Τρίτη 28 Απριλίου 2009

Σε ετοιμότητα για τη "γρίπη των χοίρων"

Σε ετοιμότητα βρίσκονται οι υγειονομικές υπηρεσίες και στο νομό, για την “γρίπη των χοίρων”, που έχει πάρει διαστάσεις παγκόσμιας επιδημίας. Καθυσυχαστικός εμφανίστηκε χθες ο διοικητής του ΓΝΚ Γ. Μαντζαρόπουλος, που τόνισε ότι η κατάσταση είναι ελεγχόμενη.
Οπως δήλωσε στα ΜΜΕ “έκτακτα μέτρα δεν υπάρχουν. Αυτό που υπάρχει είναι ενεργοποίηση των σχετικών σχεδίων αντιμετώπισης ανάλογων περιστατικών. Σήμερα (σ.σ. χθες) θα έχουμε σύσκεψη των αρμοδίων του Νοσοκομείου μας για την εκτίμηση της κατάστασης. Μπορώ να διαβεβαιώσω τους πολίτες ότι από την εμπειρία που λάβαμε κατά την αντιμετώπιση ανάλογων περιστατικών με τη γρίπη των πτηνών, το Νοσοκομείο μας είναι έτοιμο από υλικοτεχνική υποδομή αλλά και υποδομών να προσφέρει υπηρεσίες αν και εφόσον χρειαστεί.
Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Η κατάσταση φαίνεται ότι είναι ελεγχόμενη. Με τα σημερινά δεδομένα, ο μέσος πολίτης δεν πρέπει να ανησυχεί”.
Ο διοικητής του ΓΝΚ, επεσήμανε ακόμη ότι αν ζητηθεί θα δοθεί κάθε βοήθεια στο αεροδρόμιο της Κέρκυρας, με το το ,επιστημονικό προσωπικό του ΓΝΚ.
Ο Νομάρχης
Για το ίδιο θέμα ρωτήθηκε χθες ο Νομάρχης Στεφ. Πουλημένος, ο οποίος τόνισε τα εξής: "Η αρμόδια Δ/νση Υγείας και Κτηνιατρικής, θα πάρουν οδηγίες πιθανότατα σήμερα (σ.σ. χθες) από το Υπ. Υγείας, το οποίο έχει ήδη κάνει τις πρώτες κινήσεις και τις πρώτες ανακοινώσεις στην Αθήνα.
Τοπικά δεν έχουν ακόμα ανακοινωθεί μέτρα και θα έχω σήμερα (σ.σ. χθες) συνεργασία με τους Δ/ντες των δύο διευθύνσεων για να δούμε τι ακριβώς θα γίνει και στην Κέρκυρα".
Ο Υπ. Υγείας
Νέες διαβεβαιώσεις σχετικά με την εξάπλωση της γρίπης των χοίρων στη χώρα μας έδωσε χθες ο υπουργός Υγείας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, διαψεύδοντας πληροφορία που μεταδόθηκε για εμφάνιση κρουσμάτων της νόσου στην Ελλάδα. «Ουδέν κρούσμα έχει παρουσιαστεί στη χώρα μας», τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός.
Ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι έχουν εξεταστεί μέχρι στιγμής τέσσερα περιστατικά που προσήλθαν με δική τους πρωτοβουλία, δύο από τα μέλη της ομάδας τουριστών που είχαν πάει στο Μεξικό.
«Τα περιστατικό αυτά έχουν ελεγχθεί και είναι απλή εποχιακή γρίπη», τόνισε ο κ. Αβραμόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι “συνεχίζονται ακατάπαυστα η έρευνα και η ιχνηλάτηση από τα Κέντρα Αναφοράς Νοσοκομείων υπό την εποπτεία του ΚΕΕΛΠΝΟ και του ΕΚΕΠΥ.
Από το ΚΕΕΛΠΝΟ και το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας έχει στηθεί ο απαραίτητος μηχανισμός ενημέρωσης του κοινού, ενώ διενεργούνται οι απαραίτητοι έλεγχοι στα αεροδρόμια και στις πύλες εισόδου της χώρας μας.
Έχει ήδη ξεκινήσει η διανομή φυλλαδίων και αφισών ενημέρωσης για τους ταξιδιώτες προς και από το Μεξικό, όπου και εντοπίστηκε ο ιός.
Αναφορικά με τα αποθέματα φαρμάκων, ο κ.Αβραμόπουλος διαβεβαίωσε ότι υπάρχουν απολύτως επαρκή αποθέματα. «Έγκαιρα είχαμε φροντίσει για αυτό και καλύπτεται περίπου το 12% του συνολικού πληθυσμού της χώρας».
Τόνισε μάλιστα ότι έχουν δοθεί οδηγίες και έχουν οργανωθεί τα νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας με τους θαλάμους αρνητικής πίεσης να έχουν ενεργοποιηθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: