Παρασκευή 22 Μαΐου 2009

Εντυπωσιακή υποδοχή των κερκυραϊκών προϊόντων




Εντυπωσιακή επιτυχία σημείωσε το 1ο Φεστιβάλ Κερκυραϊκών Προϊόντων που πραγματοποιήθηκε 20 και 21 Μαΐου στην πάνω πλατεία της Κέρκυρας από τη Νομαρχία με την υποστήριξη της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, του Επιμελητηρίου και της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών.

Εικοσιεπτά ντόπιοι παραγωγοί παρουσίασαν προϊόντα λαδιού, κρασιού, μελιού, σαπουνιού και καλλυντικών με βάση το λάδι, κουμ-κουάτ, συκομαΐδας, διακοσμητικών και χρηστικών σκευών κεραμικής, τυριού φέτας, ξυλόγλυπτων, κερκυραϊκής μπύρας και τσιτσιμπύρας ενώ η λέσχη Αρχιμαγείρων Κέρκυρας απέδειξε στην πράξη την ποιότητα και την γευστικότητα των κερκυραϊκών νοστιμιών.

Την έκθεση επισκέφθηκαν χιλιάδες κάτοικοι του νησιού αλλά και τουρίστες οι οποίοι δήλωσαν ενθουσιασμένοι από τα κερκυραϊκά προϊόντα και την δημιουργικότητα των εκθετών. Είναι χαρακτηριστικό ότι πολλοί από τους κερκυραίους επισκέπτες της έκθεσης, νέοι αλλά και μεγαλύτερης ηλικίας, ανέφεραν ότι δεν γνώριζαν ή δεν είχαν δοκιμάσει τα κερκυραϊκά προϊόντα ενώ μετά την επίσκεψή τους δήλωναν την ιδιαίτερη ικανοποίησή τους για την ποιότητα αυτών. Ένα ακόμη στοιχείο της επιτυχίας του Φεστιβάλ αποτελεί το γεγονός ότι οι ίδιοι οι παραγωγοί δήλωσαν απολύτως ευχαριστημένοι από την πρωτοβουλία και την δυνατότητα που τους δόθηκε να εκθέσουν τα προϊόντα τους και εξέφρασαν την ελπίδα να επαναληφθεί και στο μέλλον μια ανάλογη εκδήλωση.

Τα εγκαίνια της έκθεσης πραγματοποιήθηκαν από τον Υπουργό Δικαιοσύνης Νίκο Δένδια το βράδυ της περασμένης Τετάρτης παρουσία του Νομάρχη Στέφανου Πουλημένου, του Γ.Γ. της ΠΙΝ Σωτήρη Βόσδου, του Προέδρου του Επιμελητηρίου Γιώργου Χονδρογιάννη, του αρμόδιου για την διοργάνωση αντινομάρχη Μάκη Σκορδίλη καθώς και των αντινομαρχών Χρήστου Σκούρτη, Μερόπης Υδραίου, του αντιδήμαρχου Κερκυραίων Παύλου Μεταλληνού, νομαρχιακών συμβούλων, δημάρχων και δημοτικών συμβούλων περιφερειακών δήμων του νομού μας και πλήθους πολιτών.

Η εκδήλωση εμπλουτίστηκε εορταστικά με το χορευτικό συγκρότημα του Λυκείου Ελληνίδων καθώς και με τραγούδια από την Κερκυραϊκή Καντάδα, ενώ την επομένη, παρουσίασε τοπικούς χορούς το συγκρότημα του «Λαοδάμαντα».

Χαιρετισμός Υπ. Δικαιοσύνης Ν. Δένδια



Ο Υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Δένδιας ξεναγήθηκε από το Νομάρχη σε όλα τα περίπτερα και δήλωσε κατενθουσιασμένος από το αποτέλεσμα της αξιέπαινης όπως τόνισε πρωτοβουλίας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.

Στο χαιρετισμό του ο κ. Δένδιας επεσήμανε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Νομίζω ότι το έχουμε καταλάβει όλοι ότι τον τελευταίο καιρό στην Κέρκυρα κάτι αλλάζει. Και θέλω να σας πω κ. Νομάρχα, όχι τυπικά συγχαρητήρια που συνήθως ανταλλάσσουμε σε αυτές τις εκδηλώσεις, αλλά θα ‘θελα μέσα από την καρδιά μου να σας δηλώσω ότι αυτό που κάνετε είναι η προσπάθεια αναβίωσης ενός ένδοξου παρελθόντος. Είναι η προσπάθεια να δημιουργήσουμε ξανά στην Κέρκυρα μια παραγωγική βάση μετά από μια μακρά σειρά ετών παρακμής μετά από μια σειρά ετών που αυτός το τόπος δεν μπορούσε να παράγει ποιοτικά προϊόντα.

Νομίζω ότι με την ομοθυμία και τη στήριξη όλων και με σαφείς στόχους μπορούμε να κερδίσουμε το μέλλον.

Συγχαρητήρια στους παραγωγούς, συγχαρητήρια σε όλους.»


Χαιρετισμός Νομάρχη Κέρκυρας Στέφανου Πουλημένου

Ο Νομάρχης, στο σχετικό χαιρετισμό του ανέφερε:

«Με αισθήματα χαράς, ικανοποίησης και ενθουσιασμού βρίσκομαι σήμερα στο βήμα των εγκαινίων του 1ου Φεστιβάλ Κερκυραϊκών Προϊόντων.

Γιατί σε αυτήν την έκθεση αναγεννάται η ελπίδα για το μέλλον της τοπικής οικονομίας.

Γιατί εδώ κτυπάει δυνατά ο παλμός της Κέρκυρας που παράγει και δημιουργεί.

Σε αυτήν την έκθεση βρίσκει την έκφρασή της η διάθεση των ντόπιων παραγωγών να εγκαταλείψουν τα αποτυχημένα πρότυπα του παρελθόντος.

Η απόφαση να μπουν δυναμικά στην αγορά με όπλα τους την ποιότητα και την κερκυραϊκή ταυτότητα.

Με την ποιότητα και την τοπική ταυτότητα στα προϊόντα τους, είναι βέβαιο ότι θ’ αντιμετωπίσουν με επιτυχία τον όποιο ανταγωνισμό από τα ομοειδή προϊόντα που κατακλύζουν την αγορά.

Και θα τα καταφέρουν.

Η Νομαρχία και όλοι οι συμπράττοντες φορείς του τόπου είμαστε μαζί τους. Τους στηρίζουμε.

Τους ενθαρρύνουμε σε νέες παραγωγικές και καινοτόμες πρωτοβουλίες.

Είμαστε δίπλα τους για την αξιοποίηση των μεγάλων χρηματοδοτικών προγραμμάτων του ΕΣΠΑ που είναι μπροστά μας.

Αναδεικνύουμε, προβάλλουμε και προωθούμε τα προϊόντα του μόχθου τους, της επινοητικότητάς τους, της δημιουργικής τους διάθεσης.

Θέλουμε να τα δούμε να βρίσκονται παντού.

Θέλουμε να δούμε τα κερκυραϊκά προϊόντα όχι μόνο στα ράφια των super market αλλά παντού στην τοπική αγορά.

Και όταν λέω παντού εννοώ στα ξενοδοχεία, τα τουριστικά καταλύματα, στις ταβέρνες και τα εστιατόρια, στα κέντρα αναψυχής και τα κάθε λογής άλλα καταστήματα.

Αυτός είναι διαρκής και αμετακίνητος στόχος μας.

Σήμερα, επικοινώνησα με τον πρόεδρο της εταιρείας των Καταστημάτων Αφορολογήτων Ειδών, και του ζήτησα το αυτονόητο. Θέση για τα κερκυραϊκά προϊόντα στα Duty Free του αεροδρομίου και του λιμανιού μας. Και το αίτημα της Κέρκυρας έγινε άμεσα αποδεκτό.

Δεν περιοριζόμαστε όμως σ’ αυτά.

Η είδηση της διοργάνωσης αυτής της έκθεσης με πολλές πληροφορίες για τα τοπικά προϊόντα είναι ανηρτημένη σήμερα και στο internet στο μεγάλο ειδησεογραφικό τουριστικό site, traveldailynews.

Δεν μαθαίνουν λοιπόν σήμερα μόνο οι κερκυραίοι και επισκέπτες μας γι’ αυτήν την έκθεση των κερκυραϊκών προϊόντων, αλλά και όλη η Ελλάδα και πολύ πέραν των συνόρων μας.

Και είμαστε μόνο στην αρχή.

Αυτή η πρωτοβουλία, είμαι βέβαιος, έχει ένα λαμπρό μέλλον.

Δίνει φτερά στις ντόπιες παραγωγικές δυνάμεις του χώρου των τοπικών προϊόντων και τις απογειώνει.

Και μαζί τους, δίνει ώθηση στην τοπική οικονομία συνολικά.

Συνδέεται με το τοπικό τουριστικό προϊόν και γίνεται αναπόσπαστο στοιχείο της ταυτότητάς του.

Για όλους αυτούς τους λόγους, επιτρέψτε μου να δηλώσω όχι απλά ενθουσιασμένος αλλά και συγκινημένος για την απήχηση και την επιτυχία στο πρώτο βήμα αυτού του εγχειρήματος.

Κλείνοντας, θα ήθελα να επαναλάβω την πεποίθησή μου ότι αυτές οι στιγμές που ζούμε σήμερα εδώ μαζί είναι από τις ευτυχέστερες και σίγουρα πιο αισιόδοξες στιγμές στην οικονομική ζωή του τόπου.

Κι’ αυτό σε δύσκολους καιρούς έχει ακόμη μεγαλύτερη αξία.»
Χαιρετισμός αρμόδιου Αντινομάρχη Μάκη Σκορδίλη


Ο αρμόδιος για την διοργάνωση αντινομάρχης Μάκης Σκορδίλης στον χαιρετισμό τον οποίο έκανε κατά τη διάρκεια της τελετής των εγκαινίων ανέφερε τα ακόλουθα:

«Από την πρώτη ημέρα της θητείας του Στέφανου Πουλημένου στη Νομαρχία της Κέρκυρας ο βασικός οραματικός στόχος είναι η ανάδειξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της τοπικής μας κοινωνίας, δηλαδή η ανάδειξη της ταυτότητας της Κέρκυρας .

Προσηλωμένος σε αυτόν τον σημαντικό στόχο ανέθεσε μία εκ των δράσεων στην Αντινομαρχία Ανάπτυξης, την πραγματοποίηση μίας έκθεσης που θα προβάλλει και θα αναδεικνύει τα τοπικά προϊόντα αλλά και τις επιχειρηματικές πρωτοβουλίες που αναπτύσσονται στον τόπο μας.

Ο Πρόεδρος της ΑΕΝΑΚ Σπύρος Λύκουρης και οι συνεργάτες μου, αδράξαμε την ευκαιρία και ξεκινήσαμε την προσπάθεια που με τη σημερινή διοργάνωση ανοίγει μια νέα σελίδα για την τοπική μας οικονομία. Γι αυτό, ευχαριστώ το Νομάρχη που μου έδωσε τη δυνατότητα της συμβολής στο να ανοίξουμε το δρόμο μιας νέας εποχής.

Οι νέοι δρόμοι ανοίγουν με τη διοργάνωση αυτή που παίρνει τον χαρακτήρα γιορτής υπό τον τίτλο «1ο Φεστιβάλ Κερκυραϊκών Προϊόντων». Προκειμένου να τονιστεί ο γιορταστικός χαρακτήρας συνέβαλαν εθελοντικά η Κερκυραϊκή Καντάδα και Μαντολινάτα, το Λύκειο Ελληνίδων και ο Λαοδάμας, τους οποίους επίσης ευχαριστώ.

Δεδομένου του τοπικού χαρακτήρα του Φεστιβάλ, η καταλληλότερη ημερομηνία να γίνει η εκδήλωση αυτή εκτιμήθηκε ότι πρέπει να είναι η ημέρα της τοπικής μας επετείου. Και ο καταλληλότερος τόπος για να γίνει αυτή η εκδήλωση θεωρήθηκε ότι είναι η καρδιά του νησιού μας, η πάνω πλατεία, και στο σημείο αυτό επιτρέψτε μου να ευχαριστήσω το Δήμο Κερκυραίων για την παραχώρηση του χώρου.

Άμεσοι συμπαραστάτες σε αυτή την εκδήλωση είναι ο Γενικός Γραμματέας της Π.Ι.Ν. κ. Βόσδου και ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Χονδρογιάννης που βρέθηκαν από την αρχή στο πλευρό της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης όπως και η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών.

Όμως, σε αυτή την γιορτή πρωταγωνιστές είναι οι εκθέτες- παραγωγοί τους οποίους ευχαριστώ θερμά για τη συνεργασία και εύχομαι να δούμε σύντομα τα προϊόντα τους να κατακλύζουν την αγορά όχι μόνο εντός της Κέρκυρας αλλά και εκτός αυτής. Σε αυτή την προσπάθεια, τους δηλώνουμε ότι θα είμαστε αρωγοί και συμπαραστάτες.»

Δεν υπάρχουν σχόλια: