Κυριακή 17 Μαΐου 2009

Η Μαριέττα Γιαννάκου επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου της ΝΔ


Η πρώην υπουργός Μαριέττα Γιαννάκου τέθηκε επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου της Νέας Δημοκρατίας.
Την ανακοίνωση του ονόματός της έκανε ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής κατά την ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής στο Ζάππειο Μέγαρο. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, τα πρόσωπα που απαρτίζουν το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ «καλύπτουν ένα ευρύ κοινωνικό φάσμα και συγκροτούν μία ισχυρή ομάδα που ξέρει να κατανοεί τα δύσκολα θέματα».

Ο πρωθυπουργός μίλησε με πολύ θερμά λόγια για το έργο και την προσωπικότητα της κ. Γιαννάκου, σημειώνοντας ότι της ζήτησε για πολλούς και ουσιαστικούς λόγους να τεθεί επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου και εκείνη δέχθηκε να είναι στην πρώτη γραμμή.
«Είναι μια πραγματική αγωνίστρια από τα φοιτητικά μας χρόνια στην ΟΝΝΕΔ. Μια πολιτικός που χαρακτηρίζεται από την παρρησία του λόγου. Μια πολιτικός των μεταρρυθμίσεων. Μια δυναμική γυναίκα που χαρακτηρίζεται από τη συνέπεια και την υπευθυνότητα που απαιτούν οι περιστάσεις. Εκφράζει τη μαχητική διεκδίκηση. Το πείσμα για την απόλυτη ανταπόκριση στο έργο που αναλαμβάνει. Την ευρωπαϊκή εμπειρία. Τη γνώση. Πάνω από όλα τη διάθεση προσφοράς στα κοινά, στον τόπο μας, στην κοινωνία, στην πατρίδα. Είναι η Μαριέττα Γιαννάκου του θάρρους. Είναι η Μαριέττα του ξεχωριστού χαρακτήρα. Είναι η Μαριέττα μας» δήλωσε ο πρωθυπουργός.
Ο κ. Καραμανλής είπε ότι η ΝΔ είναι ο πρωτοπόρος και αυθεντικός εκφραστής του ευρωπαϊκού προσανατολισμού, η παράταξη των μεγάλων εθνικών επιλογών, η οποία «τολμά να παίρνει αποφάσεις, να αναλαμβάνει το πολιτικό κόστος και να παίρνει δύσκολους δρόμους για το συλλογικό καλό. Αποφάσεις που δικαιώνονται στο πέρασμα του χρόνου και αυτό είναι το κρίσιμο σημείο που χαρακτηρίζει την πολιτική. Και σε αυτό το κρίσιμο στοιχείο, όπως και σε κάθε άλλο τολμούμε τη σύγκριση».
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει να αντιμετωπίσει τη μεγαλύτερη οικονομική κρίση από τον καιρό που άρχισε να συγκροτείται, μια κρίση που αλλάζει τον κόσμο και η οποία θα επηρεάσει καθοριστικά ακόμα και την ίδια την εξέλιξή της.
Για τους μέχρι σήμερα ευρωβουλευτές της ΝΔ τόνισε ότι προσέφεραν σημαντικές υπηρεσίες στην Ευρώπη, στην πατρίδα και το κοινωνικό σύνολο, ενώ αναφέρθηκε ειδικά στον κ. Γιάννη Βαρβιτσιώτη. «Πρόκειται για ένα από τα πιο σημαντικά ιστορικά στελέχη της παράταξης, η 50χρονη παρουσία του οποίου στο δημόσιο βίο σημαίνει γνώση, αξία, εμπειρία, προσφορά και ταυτόχρονα είναι ένα πολύτιμο κεφάλαιο για την παράταξή μας» είπε.
Ανέφερε ακόμη ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, από τη στιγμή που θα εφαρμοστεί η μεταρρυθμιστική συνθήκη, γίνεται πιο ισχυρό, καθώς αποτελεί τον θεματοφύλακα των δικαιωμάτων του Ευρωπαίου πολίτη, και, μέσα από το οποίο, μεταφέρεται η φωνή των πολιτών της Ευρώπης και των Ελλήνων πολιτών.
Στις ευρωεκλογές, είπε ο κ. Καραμανλής, καλούμαστε να απαντήσουμε τι θέλουμε από τους ευρωβουλευτές μας, ποιοι θέλουμε να είναι, τι να εκφράζουν, ποια Ευρώπη θέλουμε, ποιες θέσεις προωθούμε και ποιο είναι το πραγματικό διακύβευμα της 7ης Ιουνίου.

Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι θέλουμε μια Ευρώπη που να οικοδομείται στην κοινωνική δικαιοσύνη, τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου, με ισχυρή παρουσία στη διεθνή σκηνή, ανοιχτή και δημοκρατική, ασφαλή για όλους τους λαούς και τους πολίτες της, με αποτελεσματική αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης, της φύλαξης των συνόρων της, αλλά και μια Ευρώπη που θα απαντά στις μεγάλες προκλήσεις της εποχής, την κλιματική αλλαγή, την προστασία του περιβάλλοντος και τη φτώχεια.

Ομιλία της Μ.Γιαννάκου


Παίρνοντας το λόγο, η κ. Γιαννάκου ευχαρίστησε τον πρόεδρο της ΝΔ και τους απερχόμενους ευρωβουλευτές του κόμματός της.
«Αυτό που θέλουμε να κάνουμε μέσα από την ιδεολογία μας είναι να δώσουμε ισχύ στην Ευρώπη. Η ισχύς και η ενότητά της είναι αυτή που θα δώσει ισχύ και στα κράτη – μέλη και τους πολίτες» τόνισε και -επικαλούμενη μία φράση του Ζακ Ντελόρ- σημείωσε ότι «βρισκόμαστε μέσα στην Ευρώπη των ανησυχιών και των αμφιβολιών».
Είπε, επίσης, ότι με την επικύρωση της μεταρρυθμιστικής συνθήκης από την Ιρλανδία και τον Τσέχο πρόεδρο, το Ευρωκοινοβούλιο θα αποκτήσει σημαντικές αρμοδιότητες καθώς θα συναποφασίζει για το 80% των ζητημάτων που αφορούν την καθημερινότητά μας.
Ανέφερε ακόμα ότι τα τελευταία χρόνια έχει επικρατήσει στην ΕΕ ο διακυβερνητισμός, σημειώνοντας ότι η Ευρώπη έχει αποκτήσει ισχύ ως υπερεθνικό όργανο και έχει αναλάβει αρμοδιότητες από τα κράτη-μέλη. Χαρακτήρισε ως απόλυτα επιτυχές το έργο των απερχόμενων ευρωβουλευτών της ΝΔ, κάνοντας ειδική μνεία στον πρώην επικεφαλής Γιάννη Βαρβιτσιώτη.
Η κ. Γιαννάκου διαβεβαίωσε ότι η ομάδα των ευρωβουλευτών της ΝΔ «θα αποδώσει προς χάριν του συμφέροντος του ελληνικού λαού». «Είναι μία ομάδα που εκφράζει όλους τους πολίτες, που θα υποστηρίξει την κοινωνική οικονομία της αγοράς» κατέληξε.

Η σύνθεση του Ευρωψηφοδελτίου

1. Μαριέττα Γιαννάκου
2. Ρόδη Κράτσα (κοινωνιολόγος-αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ευρωβουλευτής από το 1999)
3. Γιώργος Παπαστάμκος (ευρωβουλευτής)
4. Κώστας Πουπάκης (πρόεδρος της ΔΑΚΕ ιδιωτικού τομέα και γγ της ΓΣΕΕ)
5. Θόδωρος Σκυλακάκης (οικονομολόγος, γγ Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων & Ανάπτυξης του υπουργείου Εξωτερικών)
6. Γιώργος Κουμουτσάκος (διπλωμάτης, εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών)
7. Γιώργος Παπανικολάου (δικηγόρος, πρόεδρος ΟΝΝΕΔ)
8. Γιάννης Τσουκαλάς (ομότιμος καθηγητής ΑΠΘ, πρώην γγ Έρευνας & Τεχνολογίας)
9. Σταύρος Παπασταύρου (δικηγόρος, γραμματέας Διεθνών Σχέσεων & ΕΕ της ΝΔ)
10. Αλίκη Μοσχή (εκλεγμένη Γυναίκα της Ευρώπης, διεθνολόγος, πρώτη επιλαχούσα στα Δωδεκάνησα)
11. Λευτέρης Δημητρίου (πρόεδρος Παγκυπρίου Συνδέσμου Βορειοηπειρωτών)
12. Βάσω Κόλλια (πρώην γγ Νέας Γενιάς)
13. Ελένη Φωτέα (δικηγόρος)
14. Βασίλης Κανάκας (αγρότης από τη Θεσσαλονίκη, μηχανολόγος, νομαρχιακός σύμβουλος Θεσσαλονίκης)
15. Αννα Μπρεδήμα (δικηγόρος)
16. Δημήτρης Κούρτης (εκπαιδευτικός, πολύτεκνος, συντονιστής β' βάθμιας εκπαίδευσης της Στουτγάρδης)
17. Αλεξάνδρα Πάλλη (γγ Εμπορικού Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών)
18. Γιάννης Αντωνιάδης (αντιπρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος)
19. Αφροδίτη Μπλέτα (δικηγόρος παρ' Αρείω Πάγω)
20. Αχμεντσίν Ριτβάν (δάσκαλος)
21. Πηνελόπη Παππά (πτυχιούχος Πολιτικών Επιστημών)
22. Γιώργος Κασσιμάτης (επιχειρηματίας, πρόεδρος Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος).

Aπό in.gr.

Δεν υπάρχουν σχόλια: