Πέμπτη 23 Απριλίου 2009

Μαραθώνια συνεδρίαση του Ν.Σ. για τα προβλήματα του κερκυραικού τουρισμού


Τα μεγάλα προβλήματα του Κερκυραϊκού τουρισμού, ενόψει και της διεθνούς οικονομικής κρίσης, τέθηκαν στη μαραθώνια συζήτηση διάρκειας πέντε και πλέον ωρών, το βράδυ της Τετάρτης, στο Νομαρχιακό Συμβούλιο.
Η πρώτη για το θέμα αυτό συζήτηση στο Νομαρχιακό Συμβούλιο, έγινε παρουσία των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ Αντζελας Γκερέκου και του ΚΚΕ Μπάμπη Χαραλάμπους, των εκπροσώπων όλων των τουριστικών φορέων και του Εργατικού Κέντρου, αλλά και πολλών εργαζομένων στα ξενοδοχεία.
Στην πολύωρη συζήτηση, κατατέθηκαν πλήθος προτάσεων απ’ όλες τις πλευρές, αλλά και πολυσυζητημένες κοινές και πικρές διαπιστώσεις, για την άναρχη ανάπτυξη του κερκυραϊκού τουρισμού και τις μεγάλες αδυναμίες του, που έχουν μειώσει την ελκυστικότητα και την ανταγωνιστικότητά του.
Τα μεγάλα προβλήματα του κερκυραϊκού τουρισμού, ενόψει και της διεθνούς οικονομικής κρίσης, συζητήθηκαν για πεντέμισι ώρες το βράδυ της Τετάρτης 22 Απριλίου στο Νομαρχιακό Συμβούλιο.
Στη συνεδρίαση συμμετείχαν οι Βουλευτές Άντζελα Γκερέκου και Μπάμπης Χαραλάμπους και εκπρόσωποι όλων των τουριστικών φορέων ενώ παρέστησαν και εργαζόμενοι σε διάφορες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις.
Ο αντινομάρχης Τουρισμού Πολιτισμού και Νέας Γενιάς Χρήστος Σκούρτης παρουσίασε αναλυτικά τον πλούσιο απολογισμό δράσης της Νομαρχίας στην τουριστική προβολή αλλά και στην ανάδειξη της τοπικής ταυτότητας του τουριστικού προϊόντος. (Ολόκληρη η εισήγηση του Χρ. Σκούρτη δημοσιεύτηκε στο χθεσινό φύλλο της Κ.Σ.).
Ακολούθησε η εισήγηση του Νομαρχιακού Συμβούλου της ΝΑΣΥ Σταμάτη Πελάη ο οποίος αναφέρθηκε στα προβλήματα των ξενοδοχοϋπαλλήλων και κατέθεσε σειρά προτάσεων και αιτημάτων που έχουν εγκρίνει οι εργαζόμενοι των ξενοδοχείων στις γενικές συνελεύσεις του Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων.
Ο εκπρόσωπος της παράταξης του Γ. Μαχειμάρη ("Κέρκυρα Ζωής) Τάκης Μεταλληνός, κατέθεσε στο Νομαρχιακό Συμβούλιο δέσμη δέκα προτάσεων για δράσεις αναβάθμισης και ανάδειξης του τουριστικού προϊόντος της Κέρκυρας.
Οι Βουλευτές Άντζελα Γκερέκου και Μπάμπης Χαραλάμπους εξέθεσαν τις απόψεις τους γύρω από το μεγάλο και σύνθετο ζήτημα του τουρισμού με έμφαση η πρώτη στην ανάγκη προώθησης των εναλλακτικών μορφών τουρισμού για την προσέλκυση ποιοτικών επισκεπτών και ο δεύτερος στην διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων στον τουρισμό.
Νομάρχης: Δράσεις στους άξονες ποιότητας και ταυτότητας
Ο Νομάρχης, αφού εξήγησε τις αρμοδιότητες που έχει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση για τον τουρισμό που αφορούν κυρίως την τουριστική προβολή, αναφέρθηκε στα πραγματικά αίτια που έχουν οδηγήσει εδώ και πολλά χρόνια σε κρίση των κερκυραϊκό τουρισμό. Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην κατάσταση και τη διάρθρωση των τουριστικών επιχειρήσεων και επεσήμανε τον άναρχο τρόπο με τον οποίο αναπτύχθηκε η δόμηση στις τουριστικές περιοχές.
Τόνισε ότι οι προσπάθειες της Νομαρχίας κινούνται στους άξονες αναβάθμισης της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών και ανάδειξης της κερκυραϊκής ταυτότητας του τουριστικού μας προϊόντος ως συγκριτικού πλεονεκτήματος έναντι άλλων προορισμών.
Αναφέρθηκε ακόμη σε συγκεκριμένες δράσεις που κινούνται και υπηρετούν τους δύο αυτούς άξονες όπως:
• Η καθιέρωση του Κερκυραϊκού Σήματος Ποιοτικής Υπεροχής
• Η συμμετοχή στη σύσταση και λειτουργία του Διεθνούς Φεστιβάλ Κέρκυρας
• Η διοργάνωση εκδηλώσεων όπως αυτές της Ημέρας της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Ημέρας Μουσικής
• Η προετοιμαζόμενη πρώτη Έκθεση Τοπικών Προϊόντων στην Κέρκυρας
• Η παροχή δωρεάν ασύρματου internet σε ντόπιους και επισκέπτες στο πλαίσιο του προγράμματος "Κοινωνία της Πληροφορίας"
• Η δημιουργία και λειτουργία πλούσιας και με μεγάλη επισκεψιμότητα ιστοσελίδας, κ.α.
Στη συνέχεια, μίλησαν οι εκπρόσωποι των τουριστικών φορέων Δημήτρης Χαρίτος, Παναγιώτης Μπράμος, Γιώργος Χρυσικόπουλος, Κώστας Λούμπος και Βασίλης Κοντός καθώς και η Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κέρκυρας Σοφία Λίβερη.

Δ. Χαρίτος: Μεγάλη
μείωση στις κρατήσεις


Ειδικότερα ο κ. Χαρίτος παρουσίασε στοιχεία από τα οποία προκύπτει μεγάλη μείωση στις κρατήσεις των μεγαλών τουρ οπερέιτορ για την Κέρκυρα, που κυμαίνονται από 8 έως 40%. Τα στοιχεία που παρουσίασε αναφέρονται στις 17 Απριλίου, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο αλλαγής της εικόνας με συμβόλαια της τελευταίας στιγμής, κάτι αναμενόμενο αυτήν την περίοδο. Εξέφρασε ακόμη την επιφύλαξή του για το κατά πόσο θα εκτελεστούν οι ανακοινωθείσες πτήσεις που δεν έχουν ακόμη επιβεβαιωθεί.
Τέλος, τις απόψεις τους για την τουριστική οικονομία κατέθεσαν στο σώμα οι Νομαρχιακοί Σύμβουλοι Κώστας Γρηγορόπουλος, Σπύρος Σαμοίλης και Αλέκος Μιχαλάς.
Μετά τα μεσάνυχτα, το σώμα ενέκρινε κατά πλειοψηφία (ΝΑΣΥ, Κέρκυρα Ζωής) την πρόταση ψηφίσματος του Σταμάτη Πελάη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: