Τρίτη 26 Μαΐου 2009

Ρύθμιση των οφειλών του δημοσίου προς τους ΟΤΑ

Υπεγράφη από τους Υφυπουργούς Εσωτερικών Αθανάσιο Νάκο και Οικονομίας και Οικονομικών Νικόλαο Λέγκα και τον Πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας κ. Νικήτα Κακλαμάνη η προγραμματική σύμβαση για τη «ρύθμιση των πάσης φύσεως οφειλών του Ελληνικού Δημοσίου προς του Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης α΄ βαθμού που απορρέουν από τις διατάξεις του άρθρου 25 του ν. 1828/1989 και λοιπές σχετικές διατάξεις όπως ισχύουν».
Πρόκειται για την απόδοση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση των παρακρατηθέντων πόρων παρελθόντων ετών, μέχρι το έτος 2008, που ανέρχεται στο συνολικό ποσό του 1,71 δις ευρώ.
Το ποσό θα καταβληθεί στ οκτώ ετήσιες ισόποσες δόσεις εκ των οποίων η πρώτη θα καταβληθεί την 31η Μαΐου 2009, ύψος 213,8 εκ€. Οι υπόλοιπες επτά ισόποσες δόσεις θα καταβάλλονται κάθε χρόνο μέχρι και το 2016, την 31η Ιανουαρίου εκάστου ημερολογιακού έτους.
Η καταβολή της ετήσιας συνολικής οφειλής γίνεται με την έκδοση ενός χρηματικού εντάλματος πληρωμής για όλους τους δικαιούχους ΟΤΑ α΄ βαθμού από το Υπουργείο Εσωτερικών, ύστερα από απόφαση κατανομής που εκδίδεται από τον Υπουργό Εσωτερικών με σύμφωνη γνώμη της ΚΕΔΚΕ.
Ο Γενικός Γραμματέας της ΠΙΝ κ. Σωτήρης Βόσδου αναφερόμενος στην υπογραφή της ρύθμισης οφειλών Δημοσίου προς του ΟΤΑ α΄ βαθμού υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι: « η κυβέρνηση, υλοποιώντας τις υποσχέσεις της, εν μέσω δύσκολης οικονομικά περιόδου για την χώρα αλλά και την παγκόσμια οικονομία, αντιμετώπισε σε συνεργασία με την ΚΕΔΚΕ να αντιμετωπίσει μια εκκρεμότητα που είχε αφετηρία το 1989. Με την συγκεκριμένη ρύθμιση ενισχύεται η οικονομική και θεσμική αυτοτέλεια των ΟΤΑ με γνώμονα την παροχή καλύτερων υπηρεσιών στους πολίτες. Σημαντικός είναι και ο τρόπος καταβολής καθώς τα χρήματα θα καταβάλλονται σε τακτά χρονικά διαστήματα σύμφωνα με τη σύμβαση για τα επόμενα οκτώ χρόνια. Τα οικονομικά της αυτοδιοίκησης βρίσκονται στο καλύτερο σημείο που υπήρξαν ποτέ. Αναφέρω ενδεικτικά την αύξηση των ΚΑΠ σε 33% και την αύξηση της Συλλογικής Απόφασης Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο ίδιο περίπου ποσοστό. Όταν η κυβέρνηση δεσμεύονταν πως δεν θα υπάρχουν πλέον παρακρατήσεις πόρων από την Τ.Α και έγινε η ρύθμιση των χρεών, υπήρξε η υπόσχεση ότι θα επιστραφούν τα παρακρατηθέντα από τις Κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ. Και αυτό έγινε πράξη.»

Δεν υπάρχουν σχόλια: