Πέμπτη 20 Αυγούστου 2009

Τοπικό Σχέδιο δράσης για τη πανδημία γρίπης



Ευρεία σύσκεψη υπό την προεδρία του Νομάρχη Στέφανου Πουλημένου, παρουσία του αντινομάρχη Χρήστου Σκούρτη και με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, του συνόλου των Υγειονομικών φορέων του τόπου μας και αρμόδιων υπηρεσιακών παραγόντων της Νομαρχίας πραγματοποιήθηκε σήμερα με αντικείμενο τις δράσεις για την συγκρότηση εμβολιαστικών κέντρων κατά της νέας γρίπης, το συντονισμό των οποίων έχει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ανακοινώθηκε η συγκρότηση τριμελούς επιτροπής με επικεφαλής τον αντινομάρχη Χρήστο Σκούρτη η οποία θα αναλάβει και τις επαφές με τους Δήμους στους οποίους θα λειτουργούν τα εμβολιαστικά κέντρα.
Τα εμβολιαστικά κέντρα, σύμφωνα με τον σχεδιασμό της Νομαρχίας, έχουν χωροθετηθεί σε δημόσια κτήρια κυρίως σε σχολικά κέντρα και μετά από συνεννόηση με τους φορείς της Πρωτοβάθμιας Αυτοδιοίκησης, έχει ληφθεί μέριμνα για την στελέχωσή τους με εθελοντές υγειονομικούς όλων των κατηγοριών καθώς και με στελέχη τα οποία θα υποδείξουν οι Δήμοι. Επίσης, έχει γίνει πρόβλεψη για τον εξοπλισμό και το υγειονομικό υλικό το οποίο είναι απαραίτητο προκειμένου να λειτουργήσουν τα εμβολιαστικά κέντρα αποτελεσματικά και σύμφωνα με τον σχετικό σχεδιασμό.
Στη σύσκεψη έγινε ευρεία συζήτηση και τέθηκαν ερωτήματα τα οποία αφορούσαν την λειτουργία των κέντρων εμβολιασμού. Σημειώνεται ότι τα εμβολιαστικά κέντρα θα λειτουργήσουν βάσει του Εθνικού Σχεδίου Δράσης το οποίο καταρτίστηκε από το Υπουργείο Υγείας και εκτιμάται ότι η υλοποίησή του και σε τοπικό επίπεδο θα εξελιχθεί ομαλά.
Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της σύσκεψης ο Νομάρχης Στέφ. Πουλημένος ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:
«Δεν πρέπει επ’ ουδενί να δημιουργηθεί κλίμα πανικού. Τα συμπτώματα της νέας γρίπης είναι ήπια, περνούν τις περισσότερες φορές απαρατήρητα. Είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει έξαρση του φαινομένου προσβολής από τον ιό της γρίπης μέσα στους επόμενους μήνες. Δεν πρέπει όμως να υπάρχει καμία ιδιαίτερη ανησυχία.
Ωστόσο, οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού πρέπει από τώρα να λάβουν τα μέτρα τους και για την αντιμετώπίση του κοινού ιού της γρίπης που γίνεται κάθε χρόνο και όταν έρθει η ώρα, και για τον εμβολισμό κατά του ιού της νέας γρίπης.»

Δεν υπάρχουν σχόλια: