Πέμπτη 23 Απριλίου 2009

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ χαιρετίζει τη πρωτοβουλία Δένδια για την Π.Πόλη

Ευχάριστη έκπληξη” χαρακτήρισε ο πρόεδρος του ΤΕΕ Ν. Σπίγγος την τροποποίηση του σχετικού Νόμου που θα καταθέσει στη Βουλή το Υπουργείο Πολιτισμού, μετά από εισήγηση του Υπουργού Δικαιοσύνης Νίκου Δένδια, η οποία δίνει λύση στα γραφειοκρατικά προβλήματα που σχετίζονται με τη συντήρηση των κτιρίων της Παλαιάς Πόλης.
Από την άλλη και μετά απο σχετικό ερώτημα διαφώνησε με με την τελευταία απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για αναστολή άρθρου του Κανονισμού Αστικής Λειτουργίας της πόλης.
“Για εμάς, η λύση στα γραφειοκρατικά προβλήματα της π. πόλης είναι μια ευχάριστη έκπληξη. Το είχαμε ζητήσει από το ΥΠ.ΠΟ. μετά την ένταξη στην UNESCO.
Η αντιμετώπιση τότε ήταν γραφειοκρατικού τύπου. Μετά την παρέμβαση του κ. Δένδια έγινε κατορθωτή η υπογραφή του κ. Σαμαρά. Είναι απαραίτητο να στελεχωθούν οι τοπικές Εφορίες για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στο φόρτο εργασίας.
Για κανονισμό
αστικής λειτουργίας

Με αφορμή πρόσφατη απόφαση του Δ.Σ. Κερκυραίων για αναστολή άρθρου του Κανονισμού Αστικής Λειτουργίας της πόλης, ο πρόεδρος του ΤΕΕ, αφού εξέφρασε την πλήρη διαφωνία του, σημείωσε ότι θα “πρέπει να υπάρχει τάξη και σεβασμός στην πόλη, το μνημείο και τους κατοίκους που ζουν σ’ αυτήν”.
Ο κ. Σπίγγος εκτίμησε παράλληλα ότι, υπάρχει πάντα κίνδυνος παρατυπιών, εξαρτάται όμως από τους μηχανισμούς των τοπικών υπηρεσιών, η αντιμετώπισή τους.
“Οι μηχανικοί πιέζονται τις περισσότερες φορές από τους ιδιοκτήτες να υπερβαίνουν τα όρια της νομιμότητας. Εξαρτάται από τις αντοχές του καθενός”.
Αποστολή στη Λ’Ακουιλα
Ομάδα τεχνικών και μηχανικών του Τμήματος Κέρκυρας του ΤΕΕ, αναμένεται να επισκεφθεί σύντομα την περιοχή L’ Aquila της Ιταλίας που πρόσφατα γνώρισε την καταστροφική μανία του εγκέλαδου.
Σύμφωνα με τον κ. Σπίγγο
Η επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων προκειμένου να συγκεντρωθούν τεχνικές πληροφορίες σε σχέση με τον σεισμό.
“Σκοπός μας είναι να συλλέξουμε καταγραφικά και απογραφικά στοιχεία του σεισμού, στοιχεία για την συμπεριφορά των λιθόκτιστων κτιρίων μιας μεσαιωνικής πόλης και την οργάνωση των γενικότερων δράσεων επέμβασης κατά τις πρώτες μέρες μετά τον σεισμό.
Μέσα από την συγκεκριμένη προσπάθεια, θα οργανωθεί ένα φωτογραφικό αρχείο κατά συνόλων κτιρίων και λεπτομερειών, υπόμνημα του αρχείου με πρόσθετες ενδεχομένως πληροφορίες επί των φωτογραφιών και στην συνέχεια, αν είναι δυνατόν, η σύνταξη μιας έκθεσης με εξαγωγή γενικής διάστασης παρατηρήσεων”.

Δεν υπάρχουν σχόλια: