Δευτέρα 15 Ιουνίου 2009

Οικολόγοι Πράσινοι : Να μη γίνει τσιμέντο το λιμάνι

Πρόταση στο Δήμο Κερκυραίων να ¨σταματήσει αμέσως τώρα την τσιμεντοποίηση του παλιού λιμανιού και να γίνει μόνο μια μικρή παραδοσιακή Μαρίνα με βράχια¨καταθέτει η οργάνωση Κέρκυρας των Οικολόγων-Πράσινων.

Οπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση:

Όταν σε μια κοινωνία σαν την δική μας, η λήψη αποφάσεων για μεγάλα έργα επηρεάζεται από ιδιωτικά οικονομικά συμφέροντα υπάρχει η τάση τσιμεντοποίησης των πάντων ακόμα και όταν αυτό αντενδείκνυται από τον νόμο. Αυτό γίνεται επειδή οι τσιμεντοκατασκευές δίνουν συνήθως περισσότερα κέρδη από όλες τις άλλες, διότι δίνουν περισσότερες δυνατότητες "πανωγραψίματος" το οποίο είναι μια από τις κλασικότερες μεθόδους κατασπατάλησης του δημοσίου χρήματος

Το μοντέλο της "τσιμεντοεργολαβικής" ανάπτυξης που ακολουθείται τώρα στο παλιό παραδοσιακό λιμάνι της πόλη της Κέρκυρας δεν είναι καθόλου αειφόρο, διότι κάθε τόνος τσιμέντο που πέφτει υποβαθμίζει την Παραδοσιακό, Ιστορικό χαρακτήρα της. Τα παραδοσιακά σπίτια σε μια πόλη - μνημείο που τσιμεντοποιείται αντί να αναπαλαιώνει τα υπάρχοντα,, χάνουν κατά πολύ την αξία τους. Μείωση της αξίας επίσης προκαλεί επίσης, η εξαφάνιση των παραδοσιακών βενετσιάνικων μεγάλων άσπρων πλακών οι οποίες σύμφωνα με τις καταγγελίες Οικολογικών Οργανώσεων, σιγά, σιγά κλάπηκαν σε μεγάλες ποσότητες τα τελευταία χρόνια, μπροστά στα "στραβά μάτια" των αρχαιολογικών υπηρεσιών. Οτιδήποτε αλλοιώνει τον παραδοσιακό χαρακτήρα, συνεπάγεται και μείωση της αγοραστικής αξίας όλης της γύρω περιοχής.

Μετά τα στοιχεία που δημοσίευσαν Οικολογικές Οργανώσεις, για την καταστροφή του παλιού λιμανιού, δεν χωράει αμφιβολία, για χάρη κάποιων "τσιμεντοεργολαβικών" συμφερόντων συντελείται σε εγρήγορση η μεγαλύτερη υποβάθμιση της αξίας της παλιάς πόλης σαν μνημείο. Η λειτουργικότητα του εν εξελίξει έργου είναι επίσης αμφίβολη, μια και η υποβάθμιση που προκαλεί θα επιφέρει ζημιά στους μαγαζάτορες της σπηλιάς, του Ιστορικού Κέντρου και της παλιάς πόλης και από τουριστικής πλευράς, καταστρέφοντας τους παραδοσιακούς επισκέψιμους χώρους, τσιμεντοποιώντας τους και περιφράσσοντάς τους κατά .τρόπο λίαν απαράδεκτο. Για να αποπερατωθούν τα έργα ως έχουν, η τελική περίφραξή τους θα πρέπει να γίνει στο μέσον της υπάρχουσας πλατείας του μνημείου των πεσόντων και την οποία θα κόψει κυριολεκτικά, στην μέση.

Μετά από όλα αυτά, καταθέτουμε την μόνη αειφόρο πρόταση που προκύπτει:

Καλούμε την Δημοτική Αρχή και το Δημοτικό Συμβούλιο Κερκυραίων:

1) Να σταματήσει αμέσως τώρα την απαράδεκτη τσιμεντοποίηση του παλιού λιμανιού:

2) Να γίνει μόνο μια μικρή παραδοσιακή Μαρίνα με βράχια και όχι με τσιμέντο. Η μικρή μαρίνα με βράχια θα προσθέσει θετικά στοιχεία στην παραδοσιακή ομορφιά του λιμανιού και ΜΟΝΟΝ τότε θα κάνει καλό στις επιχειρήσεις που λειτουργούν στις γύρω περιοχές γιατί τότε μόνον θα προσελκύσει κόσμο.
3) Να ΜΗΝ κατασκευαστεί καθόλου το πλωτό παρκινγκ γιατί αυτό θα κάνει μεγάλη ζημιά όχι μόνο στο παλιό λιμάνι, αλλά και σε όλη την Κέρκυρα. Τα επτά (7) μέτρα ύψους στα οποία προορίζεται να φθάσει θα κρύψουν τελείως το νησί του Βίδου. Αυτό, μάλλον σαν "απειλή" ακούγεται για τον τουρισμό μας, παρά σαν έργο ..."ανάπτυξης"
Αντί του παρκινγκ αυτού, προτείνουμε να χρησιμοποιηθούν οι τόσοι χώροι του ΟΛΚΕ που είναι ήδη έτοιμοι και μπορούν να συμβάλλουν στην επίλυση του κυκλοφοριακού μας ζητήματος με τον καλύτερο τρόπο. Ιδιαίτερα ο χώρος από το τελωνείο μέχρι τον χώρο που προβλέπεται να φθάνει το συγκεκριμένο έργο.

Δεν μπορούμε να καταλάβουμε, γιατί ο ΟΛΚΕ τηρεί τόσο αδιάλλακτη και εγωιστική στάση, έχοντας αποκλείσει από την δημόσια χρήση τόσους χώρους που υπόκεινται στην αρμοδιότητά του και αντί να τους προσφέρει για την επίλυση ζωτικών ζητημάτων της πόλης μας θέλει να αποκλείσει ακόμη περισσότερους χώρους αποκλείοντάς τους από την ορθολογική χρήση. Επίσης δεν καταλαβαίνουμε γιατί, ακόμη σήμερα, ο ΟΛΚΕ δεν προσφέρει λίγα μέτρα γης, στην μέσα πλευρά που κόπηκαν οι Ευκάλυπτοι για την επαναδημιουργία ζώνης πρασίνου, ώστε να γίνει η οφειλομένη περιβαλλοντική αποκατάσταση. Ο ίδιος ο ΟΛΚΕ έδωσε "εντολή" για την κοπή τους. Γιατί δεν φροντίζει τώρα για την αποκατάστασή τους, δίνοντας λίγα μέτρα από την παράπλευρη γη που σε τίποτα απολύτως δεν χρησιμοποιείται;

Τέλος, καταγγέλλουμε τον ΟΛΚΕ ότι τα τελευταία χρόνια λειτουργεί ως "κράτος εν κράτει". Αντί να συμβάλλει θετικά στη προσφορά περισσοτέρων υπηρεσιών και ευκολιών προς το κοινωνικό σύνολο, συμπεριφέρεται αρνητικά, με έναν ανεξήγητο, τελείως αντιπεριβαλλοντικό και αντιδημοκρατικό τρόπο.

Καλούμε όλους τους Κερκυραϊκούς φορείς και την κοινωνία των πολιτών να παρέμβουν με κάθε δυνατό τρόπο, ώστε να σταματήσει αμέσως τώρα, η μεγαλύτερη στην Ιστορία μας, πολιτιστική καταστροφή του λιμανιού μας.
Καλούμε την Δημοτική αρχή και το Δημοτικό Συμβούλιο να αποδεχτούν την παραπάνω πρόταση, διότι είναι η μόνη αειφόρα πρόταση, ώστε να γίνουν τα έργα, να μην γίνει άλλη περιβαλλοντική υποβάθμιση και να αναβαθμιστεί, τελικά, όλη η παλιά πόλη και το ιστορικό κέντρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: