Δευτέρα 25 Μαΐου 2009

Το πρώτο πρόγραμμα απεξάρτησης γυναικών κρατουμένων στο ΚΑΤΚ Ελεώνα Θηβών εγκαινίασε ο Υπουργός Δικαιοσύνης - επίσκεψη και στη γυναικείες φυλακές


Ο Υπουργός Δικαιοσύνης Νικόλαος Δένδιας εγκαινίασε σήμερα το πρωί στο Κέντρο Απεξάρτησης Τοξικομανών Κρατουμένων Ελεώνα Θηβών, την έναρξη της λειτουργίας του πρώτου στη χώρα μας θεραπευτικού προγράμματος απεξάρτησης τοξικομανών γυναικών κρατουμένων. Στην τελετή των εγκαινίων παρέστησαν επίσης οι Βουλευτές Βοιωτίας κ. κ. Μιχάλης Γιαννάκης και Ανδρέας Κουτσούμπας, ο Ειδικός Γραμματέας του Υπουργείου Δικαιοσύνης κ. Γεώργιος Μητρόπουλος, ο Γενικός Επιθεωρητής Καταστημάτων Κράτησης κ. Ευριπίδης Αντωνίου, εκπρόσωποι των τοπικών φορέων, των εκκλησιαστικών αρχών και της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Στον χαιρετισμό του κατά την τελετή των εγκαινίων, ο Υπουργός Δικαιοσύνης δήλωσε:
«Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που βρίσκομαι σήμερα εδώ. Δεν πρόκειται να αναλωθώ στις συμβατικότητες τις οποίες κανείς αναμένει από τον Υπουργό Δικαιοσύνης. Θα μου επιτρέψετε μόνο να θεωρήσω και εγώ ότι πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα η λειτουργία του Κέντρου Απεξάρτησης Τοξικομανών Κρατουμένων Γυναικών, που βασίστηκε πάνω σε ειλικρινείς και σε βάθος χρόνου προσπάθειες των προκατόχων μου του κ. Σ. Χατζηγάκη και του Α.Παπαληγούρα .
Από την άλλη πλευρά θα πρέπει να είμαστε μεταξύ μας ειλικρινείς και να έχουμε σαφή αίσθηση του τεραστίου προβλήματος που αντιμετωπίζουμε.
Ενός προβλήματος που αναδεικνύεται μόνο από το γεγονός ότι περίπου το 50% των κρατουμένων στις ελληνικές Φυλακές σήμερα κρατούνται για αδικήματα που έχουν σχέση με τα ναρκωτικά. Μιλάμε για αριθμούς που υπερβαίνουν τους 6.500 συνανθρώπους μας, αλλά από την άλλη υπάρχει ένα τεράστιο πρόβλημα ναρκωτικών συνολικά στην κοινωνία.
Δική μας υποχρέωση είναι να προσπαθήσουμε να σπάσουμε αυτό τον φαύλο κύκλο μεταξύ ναρκωτικών και εγκληματικότητας. Έχοντας όμως κάτι ξεκάθαρα μέσα μας σαν αντίληψη: ότι οι χρήστες ναρκωτικών δεν είναι κάτι το ξένο, κάτι το διαφορετικό από εμάς. Είναι άνθρωποι δίπλα μας, είναι άνθρωποι πολλές φορές μέσα στην οικογένεια μας, είναι τελικά άνθρωποι που θα μπορούσαμε να είμαστε εμείς οι ίδιοι. Θα πρέπει λοιπόν, συνολικά ως σωφρονιστικό σύστημα, να σταθούμε δίπλα τους και αντιλαμβανόμενοι το μέγεθος της πρόκλησης να συνομιλήσουμε μαζί τους. Και μαζί με την κοινωνία, ειλικρινά, να φύγουμε από τα στερεότυπα, την αντίληψη ότι υπάρχει ένα «κακό» κομμάτι της κοινωνίας το οποίο μπορούμε να το αγνοήσουμε, να πάρουμε κάποια μέτρα για να φαινόμαστε καλοί και συμπαθείς και από εκεί και πέρα να συνεχίσουμε να προχωράμε. Αυτά δεν γίνονται.
Το πρόβλημα έχει υπερβεί αυτού του τρόπου την αντιμετώπιση. Αυτό το οποίο προτίθεμαι να κάνω το επόμενο χρονικό διάστημα είναι να προσπαθήσω να κοιτάξουμε όλοι μαζί στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και στην κοινωνία γενικότερα το πρόβλημα κατάματα. Να αντιληφθούμε το μέγεθός του και να επιχειρήσουμε να προτείνουμε μέτρα που να βελτιώσουν την κατάσταση. Έχω κατ’ επανάληψη πει και θα μου επιτρέψετε να το επαναλάβω και σήμερα ότι δεν πιστεύω στα θαύματα. Η άποψη μου είναι ότι συνολικά το σωφρονιστικό σύστημα της χώρας χρειάζεται κατ’ ελάχιστο μια δεκαετία για να εκσυγχρονιστεί. Μια δεκαετία με την βασική προϋπόθεση ότι συνολικά η κοινωνία θα αντιληφθεί τις προτεραιότητες και τις ανάγκες του.
Εύχομαι κάθε επιτυχία στο πρόγραμμα. Ελπίζω να παρακολουθήσω και επόμενες επιτυχημένες φάσεις τέτοιων κέντρων ανά την Ελλάδα και σας ξαναλέω ότι είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που βρίσκομαι σήμερα εδώ».
Μετά τα εγκαίνια, ο κ. Δένδιας συναντήθηκε με τις κρατούμενες που συμμετέχουν στο συγκεκριμένο θεραπευτικό πρόγραμμα και συζήτησε μαζί τους για τη μάστιγα των ναρκωτικών και τα προβλήματα που υπάρχουν στον τομέα της απεξάρτησης. Ο Υπουργός Δικαιοσύνης επισκέφθηκε επίσης την πτέρυγα ανδρών κρατουμένων στο Κέντρο Απεξάρτησης Τοξικομανών Κρατουμένων και συνομίλησε με τους κρατούμενους για αντίστοιχα ζητήματα.

Τέλος, ο Υπουργός Δικαιοσύνης επισκέφθηκε τις Γυναικείες Φυλακές Ελεώνα Θηβών, όπου και επιθεώρησε τους χώρους κράτησης, επισκέφθηκε το σχολείο δεύτερης ευκαιρίας και τον χώρο όπου κρατούνται οι μητέρες με ανήλικα παιδιά και ενημερώθηκε για τις συνθήκες διαβίωσης των κρατουμένων.
Ο κ. Δένδιας δήλωσε μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψής του στις στο Κέντρο Απεξάρτησης Τοξικομανών Κρατουμένων και στις Γυναικείες Φυλακές Ελεώνα:
«Είχα την χαρά σήμερα να παραστώ στα εγκαίνια του Κέντρου Απεξάρτησης Κρατουμένων Γυναικών. Μία πολύ σημαντική προσπάθεια που έρχεται να προστεθεί σε μία ανάλογη προσπάθεια που γίνεται για τους άνδρες κρατούμενους και που ελπίζω να είναι μια αρχή αντιμετώπισης του τεράστιου προβλήματος των ναρκωτικών. Ενός προβλήματος που αφορά συνολικά την ελληνική κοινωνία και που τελικά μας αφορά όλους μας.
Από εκεί και πέρα, χωρίς να είναι στο πρόγραμμα, επισκέφθηκα για αρκετή ώρα τις γυναικείες φυλακές. Είχα την ευκαιρία να δω τους χώρους, να δω το προσωπικό, τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους που υπηρετούν σε αυτό τον χώρο, τις κρατούμενες. Να δω μόνος μου τις συνθήκες. Θέλω να είμαι ειλικρινής. Η κατάσταση εδώ είναι ικανοποιητική. Παρά ταύτα ο στόχος παραμένει: ο εκσυγχρονισμός και ο εξανθρωπισμός του σωφρονιστικού συστήματος. Χρρειάζεται πάρα πολύ καιρό και πάρα πολλές προσπάθειες».

Δεν υπάρχουν σχόλια: