Πέμπτη 30 Απριλίου 2009

Προς δημοπράτηση τα έργα των φραγμάτων -Επαναβεβαίωση από τον Υφυπ. ΠΕΧΩΔΕ Σταύρο Καλογιάννη



Ο Απολογισμός του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Περιβάλλον» 2000-2006 και η παρουσίαση του Προγράμματος «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» 2007 – 2013 ήταν το αντικείμενο ημερίδας που πραγματοποιήθηκε σήμερα στα Ιωάννινα από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων παρουσία των Γενικών Γραμματέων Ηπείρου και Ιονίων Νήσων Δημήτρη Πανοζάχου και Σωτήρη Βόσδου. Την ημερίδα παρακολούθησε μαζί με τους Νομάρχες Ιωαννίνων, Πρέβεζας και Κεφαλλονιάς και ο Νομάρχης Κέρκυρας Στέφανος Πουλημένος ο οποίος μετέβη σήμερα το πρωί στα Ιωάννινα συνοδευόμενος από την αρμόδια Αντινομάρχη Περιβάλλοντος Μερόπη Υδραίου ενώ παρέστησαν επίσης οι δήμαρχοι Παλαιοκαστριτών Κώστας Χαλικιάς και Παρελίων Σπύρος Κροκίδης καθώς και ο τεχνικός διευθυντής της ΔΕΥΑΚ Τάσος Κατσαρός.

Η ημερίδα είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Κέρκυρα καθώς στα πλαίσια του νέου Επιχειρησιακού Προγράμματος αναμένεται να υλοποιηθεί το μεγάλο έργο ύδρευσης του νομού μας. Στο έργο αυτό έκαναν ιδιαίτερη αναφορά τόσο ο Υφυπουργός κ. Καλογιάννης όσο και ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΧΩΔΕ κ. Μπαλτάς ο οποίος επεσήμανε ότι ουσιαστικά η ενεργοποίηση του Προγράμματος έχει ήδη γίνει πριν λίγους μήνες μέσω των πρώτων τριών προσκλήσεων συνολικού προϋπολογισμού 672.000.000 ευρώ που έχει υπογράψει ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Σουφλιάς, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και αυτή της κατασκευής των μεγάλων έργων ύδρευσης στην Κέρκυρα και τους Παξούς (φράγματα, μονάδες αφαλάτωσης κ.λ.π.). Ο κ. Μπαλτάς αναφερόμενος στην ομιλία του στο έργο αυτό ανέφερε τα εξής: «Το μεγάλο και σημαντικό έργο της Ύδρευσης της Κέρκυρας και των Παξών, προϋπολογισμού 300 εκ. ευρώ, θα αντιμετωπίσει στο σύνολό του το πρόβλημα ύδρευσης των δύο νησιών. Το έργο της Κέρκυρας περιλαμβάνει την κατασκευή δύο μεγάλων Ταμιευτήρων με αντίστοιχες Εγκαταστάσεις Καθαρισμού Υδάτων, ένα Φράγμα Εκτροπής με Σήραγγα και δύο Μονάδες Αποσκλήρυνσης Νερού. Το έργο των Παξών περιλαμβάνει την κατασκευή μιας μονάδας Αφαλάτωσης Θαλασσινού νερού, την κατασκευή έργων που θα ενισχύσουν το υφιστάμενο υδραγωγείο καθώς και έργα που θα ενισχύσουν τα υδάτινα αποθέματα στις δύο υφιστάμενες υδατοδεξαμενές.»

Όπως δήλωσαν στο περιθώριο της ημερίδας τόσο ο Υφυπουργός όσο και ο Γ.Γ. του ΥΠΕΧΩΔΕ, η μελέτη για την ύδρευση της Κέρκυρας και των Παξών, είναι πλήρης και το έργο απόλυτα ώριμο για να δημοπρατηθεί σε ένα περίπου μήνα.

Δηλώσεις ικανοποίησης από Νομάρχη και Δημάρχους

Ο Νομάρχης σε δήλωσή του εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επαναβεβαίωση εκ μέρους της ηγεσίας του ΥΠΕΧΩΔΕ, της κυβερνητικής απόφασης για την υλοποίηση των μεγάλων έργων ύδρευσης της Κέρκυρας και των Παξών και χαιρέτισε ιδιαίτερα την ανακοίνωση στα πλαίσια της ημερίδας, της επικείμενης δημοπράτησής τους. Την εξέλιξη αυτή χαιρέτισαν ακόμη με δηλώσεις τους ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων καθώς και οι Δήμαρχοι Παλαιοκαστριτών και Παρελίων.

Στο περιθώριο της ημερίδας ο Νομάρχης και η αντινομάρχης Μερόπη Υδραίου είχαν την ευκαιρία να θέσουν στον υφυπουργό ΠΕΧΩΔΕ κ. Καλογιάννη την ανάγκη επίσπευσης της έκδοσης των Προεδρικών Διαταγμάτων για τις Πολεοδομικές Μελέτες Αγ. Σπυρίδωνα, Κωτσέλα και Μαντουκιού, δεδομένου ότι στην πρώτη βρίσκεται και το υπό κατασκευή Δικαστικό Μέγαρο και στη δεύτερη προβλέπεται η κατασκευή ιδιαίτερα σημαντικών έργων για τη ζωή της πόλης (δακτύλιοι, σχολεία, κλπ). Του έθεσαν ακόμη το θέμα της έγκρισης της ίδρυσης του Οργανισμού Εφαρμογής Πολεοδομικού Σχεδιασμού που έχει καταθέσει η Νομαρχία καθώς επίσης και το θέμα της ίδρυσης Φορέα Διαχείρισης των περιοχών Natura.

Από τη συζήτηση με τον Υφυπουργό ΠΕΧΩΔΕ προέκυψε ακόμη ότι θα πάει το ταχύτερο δυνατόν για αναθεώρηση το Χωροταξικό Σχέδιο της Περιφέρειας Ιόνιων Νησιών ενώ σύντομα θα ξεκινήσει η διαδικασία για την κατάρτιση του Ειδικού Χωροταξικού για τις νησιωτικές περιοχές.

Η ημερίδα

Την έναρξη της ημερίδας έκανε ο Υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ Σταύρος Καλογιάννης ενώ την σχετική παρουσίαση του νέου Επιχειρησιακού Προγράμματος ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΧΩΔΕ Βαγγέλης Μπαλτάς. Τόσο ο κ. Καλογιάννης όσο και ο κ. Μπαλτάς χαρακτήρισαν εξαιρετικά σημαντικό το νέο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα καθώς καλύπτει σχεδόν όλο το φάσμα των περιβαλλοντικών δραστηριοτήτων, με κονδύλια τα οποία φθάνουν τα 2,8 δις ευρώ.

Η ημερίδα είχε ως στόχο την πληρέστερη δυνατή ενημέρωση των φορέων που αποτελούν και τους δυνητικούς δικαιούχους εκτέλεσης του Προγράμματος που μπορεί να είναι οι Περιφέρειες, οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις, οι ΟΤΑ και οι ΔΕΥΑ.

Οι θεματικές ενότητες οι οποίες παρουσιάστηκαν στην ημερίδα αφορούσαν την κλιματική αλλαγή με ομιλητή τον καθηγητή του ΕΜΠ και Πρόεδρο του Εθνικού Κέντρου Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης Γιάννη Ζιώμα, τον Χωροταξικό Σχεδιασμό με ομιλήτρια το στέλεχος του ΥΠΕΧΩΔΕ στη Διεύθυνση Χωροταξίας Δόξα Μουστάκη, την ανακύκλωση με ομιλήτρια το στέλεχος του ΥΠΕΧΩΔΕ στο γραφείο Εναλλακτικής Διαχείρισης Συσκευασιών και άλλων Προϊόντων Αναστασία Αρφανάκου, το φυσικό περιβάλλον και την βιοποικιλότητα με ομιλήτρια την διευθύντρια του ΚΥΥ Σταυρούλα Βανικιώτη, τους υδάτινους πόρους με ομιλητή τον διευθυντή του ΚΥΥ Παντελή Παντελόπουλο ενώ εξετάστηκε και το θέμα των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος από την Τομεάρχη Βορείου Ελλάδος Ντίνα Μήτσιου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: