό της οφειλής, αλλά και των συνεταίρων του αν πρόκειται για επιχειρηματία.
Ο κος Μπέζας διευκρίνισε ότι πρόκειται για ειδικούς συμβούλους των εφορειών που όμως δεν πρόκειται να αντικαταστήσουν το ρόλο των δημοσίων υπηρεσιών και σε καμία περίπτωση δεν θα εισπράττουν οφειλές.

Το θέμα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης Κέρκυρας – Σαγιάδας και οι οδικοί άξονες


Υποστηρικτής ήταν ο κύριος Μπέζας της πιθανής ακτοπλοϊκής σύνδεσης Κέρκυρας – Σαγιάδας και υπερθεμάτισε λέγοντας ότι είναι σε καλό δρόμο τα οδικά έργα σύνδεσης της Σαγιάδας με την Ηγουμενίτσα.
Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι « Δεν είναι μόνο η ολοκλήρωση της Εγνατίας οδού που φέρνει νέα αναπτυξιακά δεδομένα όχι μόνο για την Ήπειρο αλλά και για την Κέρκυρα. Είναι σε εξέλιξη η κατασκευή της Ιονίας Οδού, έχει δημοπρατηθεί το τμήμα Αμβρακία – Αμφιλοχία, τις επόμενες ημέρες θα δημοπρατηθεί ένα τμήμα του παραλιακού άξονα δυτικής Ελλάδος, το τμήμα από τον κόμβο του Καρτερίου της Θεσπρωτίας μέχρι τον κόμβο της Πάργας, θα υπάρξουν δημοπρατήσεις και στα υπόλοιπα τμήματα μέχρι την Πρέβεζα. Επιπλέον είναι γνωστό ότι στο πλαίσιο του Ελληνικού σχεδίου οικονομικής ανασυγκρότησης των Βαλκανίων κατασκευάζεται ήδη στο Αλβανικό έδαφος ο οδικός άξονας Σαγιάδα – Κονίσπολη – Άγιοι Σαράντα. Εκείνο το οποίο απομένει είναι να αναβαθμίσουμε το τμήμα Σαγιάδα – Ηγουμενίτσα. Την επόμενη Τρίτη 28 του μηνός γίνεται στο ΥΠΕΧΩΔΕ μια μεγάλη σύσκεψη, με την παρουσία του Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ κυρίου Σουφλιά, όπου θα εξεταστεί στις λεπτομέρειες του και θα ανακοινωθεί η χρηματοδότηση από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων της μελέτης για την αναβάθμιση του οδικού άξονα Σαγιάδα – Ηγουμενίτσα, μαζί με την παράκαμψη του Ασπροκλησίου και της Σαγιάδας».

Το σχέδιο για την κρίση


Ο Υφυπουργός είπε ότι η κυβέρνηση εφαρμόζει συγκεκριμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και τόνισε ότι και τα προηγούμενα χρόνια η πολιτική της στοχεύει να βελτιώσει όλους τους οικονομικούς δείκτες της χώρας και να πετύχει ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης. Στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης τόνισε είναι να στηρίξει τις ασθενέστερες κοινωνικές ομάδες. Το χρέος της χώρας, το οποίο υπογράμμισε ότι κληρονομήθηκε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, οφείλουμε να το μειώσουμε όχι γιατί το επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά γιατί το υπαγορεύει το συμφέρον της χώρας.
Σημείωσε ότι για πρώτη φορά ότι η βελτίωση των οικονομικών δεικτών της Ελληνικής οικονομίας συνδυάστηκε με τη μείωση των φορολογικών βαρών για τους πολίτες και κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για συνεχή άρνηση, προσπάθεια ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής του τόπου και σκανδαλολογία.
ert.gr.

Δεν υπάρχουν σχόλια: