Παρασκευή 24 Ιουλίου 2009

Για Προεδρικό Διάταγμα στο ΥΠΕΧΩΔΕ καί η Πολεοδομική Μελέτη Μαντουκίου


O πλήρης φάκελος της Πολεοδομικής Μελέτης της Πολεοδομικής Ενότητας Μαντουκίου απεστάλη την περασμένη Τετάρτη 22 Ιουλίου 2008 στο ΥΠΕΧΩΔΕ για την διαδικασία θεσμοθέτησής της η οποία θα καταλήξει στην έκδοση Προεδρικού Διατάγματος.
Η Πολεοδομική Μελέτη αφορά την επέκταση της Π.Ε. Μαντουκίου ως την οδό Σπύρου Βασιλείου και καλύπτει έκταση 154 στρεμμάτων εκ των οποίων θα προκύψουν 54 στρέμματα κοινωφελών και κοινόχρηστων χώρων.
Με την αποστολή του φακέλου στο ΥΠΕΧΩΔΕ, ολοκληρώνεται μια επίπονη διαδικασία στην πορεία εκπόνησης και έγκρισης της Πολεοδομικής Μελέτης την οποία υλοποίησε το τελευταίο διάστημα η Αντινομαρχία Χωροταξίας, διαδικασία η οποία είχε βαλτώσει για χρόνια.
Το ιστορικό
Συγκεκριμένα,

* Η μελέτη αυτή ανατέθηκε το 1996 οπότε και υπογράφτηκε η αντίστοιχη σύμβαση από τους μελετητές και τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κέρκυρας.
* Από το 1996 έως το 1998 καταρτίστηκαν τα τοπογραφικά-κτηματογραφικά διαγράμματα, ολοκληρώθηκε η διαδικασία των τριών διαδοχικών αναρτήσεων, υπεβλήθησαν οι ενστάσεις οι οποίες επεξεργάστηκαν και διορθώθηκαν αντιστοίχως τα τοπογραφικά – κτηματοκρατικά διαγράμματα. Παράλληλα, παραδόθηκε η πρώτη φάση της Πολεοδομικής Μελέτης, έγινε ανάρτησή της, υπεβλήθησαν ενστάσεις οι οποίες επεξεργάστηκαν από το Δήμο Κερκυραίων και ελήφθη σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
* Έκτοτε, δηλαδή από το 1998, η όλη διαδικασία «πάγωσε» και δεν έγινε καμία περαιτέρω ενέργεια, καθόσον έπρεπε να εγκριθεί η τροποποίηση του ισχύοντος μέχρι τότε Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου της πόλης της Κέρκυρας, ώστε να συμπεριλαμβάνει και το τμήμα της Πολεοδομικής Ενότητας του Μαντουκίου έως και την οδό Σπύρου Βασιλείου.

Η επανενεργοποίηση της διαδικασίας

* Η αντινομαρχία Χωροταξίας από την αρχή της θητείας της και πριν ακόμη εγκριθεί η τροποποίηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου της πόλης, κάλεσε τους μελετητές και ζήτησε την επανενεργοποίηση της διαδικασίας με ταχείς ρυθμούς. Έτσι αποφασίστηκε και προχώρησε άμεσα η μελέτη με την ανάρτηση εκ νέου των τοπογραφικών – κτηματογραφικών διαγραμμάτων καθώς και της Πολεοδομικής Μελέτης, προκειμένου να επικαιροποιηθούν ως προς τα στοιχεία του κτηματολογίου και να συμπληρωθούν με την οριοθέτηση των ρεμάτων της περιοχής και με τα νέα όρια του τροποποιημένου Γ.Π.Σ.
* Μετά τη διαδικασία αυτή, στις 21.08.2008, η μελέτη απεστάλη στο Δήμο Κερκυραίων για ανάρτηση και επικαιροποίησή της καθώς είχαν περάσει αρκετά χρόνια από την τελευταία δημοσιοποίησή της.
* Ακολούθησε απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου η οποία διαβιβάστηκε στη Νομαρχία στις 21.04.2009 προκειμένου το θέμα να εξεταστεί από το Συμβούλιο Χωροταξίας της Νομαρχίας.
* Το Συμβούλιο Χωροταξίας του Νομού συνεδρίασε στη Νομαρχία στις 9.06.2009 και έδωσε κατευθύνσεις στο μελετητή στα πλαίσια των αποφάσεών του.
* Ακολούθησε συμπλήρωση και ολοκλήρωση του σχετικού φακέλου με όλα τα απαιτούμενα στοιχεία από την αρμόδια Διεύθυνση, και προχθές, 22 Ιουλίου 2009, ο φάκελος απεστάλη στο Υπουργείο Χωροταξίας και Περιβάλλοντος ώστε να προωθηθεί η διαδικασία έκδοσης του απαιτούμενου Προεδρικού Διατάγματος.

"Με την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας, φαίνονται πλέον έμπρακτα οι εντατικές και συνεχείς προσπάθειες τις οποίες έχει καταβάλει η Αντινομαρχία και η Διεύθυνση Χωροταξίας για την προώθηση του κεφαλαιώδους ζητήματος της ολοκλήρωσης του πολεοδομικού και χωροταξικού σχεδιασμού στο νομό και την πόλη" τονίζεται σε ανακοίνωση της Νομαρχίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: