Δευτέρα 13 Ιουλίου 2009

Σε εξέλιξη οι εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια του Λιστόν


Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες στην Αναγνωστική Εταιρεία Κέρκυρας, η παρουσίαση του βιβλίου «Το Λιστόν της Κέρκυρας- Le Liston de Corfou», το οποίο εξέδωσε ο Δήμος Κερκυραίων σε συνεργασία με τη Γαλλική Πρεσβεία στην Ελλάδα. Στην παρουσίαση παρευρέθηκαν ο Δήμαρχος Κερκυραίων, κ. Σωτήρης Μικάλεφ ο Πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα, κ. Christophe Farnaud, και ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Παύλος Μεταλληνός. Την παρουσίαση προλόγισε η Επίτιμη Πρόξενος της Γαλλίας στην Κέρκυρα κα. Ροζαντένια Καραμούτσου.

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία, όπως τόνισε ο κ. Μικάλεφ, φέρει επετειακό χαρακτήρα και πραγματοποιείται για πρώτη φορά, στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 χρόνων από την «Έναρξη της Ανέγερσης του Οικοδομήματος του Λιστόν».

Στο ίδιο εορταστικό πλαίσιο πραγματοποιήθηκε διάλεξη με θέμα «Rue de Rivoli- Λιστόν» από τους κ.κ. Christian Pappas, λέκτορα του Ιονίου Πανεπιστημίου και Λεωνίδα Στανέλλο, αρχιτέκτονα και συγγραφέα του προαναφερθέντος βιβλίου αντίστοιχα. Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης έγινε εκτενής αναφορά της γαλλικής παρουσίας στην Ευρώπη και ειδικότερα στην Κέρκυρα. Χαρακτηριστικό της παράδειγμα αποτελεί η κατασκευή του αρχιτεκτονικού και πολεοδομικού συμπλέγματος του Λιστόν, το οποίο συνέβαλε καθοριστικά στη διαμόρφωση της εικόνας της πόλης μας.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας μεταξύ Δήμου και Πρεσβείας, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 11 Ιουλίου έκθεση παιδικής ζωγραφικής με θέμα το ποδήλατο, κατά την οποία εκτέθηκαν έργα μαθητών Ε’ και ΣΤ’ τάξης του δημοτικού, στο χώρο του Μποσκέτο. Ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη η μαθητική νεολαία, συνέβαλε με τον τρόπο της στη διάδοση της ιδέας της χρήσης ποδηλάτου, σε μία πόλη Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς όπως η Κέρκυρα.

Οι εκδηλώσεις ολοκληρώνονται τη Δευτέρα 13 Ιουλίου με τα εγκαίνια της έκθεσης Παλαιών Γαλλικών Βιβλίων, σε συνεργασία με τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Κέρκυρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: