Πέμπτη 16 Ιουλίου 2009

Σύσκεψη υπό τον Υπουργό Δικαιοσύνης με τους των Διευθυντές των σωφρονιστικών καταστημάτων


Ο Υπουργός Δικαιοσύνης Νικόλαος Δένδιας συγκάλεσε σήμερα σύσκεψη όλων των Διευθυντών των σωφρονιστικών καταστημάτων της χώρας, στο Υπουργείο Δικαιοσύνης. Στη σύσκεψη παρευρέθηκαν επίσης και μίλησαν στους Διευθυντές των σωφρονιστικών καταστημάτων ο Ειδικός Γραμματέας Γεώργιος Μητρόπουλος και ο επικεφαλής του Σώματος Επιθεώρησης και Ελέγχου Καταστημάτων Κράτησης Ευριπίδης Αντωνίου.
Μετά τη σύσκεψη, ο Υπουργός Δικαιοσύνης δήλωσε στους εκπροσώπους του Τύπου:
«Ζητήθηκε από τους διευθυντές, καταρχήν, όπως είναι αυτονόητο, η αυστηρή εφαρμογή του ισχύοντος Σωφρονιστικού Κώδικα και ιδιαίτερα η επιβολή της νέας ρύθμισης που ψηφίστηκε την τελευταία εβδομάδα για την απαγόρευση της κατοχής κινητών τηλεφώνων από όλους στα σωφρονιστικά καταστήματα. Ζητήθηκε η απόλυτη επαγρύπνησή τους, η στενότερη συνεργασία τους με την Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Τους ζητήθηκε ακόμη κάτι το οποίο επίσης για μας είναι πάντοτε αυτονόητο, αλλά θεώρησα ότι πρέπει να διευκρινισθεί ακριβώς εξαιτίας του κλίματος των ημερών: ο απόλυτος σεβασμός στα δικαιώματα των κρατουμένων.
Τους ενημέρωσα ακόμη ως προς τα αποτελέσματα της ΕΔΕ και της πειθαρχικής προκαταρκτικής εξέτασης. Θα ήθελα να σας πω, ότι μου έχουν δοθεί τα σχετικά πορίσματα της πειθαρχικής προκαταρκτικής εξέτασης όσον αφορά τον κύριο Μιχαήλ Κυριακάκη και της ΕΔΕ όσον αφορά τους κυρίους Κουγιουμτζάκη και Κυριακάκη. Λυπάμαι να σας πω ότι διαπιστώνονται βαρύτατα παραπτώματα και για τους δύο. Και είναι αυτονόητο ότι το Υπουργείο θα θέσει αμέσως το ερώτημα της αργίας και θα παραπέμψει την υπόθεση στο Πειθαρχικό συμβούλιο. Σας σημειώνω απλώς ότι για τα αδικήματα αυτά προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η ποινή της οριστικής παύσης.
Επίσης, θα ήθελα να σας πω, κάτι το οποίο παρατηρήσατε στο νομοθέτημα το οποίο καταθέτουμε τώρα στη Βουλή. Έχει προστεθεί διάταξη, η οποία προβλέπει τη χρήση – από το Σώμα Επιθεώρησης – εκπαιδευμένων σκυλιών για τον εντοπισμό των ναρκωτικών ουσιών στις φυλακές. Ελπίζουμε σε μια αναβάθμιση των δυνατοτήτων μας από αυτό το μέτρο.
Και επίσης υπέγραψα – και ενημέρωσα και τους Διευθυντές – Υπουργική Απόφαση, με την οποία, εκτός από Ειδικό Τμήμα για τη διενέργεια τακτικών και εκτάκτων Επιθεωρήσεων της Ταμειακής και Διαχειριστικής Κατάστασης των καταστημάτων κράτησης, στο οποίο προΐσταται εξειδικευμένη αξιωματικός της Αστυνομίας, προβλέπουμε και άλλο τμήμα, τμήμα τρίτο, το οποίο θα ελέγχει στην ευρύτητά του την τήρηση των καθηκόντων των σωφρονιστικών υπαλλήλων. Δηλαδή, ιδρύουμε στο Σώμα Επιθεώρησης, Τμήμα Εσωτερικών Υποθέσεων. Ελπίζουμε ότι τα εργαλεία αυτά θα βοηθήσουν να αναβαθμίσουμε ποιοτικά τη μάχη μας κατά της διαφθοράς στο σωφρονιστικό σύστημα».
Σε ερώτηση επίσης δημοσιογράφου αν θα είναι αστυνομικοί οι επικεφαλής στο Τμήμα Εσωτερικών Υποθέσεων, ο κ. Ν. Δένδιας απάντησε:
«Θα προΐσταται σωφρονιστικός υπάλληλος. Όπως ξέρετε, Αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου προΐσταται στο Σώμα Επιθεώρησης, ο κύριος Αντωνίου. Κρίθηκε ότι δεν υπάρχει έννοια να έχουμε και δεύτερο Ανώτατο Δικαστικό.
Υπάρχουν ήδη δύο αξιωματικοί της Αστυνομίας οι οποίοι υπηρετούν στο Σώμα και θα έρθει και τρίτος, σας είπα πριν. Εάν, για οποιονδήποτε λόγο ο επικεφαλής – ο Γενικός Επιθεωρητής – κρίνει ότι χρειάζεται μια εσωτερική μετακίνηση, κανείς δεν θα τον εμποδίσει να την κάνει. Πάντως, ο τωρινός σχεδιασμός έχει να κάνει με την τοποθέτηση σωφρονιστικών υπαλλήλων».

Δεν υπάρχουν σχόλια: