Κυριακή 30 Αυγούστου 2009

Δήλωση Αντζ. Γκερέκου για τη χωροθέτηση του ΒΙΟΠΑ στους Βαρυπατάδες

Σχετικά με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσαματος στο Δημοτικό Διαμέρισμα Βαρυπατάδων του Δήμου Αχιλλείων, αναφορικά με την χωροθέτηση Βιοτεχνικού Πάρκου στην περιοχή, η βουλευτής Κέρκυρας του ΠΑΣΟΚ Άντζελα Γκερέκου, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Μέσω του συγκεκριμένου δημοψήφισματος, δόθηκε στην τοπική κοινωνία η δυνατότητα να εκφραστεί με μια συντριπτική πλειοψηφία εναντίον ενός σχεδιασμού της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κέρκυρας. Το συγκεκριμένο αποτέλεσμα θεωρώ πως δεν αφήνει κανένα απολύτως περιθώριο για να αμφισβητηθεί η βούληση της τοπικής κοινωνίας, αφετέρου δε για να τεθεί ζήτημα νομιμότητας της διαδικασίας.
Εξάλλου, αποτελεί πάγια θέση μου ότι όταν σχεδιάζεται και προωθείται ένα έργο κοινής ωφέλειας, τότε οι αρμόδιες αρχές οφείλουν να διερευνούν τη θέση των τοπικών κοινωνιών και βέβαια να αποζητούν την επίτευξη της κοινωνικής συναίνεσης, ως βασική προυπόθεση για την ομαλή υλοποίηση και λειτουργία του έργου. Επιπλέον, είναι αδήριτη ανάγκη η Κέρκυρα να αποκτήσει επιτέλους έναν ολοκληρωμένο και αξιόπιστο χωροταξικό σχεδιασμό, μέσω του οποίου αφενός μεν δεν θα επιτρέπεται η συνέχιση της χωροταξικής αναρχίας που επικρατεί, αφετέρου δε θα διαμορφωθεί ένα πλαίσιο ξεκάθαρων κανόνων, γνωστών και αποδεκτών από όλους και στο οποίο θα μπορέσει να βασιστεί η πολυπόθητη αναπτυξιακή προοπτική του νομού.
Ως εκ τούτων, η θεσμοθέτηση και εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου χωροταξικού σχεδιασμού, ο οποίος θα συμπεριλαμβάνει βέβαια και τις οχλούσες χρήσεις, οφείλει να αποτελεί κοινό στόχο και προτεραιότητα όλων όσων δεν εξυπηρετούνται από την σημερινή πραγματικότητα. Για να επιτευχθεί όμως αυτός ο εξαιρετικά σημαντικός στόχος ανάπτυξης, απαιτείται μεθοδική προσπάθεια και απόλυτη αξιοποίηση όλων των σύγρονων επιστημονικών εργαλείων, ώστε σε συνδυασμό με την Ευρωπαική και Διεθνή γνώση και εμπειρία να σχεδιάζουμε τις καλύτερες δυνατές, λειτουργικές και βιώσιμες από κάθε άποψη, λύσεις. Εξόσον γνωρίζω, για το συγκεκριμένο ζήτημα δεν υπάρχει εξιδεικευμένη επιστημονική μελέτη και τεκμηρίωση που να καταλήγει στη συγκεκριμένη πρόταση χωροθέτησης, αντιθέτως όπως πληροφορούμαι, έρχεται σε αντίθεση με άλλη μελέτη που είχε εκπονηθεί στο παρελθόν.

Σε συνέχεια όλων των παραπάνω λοιπόν, οφείλουμε να προωθούμε λύσεις και να σχεδιάζουμε με απόλυτο σεβασμό στην Εθνική και Ευρωπαική νομοθεσία, στο σύνολο της, ώστε να αρθούν επιτέλους τα σημερινά αδιέξοδα και να διαμορφωθούν οι συνθήκες για μια νέα αναπτυξιακή προοπτική. Μια προοπτική που ως γνώμονα θα έχει την προστασία και την αξιοποίηση όλων των συγκριτικών πλεονεκτημάτων που διαθέτει ο τόπος μας, συμπεριλαμβανομένου του φυσικού περιβάλλοντος, του ιστορικού και πολιτιστικού μας πλούτου.
Αναφέρομαι βέβαια στις βασικές αρχές που διέπουν την πολυπόθητη και διεθνώς αποδεκτή προοπτική της Πράσινης Οικονομίας και της Βιώσιμης Ανάπτυξης, η οποία προυποθέτει την ενεργό συμμέτοχή και στήριξη του πολίτη σε όλες τις πολιτικές επιλογές που επηρεάζουν άμεσα τη ζωή του.
Εξάλλου, αυτός είναι ένας από τους κυρίαρχους στόχους που έχει θέσει το ΠΑΣΟΚ και ο Πρόεδρος του Γιώργος Παπανδρέου για τη χώρα, όπως και εγώ προσωπικά, θεωρώντας πως αποτελεί μονόδρομο και για το νομό της Κέρκυρας.
Σε ότι αφορά λοιπόν στην περιοχή των Βαρυπατάδων στην οποία προτάθηκε η χωροθέτηση ΒΙΟΠΑ, πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη ότι διαθέτει ιδιαίτερα συγκριτικά πλεονεκτήματα εξαιτίας του φυσικού της περιβάλλοντος, που της επιτρέπουν να υποστηρίξει ουσιαστικές πρωτοβουλίες, στο πλαίσιο της αειφόρου ανάπτυξης, αλλά και του εναλλακτικού τουρισμού.
Σύμφωνα με όλα τα παραπάνω λοιπόν, κάθε σπασμωδικός, αποσπασματικός και τελικά ανεπαρκώς τεκμηριωμένος επιστημονικός χειρισμός ζητημάτων όπως το συγκεκριμένο, προφανώς πρέπει να αποφεύγεται από όλους, ειδικότερα από τους έχοντες θεσμική ευθύνη και υποχρέωση να λαμβάνουν υπόψη τους όλες τις παραμέτρους, ώστε να αποφευχθούν λανθασμένες επιλογές οι οποίες θα συνεχίσουν να ταλαιπωρούν και τις επόμενες γενιές.
Και βέβαια, σε ζητήματα όπως αυτά, δεν χωρούν προσωπικού χαρακτήρα πολιτικές επιλογές. Τέτοιου μεγέθους πολιτικές αποφάσεις, πρέπει να ωριμάζουν από κάθε άποψη και σε κάθε περίπτωση να είναι πλήρως απαλλαγμένες από την υπόννοια εξυπηρέτησης συμφέροντων και ιδιοτελών επιδιώξεων, κάθε είδους.
Είμαι πεπεισμένη πως εφόσον πληρούνται αυτές οι αυτονόητες προυποθέσεις, τότε κάθε πολιτικός σχεδιασμός θα είναι ικανός να αμβλύνει τις αντιδράσεις των πολιτών και να ανοίγει το δρόμο για ουσιαστικές κοινωνικές συναινέσεις, καθώς θα τυγχάνει της εμπιστοσύνης και της αποδοχής των πολιτών.
Τέλος, θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι όλα τα παραπάνω αποτέλεσαν αντικείμενο εκτενούς συζήτησης, σε συναντήσεις που πραγματοποίησα το προηγούμενο διάστημα με πολίτες από το Δήμο Αχιλλείων, κατά τις οποίες είχα την ευκαιρία να ενημερωθώ αλλά και να ανταλλάξω απόψεις τόσο για την πρόθεση χωροθέτησης του ΒΙΟ.ΠΑ., όσο βέβαια και για τις αναπτυξιακές δυνατότητες της περιοχής.
Σε κάθε περίπτωση, θα συνεχίσω να παρακουλουθώ το ζήτημα με μεγάλη προσοχή, ειλικρινές ενδιαφέρον και μοναδικό γνώμονα το κοινό συμφέρον για ένα πιο ελπιδοφόρο μέλλον για την Κέρκυρα.



:

Δεν υπάρχουν σχόλια: