Τετάρτη 22 Ιουλίου 2009

Σε επιφυλακή για τον ιό της νέας γρίπης


Από τη φάση της περιχαράκωσης του ιού της γρίπης, στην οποία ήταν μέχρι πρότινος και η Κέρκυρα, από 17 Ιουλίου μπήκαμε στη φάση της προστασίας των ασθενών από την νόσο ή και τις επιπλοκές που αυτή προκαλεί.
Και τούτο, καθώς, τα περιστατικά είναι ήδη πολλά και όλα δείχνουν ότι το φαινόμενο θα πάρει τη μορφή πανδημίας όπως ήδη έχει προαναγγείλει ο Υπουργός Υγείας.
Στον τρόπο αντιμετώπισης του ιού της γρίπης Α1Ν1 στην Κέρκυρα, αναφέρθηκε σε σημερινή του συνέντευξη ο Διοικητής του Γ.Ν.Κ. Δρ. Ι. Μαντζαρόπουλος, και ο Παθολόγος - Ειδικός Συντονιστής της Επιτροπής Νοσοκομειακών Λοιμώξεων του Γ.Ν.Κ. Γιατρός Ανδρέας Μίχος.
Ειδικότερα, ο κ. Μαντζαρόπουλος ενημέρωσε για την εφαρμογή στο Νοσοκομείο της Κέρκυρας των πρωτοκόλλων και οδηγιών που προτείνονται από το Κέντρο Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων και από το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας.
Τόνισε ακόμη, ότι το θέμα είναι σοβαρό και θα πρέπει ν’ αναφέρονται σ’ αυτό άτομα αρμόδια και ιδιαίτερα ενημερωμένα.
Ο Γιατρός Ανδρέας Μίχος, σημείωσε ότι με τα μέχρι σήμερα δεδομένα, η νέα γρίπη, χαρακτηρίζεται από ευρεία εξάπλωση και υψηλή μολυσματικότητα.
“Στη χώρα μας στην πρώτη φάση αντιμετώπισης του ιού, έγινε προσπάθεια ανίχνευσης και καταγραφής των κρουσμάτων ώστε να μειωθεί η διασπορά του.
Στην Κέρκυρα, σημαντική πύλη εισόδου στη χώρα, αντιμετωπίσαμε τη φάση αυτή με επιτυχία, συμμετέχοντας στην ανίχνευση, στη εργαστηριακή επιβεβαίωση κάθε ύποπτου κρούσματος, στις σαφείς οδηγίες αντιμετώπισης τους είτε με την απομόνωση στους χώρους διαβίωσης και τη χορήγηση αντιικών φαρμάκων είτε και με τη νοσηλεία τους σε ορισμένες περιπτώσεις. Κυνηγήσαμε τη νόσο. Ήμασταν συνεχώς σε επικοινωνία, τόσο με όλους σχεδόν τους ιατρούς του νησιού, Κέντρα Υγείας και ιδιώτες. Ταυτόχρονα ήμασταν σε συνεχή επικοινωνία με το ΚΕΕΛΠΝΟ και το ΕΚΕΠΥ, λαμβάνοντας συνεχώς οδηγίες και παρέχοντας επί 24ώρου βάσεως αυτές σε όποιον τις ζητούσε, ιατρό ή μεμονωμένο ασθενή. Είχαμε δημιουργήσει ειδικό ιατρείο γρίπης και με την παρουσία ειδικού νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού, με τη βοήθεια του ΕΚΑΒ καθώς και με τη συνεχή παρουσία του συντονιστή ιατρού για τη Νέα Γρίπη, προβήκαμε στη λεπτομερή εξέταση κάθε ύποπτου κρούσματος και ανιχνεύσαμε τις θετικές περιπτώσεις με τις ειδικές εξετάσεις, χρησιμοποιώντας κυριολεκτικά 'γέφυρα' ανάμεσα στο νησί μας και στα δύο κέντρα αναφοράς της γρίπης στην Ελλάδα. Και οι περιπτώσεις αυτές πρέπει να αναφέρουμε πως είναι ευάριθμες. Αυτό επίσης μας βοήθησε να εξάγουμε και τα δικά μας επιδημιολογικά συμπεράσματα για το νησί.
Από την 17/7/2009 μετά και από τις οδηγίες τόσο των Διεθνών Οργανισμών Υγείας (Π.Ο.Υ. και ECDC ) αλλά και του ΚΕΕΑΠΝΟ, η φάση αυτή της περιχαράκωσης του ιού αντικαταστάθηκε από την επόμενη φάση, αυτή της προστασίας των ασθενών από τη νόσο ή και τις επιπλοκές αυτής”.
Οδηγίες για τον ιό
Οι οδηγίες που διέπουν αυτή τη φάση και έχουν αρχίσει να εφαρμόζονται και στο Νοσοκομείο μας, είναι οι παρακάτω:
1. Η απομόνωση γενικά των ασθενών και η χρήση μέτρων ατομικής υγιεινής
2. Οι ασθενείς με ήπια συμπτώματα γρίπης, είναι καλό να παραμένουν στο σπίτι τους και να αποφεύγουν να καταφεύγουν στο Νοσοκομείο.
3. Η επιβεβαίωση του περιστατικού με την εξέταση του φαρυγγικού επιχρίσματος, δεν είναι πλέον απαραίτητη.
4. Δε χορηγούμε πλέον αντιικά φάρμακα σε κάθε περίπτωση,
5. Στο Νοσοκομείο μας, έχει τοποθετηθεί σε κομβικό σημείο" ενημερωμένος ιατρός ή νοσηλευτής, προκειμένου να θυμίζει στους επισκέπτες τα συμπτώματα της νόσου και την υποχρέωση όλων να προστατεύσουν το χώρο και τους ασθενείς.
6. Ενημερώνουμε καθημερινά τους ιατρούς και νοσηλευτές των ΤΕΠ για την πιθανότητα εξέτασης περιστατικών Νέας Γρίπης.
7. Οι ορισθέντες συντονιστές ιατροί για τη Νέα Γρίπη, με τη βοήθεια του ΚΕΕΛΠΝΟ αλλά και από τη σημαντική τρέχουσα βιβλιογραφία, είναι σε 24ωρη ετοιμότητα να παρέχουν τη συνδρομή τους και σε αυτή τη φάση της πανδημίας βοηθώντας το Νοσοκομείο μας να είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει οποιοδήποτε σοβαρό περιστατικό προκύψει".

Δεν υπάρχουν σχόλια: