Τετάρτη 24 Ιουνίου 2009

Aνεφάρμοστες οι προτάσεις της μελέτης του ελαιώνα


Κανένα αξιοποιήσιμο στοιχείο δεν περιλαμβάνει στις τελικές της προτάσεις η εμπεριστατωμένη κατά τα άλλα μελέτη για τον κερκυραικό ελαιώνα που ανατέθηκε επί νομαρχίας Γ. Μαχειμάρη και παρελήφθη στις αρχές του 2007.
Αυτό υπογράμμισε ο Νομάρχης Στεφ. Πουλημένος στο πλαίσιο της χθεσινής συνεδρίασης του Νομαρχιακού Συμβουλίου.


Ο κ. Πουλημένος κάλεσε την αντιπολίτευση σε συνεργασία προκειμένου να υποδείξει πιθανές εφαρμογές προτάσεων της μελέτης, ενώ επανέλαβε ότι βασικός στόχος της Νομαρχίας είναι η πιστοποίηση του κερκυραικού ελαιολάδου ως προιόντος με ονομασία προέλευσης.

Τις δράσεις της Νομαρχίας τα τελευταία 2,5 χρόνια για τη στήριξη του αγροτικού τομέα στο νομό παρουσίασε αναλυτικά στην εισήγησή του ο αντινομάρχης Μ. Σκορδίλης.

Στην τοποθέτησή του ο κ. Πουλημένος σημείωσε μεταξύ άλλων ότι ο τερματισμός των αεροψεκασμών κατά του δάκου σήμανε την υποχώρηση των τοξικών φαρμάκων και την στροφή στην ποιότητα του ελαιολάδου.

Σημείωσε ακόμη ότι το μεγάλο πρόβλημα του κερκυραικού ελαιώνα είναι η έλλειψη χρήσεων γής που οδήγησε ουσιαστικά μέσα από την αστική επέλαση, στην κατακρεούργησή του.

Ο Νομάρχης ανέφερε ακόμα ότι τα τελευταία χρόνια γίνεται προσπάθεια για στροφή στην βιολογική καλλιέργεια, την παραγωγή ποιοτικού λαδιού, την προώθηση της ποιότητας και ταυτότητας του λαδιού μέσω των εκθέσων τοπικών προιόντων.

Επίσης προωθούνται η ίδρυση γραφείου βιολογικής γεωργίας, το σήμα ποιότητας, σε συνεργασία με την ΕΑΣΚ η ολοκληρωμένη διαχείριση του ελαιοκάρπου με πιστοποίηση της ποιότητας AGRO 1 και 2, πιλοτικά προγράμματα σε Παξούς και Θινάλι, το αγροτικό κτηματολόγιο, η πρόταση στο “ψηφιακή σύγκλιση”.

“Δακολογούσαμε για μια 10ετία. Ζήσαμε το ναυάγιο του συνεταιριστικού κινήματος. Χρειάζεται κοινή πορεία για ν’αλλάξει αυτή η εικόνα. Θέλουμε τον αγρότη -ελαιοπαραγωγό ενημερωμένο σύγχρονο τολμηρό αποφασιστικό με επιχειρηματικό πνεύμα που παίρνει τα μηνύματα των καιρών” τόνισε ο κ. Πουλημένος.

Η αντιπολίτευση


Στην τοποθέτησή του ο σύμβουλος της παράταξης Μαχειμάρη Τ. Μεταλληνός μίλησε για διαχρονικές ευθύνες που οδήγησαν στην εγκατάλειψη του κερκυραικού ελαιώνα, για δραματική συρρίκνωση του αγροτικού εισοδήματος κλπ.

Από την άλλη, υποστήριξε ότι ετησίως χάνονται από την Κέρκυρα 40 εκατ. ευρώ, καθώς και ότι η τιμή του ελαιολάδου έχει φτάσει στα επίπεδα του 1990.

Τέλος ανέφερε ότι η μελέτη που είχε εκπονηθεί για λογαριασμό της προηγούμενης νομ . αρχής αποτελεί “μοχλό” και σε καμία περίπτωση δε δίνει λύση στο πρόβλημα του αγροτικού τομέα στην Κέρκυρα.

Ο επικεφαλής της ΝΑΣΥ Σπ. Σαμοίλης, υποστήριξε πως η συζήτηση στο Ν.Σ. ήταν άκρως υποκριτική και ότι ο “καβγάς έγινε μόνο για το θέμα της μελέτης, ενώ δεν έγινε καμία συζήτηση τόσο για την τιμή του λαδιού π..χ. οτι ο παραγωγός πουλάει 1,3 ευρώ και στα σούπερ μάρκετ πωλείται 6-7 ευρώ, όσο και για την ΚΑΠ”.

“Οχι στην τοποθέτηση κεραίας στο Βιγγλατσούρι


Ομόφωνα αρνητική ήταν η γνωμοδότηση του Νομαρχιακού Συμβουλίου στο αίτημα εταιρίας κινητής τηλεφωνίας για την τοποθέτηση κεραίας στο Βιγλατσούρι του Δήμου Κασσωπαίων.

Οπως ανέφερε η αντινομάρχης Μ. Υδραίου δεν καλύπτονται οι προδιαγραφές που θέτει ο νόμος, ενώ και ο δήμαρχος Κασσωπαίων Γιώργος Πανταζής ο οποίος παρευρέθηκε στη συνεδρίαση του Νομαρχιακού, αναφέρθηκε στις ομόφωνες αρνητικές αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου καθώς και τη συλλογή υπογραφών στην οποία προχώρησαν κάτοικοι της περιοχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: