Τρίτη 14 Απριλίου 2009

Πήρε πίσω απόφαση του, επί του Κανονισμού Αστικής Λειτουργίας της Πόλης το Δ.Σ. Κερκυραίων


Εσωτερικό πρόβλημα δημιουργεί στην παράταξη της πλειοψηφίας η απόφαση του Δ.Σ. Κερκυραίων ν’αναστείλει για ένα χρόνο την εφαρμογής του άρθρου 31 του Κανονισμού Αστικής Λειτουργίας που απαγορεύει την έκθεση εμπορευμάτων έξω από τα καταστήματα στην παλιά πόλη. Πρόκειται για απόφαση, που στην ουσία ακυρώνει πρόσφατη απόφαση του οργάνου και ελήφθη ουσιαστικά, κάτω απο καθεστώς πίεσης που άσκησαν 50 και πλέον καταστηματάρχες που παραβρέθηκαν στη συνεδρίαση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι κ.κ. Φίλιππας, Χονδρογιάννης αποχώρησαν, διαμαρτυρόμενοι για τις συνεχείς διακοπές των τοποθετήσεων από τους καταστηματάρχες. Ο Λευτ. Κουλούρης που την ώρα της ψηφοφορίας βρισκόταν εκτός αιθούσης, σήμερα το μεσημέρι σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την παραπάνω απόφαση, παραιτήθηκε από την προεδρία της Επιτροπής Αισθητικής της Πόλης.
Οι επαγγελματίες της παλιάς πόλης ζήτησαν με επίμονο τρόπο να καταργηθεί πλήρως το άρθρο και να νομιμοποιηθεί η έκθεση των εμπορευμάτων, όπως ακριβώς συμβαίνει σήμερα.
Ο Δήμαρχος
Σύμφωνα με την απόφαση οι καταστηματάρχες μπορούν, ελεύθερα πλέον, να εκθέτουν τα εμπορεύματα τους σε απόσταση 30 εκατοστών από τον τοίχο της επιχείρησης τους.
Η απόφαση του Δ.Σ. Κερκυραίων δεν αποτελεί υπαναχώρηση αλλά προσωρινή διευκόλυνση του εμπορικού κόσμου ενόψει των οικονομικών συγκυριών”, υποστήριξε χθες σε συνέντευξη που παραχώρησε, ο Δήμαρχος Σωτ. Μικάλεφ.
“Οι αποφάσεις που παίρνει το Δημοτικό Συμβούλιο πρέπει να είναι εκτελεστές και σεβαστές. Οποιαδήποτε υποχώρηση η υπαναχώρηση κάτω από πιεστικούς όρους, δεν είναι του χαρακτήρα μου. Δεν πρόκειται να υπαναχωρησω οριστικά. Σκοπός μας είναι να αναδείξουμε περιβάλλον, ιστορία και πολιτισμό της Κέρκυρας”.
Αξίζει να σημειωθεί πως στην τοποθέτησή του στο Δ.Σ. ο κ. Μικάλεφ είχε ζητήσει να μην ανακληθεί ο κανονισμός, καθώς όπως είπε σε αντίθετη περίπτωση, θα δινόταν η εντύπωση της ματαίωσης της όλης προσπάθειας ένταξης του μνημείου στην Unesco.
Χθες ο Δήμαρχος μίλησε “για ενέργειες οι οποίες θίγουν το θεσμό του Δ.Σ. ενώ θέτουν υπό αμφισβήτηση τόσο τον ίδιο όσο και τις προσπάθειες που έχει κάνει ο ίδιο και οι προκάτοχοί τους για την ένταξη της παλιάς πόλης της Κέρκυρας στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco”.
Υπάρχουν και νόμοι
Μετά απο ερώτημα που δέχθηκε αν η συγκεκριμένη απόφαση του Δ.Σ. δώσει το δικαίωμα και σε άλλες κοινωνικές ομάδες να αψηφήσουν τον σημείωσε: “Θέλω να θυμίσω σε όλους πως εκτός του κανονισμού λειτουργίας υπάρχουν και νόμοι. Οι νόμοι δεν είναι υποδεέστεροι του κανονισμού ούτε και της θέλησης ορισμένων ομάδων της πόλης που θέλουν δυναμικά ή πιεστικά να επιβάλουν τη θέλησή τους”.
Η αντιπολίτευση
Υπέρ του αιτήματος των καταστηματαρχών της π. πόλης τάχθηκε ο πρώην Δήμαρχος Γ. Τρεπεκλής, εκτιμώντας ότι η παλαιότερη απόφαση του οργάνου είχε αδυναμίες.
“Δε μπορούμε να λειτουργούμε εγωιστικά απέναντι σε επαγγελματίες και κατοίκους. Δε θέλουμε μια πόλη νεκροταφείο. Από την άλλη θα πρέπει και οι επαγγελματίες να τηρήσουν τον κανονισμό και να μην υπάρχουν υπερβολές”.
Από την πλευρά του σύμβουλος της ελάσσονος μειοψηφίας Μ. Γαβαλάς, σημείωσε ότι αν και η πόλη χρειάζεται ένα κανονισμό για να σταματήσουν εικόνες που εκθέτουν, τόνισε ότι οι επαγγελματίες έχουν δικιο καθως το συγκεκριμένο άρθρο στην ουσία παρέχει διευκολύνσεις σε καταστήματα που πωλούν λουλούδια, λαμαρίνες κλπ. “Πρέπει ν΄αλλαξει ο κανονισμός” τόνισε χαρακτηριστικά.
Παραίτηση Λευτ.Κουλούρη
Με την αιτιολογία ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη του όλου θέματος στο Δημ. Συμβούλιο, ουσιαστικά ακυρώνει τη λειτουργία της επιτροπής, ο δημ. σύμβουλος Λ. Κουλούρης ανακοίνωσε την παραίτησή του από την προεδρία της Επ. Αισθητικής της πόλης.
Στη συνεδρίαση του Δ.Σ. ο κ. Κουλούρης, είχε μεταξύ άλλων επισημάνει ότι “η ελεύθερη διάθεση των εμπορευμάτων δεν επιτρέπεται σε καμία πόλη που είναι ενταγμένη στους καταλόγους της Unesco, εκτός από χαρακτηρισμένες περιοχές ως αγορές”.
• Η πρόταση για αναστολή για ένα χρόνο της εφαρμογής του άρθρου 31 του Κανονισμού Αστικής Λειτουργίας που απαγορεύει την έκθεση εμπορευμάτων έξω από τα καταστήματα στην παλιά πόλη, έλαβε τελικά 17 θετικές ψήφους, απείχε ο Χρ. Κότσης, ενώ ο ανεξάρτητος δημ. σύμβουλος Λ. Λιντοβόης ζήτησε διετή αναστολή του άρθρου.
• Υστερα από αίτημα των ίδιων των εργαζομένων στις υπό εκκαθάριση επιχειρήσεις του Δήμου, το θέμα της μεταφορά του πλεονάζοντος προσωπικού της Α.Ν.Ε.Δ.Κ, Ε.Τ.Ε.Δ.Κ και του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ στο Δήμο Κερκυραίων ή σε νομικά πρόσωπα, δε συζητήθηκε, ενώ ο κ. Μικάλεφ ανέφερε πως θα συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση του οργάνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: