Τρίτη 23 Ιουνίου 2009

Μ. Μπούκας: "Η κυβέρνηση υπονόμευει τη διαπραγματευτική θέση της Ελλάδος στο Σκοπιανό"

Για “υπονόμευση της διαπραγματευτικής θέσης της Ελλάδος” στο Σκοπιανό κατηγόρησε σήμερα την κυβέρνηση ο γραμματέας της Ν.Ε. του ΠΑΣΟΚ Μ. Μπούκας με αφορμή την επικείμενη άφιξη στην Κέρκυρα αεροσκάφους της FYROM με τα διακριτικά “Μακεδονία” για τη Σύνοδο των Υπ.Εξ. του ΟΑΣΕ.
Μεταξύ άλλων ο κ. Μπούκας, ανέφερε και τα εξής:
“13 Ιουνίου 2008: Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας δεν δέχεται την πραγματοποίηση επίσημης επίσκεψης του πρώην Προέδρου της FYROM στην Ελλάδα, εξαιτίας της πρόθεσης του να χρησιμοποιήσει κρατικό αεροσκάφος της χώρας του, που έφερε το όνομα “Μακεδονία”. Πατριωτική και εθνικά αξιοπρεπής στάση.
27 Ιουνίου 2009: Η υπουργός Εξωτερικών κ. Μπακογιάννη, προκειμένου να διεξαχθεί μία άτυπη σύνοδος των Υπουργών Εξωτερικών των κρατών μελών του ΟΑΣΕ, τηρεί για τον Υπουργό Εξωτερικών της FYROM εκ διαμέτρου αντίθετη στάση. Δέχεται αυτό που δεν είχαμε δεχθεί το 2008.
Αιτία αυτής της στάσης της κ. Μπακογιάννη είναι, όχι μόνο οι απόψεις της στο θέμα, αλλά και η απεγνωσμένη προσπάθειά της να ανακάμψει πολιτικά μετά από σειρά άστοχων πολιτικών χειρισμών που χρεώνεται στην υπόθεση Siemens και η αγχώδης συμπεριφορά της ιδιαίτερα στην εσωκομματική διαμάχη της Ν.Δ.
Η απόφαση όμως αυτή της κ. Μπακογιάννη, συνιστά άμεση υπονόμευση του βέτο που είχε βάλει μόλις πέρυσι ο πρωθυπουργός, με την στήριξη του ΠΑΣΟΚ, κατά της ένταξης της FYROM στο ΝΑΤΟ, αν προηγουμένως δεν δοθεί κοινά αποδεκτή λύση στο θέμα του ονόματος.
Η κατηγορηματική απαγόρευση της προσγείωσης αεροσκάφους με το όνομα ”Δημοκρατία της Μακεδονίας” στην Ελληνική Επικράτεια, θα έστελνε σαφές μήνυμα σε όλους τους παριστάμενους υπουργούς του ΟΑΣΕ ότι η Ελλάδα έχει ορίσει κόκκινη γραμμή και είναι ανυποχώρητη σε αρχές για τα εθνικά της συμφέροντα. “

Δεν υπάρχουν σχόλια: