Παρασκευή 22 Μαΐου 2009

Το Πολιτικό Σύστημα και οι Επερχόμενες Ευρωεκλογές

Άρθρο του πολιτευτή της Ν.Δ. Στέφανου Σωτ. Γκίκα

"Με την απόφαση του Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή να διακόψει τις εργασίες της Συνόδου της Βουλής, αν και με όχι και τόσο προβλέψιμο τρόπο, και την ανακοίνωση των υποψηφίων Ευρωβουλευτών, η χώρα εισέρχεται και τυπικά στην προεκλογική διαδικασία των Ευρωεκλογών.
Επιτέλους, μετά από μήνες ακατάσχετης σκανδαλολογίας, ατέρμονης πολιτικής παραφιλολογίας και σωρείας μικροκομματικών σκοπιμοτήτων, η πολιτική έρχεται στο φως. Όχι ότι τα σκάνδαλα εφόσον υπάρχουν, θα εξαφανιστούν και θα μπουν στις καλένδες, αλλά οι όποιες αντικειμενικές και πολιτικές ευθύνες θα γίνουν ορατές όταν ολοκληρωθεί η δικαστική διαδικασία.
Τις 20 λοιπόν μέρες που υπολείπονται μέχρι την Ευρωκάλπη, δίδεται μία χρυσή ευκαιρία σε πολιτικούς και πολίτες: Να αναζητήσουν την ουσία της πολιτικής και με πολιτικούς όρους να διεξάγουν τον προεκλογικό αγώνα, μέσα στο πλαίσιο του πολιτικού πολιτισμού που αρμόζει στην Δημοκρατία μας. Είναι ευκαιρία, Κυβέρνηση και Αντιπολίτευση να αντιπαρατεθούν στο πεδίο των προτάσεων, των πολιτικών, των πεπραγμένων σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, του οράματος για την θέση της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για τους στόχους μας στην Ευρώπη.
Είναι παράλληλα ευκαιρία, οι Έλληνες πολίτες να ενημερωθούν σωστά και σε βάθος, για το κυβερνητικό έργο των 5 χρόνων, έργο που ατυχώς πολλές πτυχές του παραμένουν άγνωστες στο μέσο πολίτη. Να παρουσιαστεί τεκμηριωμένα, η εθνική προσπάθεια για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, η πορεία των μεταρρυθμίσεων, τα μέτρα για την διατήρηση της ανάπτυξης, για την αύξηση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων και τα μεγάλα έργα, τα μέτρα αρωγής των ασθενέστερων οικονομικά τάξεων, τα μέτρα για την στήριξη του τραπεζικού συστήματος, για τους μικρομεσαίους, τους αγρότες, τους συνταξιούχους κλπ.
Είναι ευκαιρία, οι Έλληνες πολίτες να συζητήσουν και να ενημερωθούν επιτέλους, για τα μείζονα Ευρωπαϊκά θέματα, για τους θεσμούς της Ευρώπης που επηρεάζουν άμεσα την χώρα μας, για την Κοινή Ευρωπαϊκή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας κλπ, με άλλα λόγια για την ευρωπαϊκή πολιτική ατζέντα.
Το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών θα έχει ιδιαίτερη σημασία για το ταλαιπωρημένο πολιτικό μας σύστημα. Ένα θετικό αποτέλεσμα για τη Νέα Δημοκρατία και τον Κώστα Καραμανλή, θα αναπτερώσει το ηθικό των οπαδών της, που επί μήνες βλέπουν το κυβερνών κόμμα να παλεύει στη θάλασσα της σκανδαλολογίας και να έπεται στις δημοσκοπήσεις. Ένα αποτέλεσμα που θα αποτελέσει πρόκριμα και για την νίκη στις επόμενες Εθνικές εκλογές.
Ο αγώνας των 20 ημερών μπορεί να είναι σύντομος, το διακύβευμα όμως είναι τεράστιο. Το πρόβλημα και συνάμα ο στόχος των κομμάτων θα είναι να ενεργοποιήσουν τους κουρασμένους Έλληνες πολίτες που μετά από όσα έχουν βιώσει τα τελευταία 20 χρόνια, δικαίως έχουν απαξιώσει την πολιτική και τους πολιτικούς. Εκεί θα κριθούν όλα".

Δεν υπάρχουν σχόλια: