Τρίτη 25 Αυγούστου 2009

Ενταση στη λαική συνέλευση στους Βαρυπατάδες για το ΒΙΟ.ΠΑ.

Ένταση επικράτησε στη χθεσινή λαϊκή συνέλευση στους Βαρυπατάδες που συγκάλεσε η Νομαρχία με θέμα τη δημιουργία Βιοτεχνικού Πάρκου στην περιοχή, εν όψει του αυριανού τοπικού δημοψηφίσματος που διοργανώνει ο Δήμος Αχιλλείων.
Κατά την παρουσίαση των επιχειρημάτων του Νομάρχη υπέρ της δημιουργίας του ΒΙΟΠΑ, στην πλειονότητά τους οι παρευρισκόμενοι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής εξέφρασαν τη διαφωνία τους με τη χωροθέτηση. Από την πλευρά του ο Στέφανος Πουλημένος υποστήριξε ότι το ΒΙΟΠΑ δεν θα δημιουργήσει περιβαλλοντικά προβλήματα στους Βαρυπατάδες αλλά αντίθετα θα δώσει αξία στην περιοχή δίνοντας τέλος στην άναρχη κατάσταση που σήμερα επικρατεί με την ανεξέλεγκτη εγκατάσταση και λειτουργία οχλουσών χρήσεων.
Μερίδα των κατοίκων υποστηρίζει ότι το ΒΙΟΠΑ θα επιβαρύνει υπέρμετρα το περιβάλλον ενώ δεν συμβαδίζει με την σε κοντινό σημείο ύπαρξη οικισμού που έχει χαρακτηριστεί ως παραδοσιακός αλλά και με το χαρακτηρισμό της περιοχής ως απείρου κάλλους. Από την πλευρά της η Νομαρχία απαντά ότι υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες που θα τηρηθούν αλλά και όρια των δραστηριοτήτων και πως δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα οι φόβοι για μόλυνση της περιοχής με απόβλητα από τις δραστηριότητες του ΒΙΟΠΑ.
Στη συνέλευση παρευρέθηκαν στελέχη της δημοτικής αρχής τα οποία αρκέστηκαν στην παρουσίαση των επιχειρημάτων της μίας και της άλλης πλευράς και στην ανακοίνωση των λεπτομερειών για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί αύριο στο δημοψήφισμα.
ert.gr.


Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΧΙΛΛΕΙΩΝ
"Με αφορμή τη συζήτηση που έχει αναπτυχθεί περί του δημοψηφίσματος στους Βαρυπατάδες, με το οποίο οι κάτοικοι θα κληθούν να αποφασίσουν επί της δυνατότητας δημιουργίας ΒΙΟΠΑ στην περιοχή τους, ο Δήμος Αχιλλείων επιθυμεί να ξεκαθαρίσει τα εξής:

1. Το θέμα της χωροθέτησης ΒΙΟΠΑ ξεκίνησε με τη δημοσιοποίηση της προμελέτης της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης για τις οχλούσες χρήσεις στο Νομό της Κέρκυρας.
2. Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση με έγγραφο της Διεύθυνσης Χωροταξίας και Περιβάλλοντος προς τον Δήμο Αχιλλείων, μας κάλεσε στις 11 Φεβρουαρίου 2009, να καταθέσουμε την άποψή μας, εντός 60 ημερών.
3. Ο Δήμος Αχιλλείων, πιστός στο ρόλο που θα πρέπει να παίζει η Τοπική Αυτοδιοίκηση στη διευθέτηση των ζητημάτων που αφορούν τις τοπικές κοινωνίες, ξεκίνησε μια ευρύτατη, άνευ προηγουμένου δημοκρατική διαδικασία, κατά την οποία οι κάτοικοι των Βαρυπατάδων και οι εκπρόσωποί τους κατέθεσαν ήδη επανειλημμένα την άποψή τους.
4. Στις 23 Μαρτίου, το θέμα του ΒΙΟΠΑ, συζητείται για πρώτη φορά στο Δημοτικό Συμβούλιο Αχιλλείων, παρουσία του προέδρου του Τοπικού Συμβουλίου Βαρυπατάδων, του προέδρου του Πολιτιστικού Συλλόγου κ.α.
5. Στις 26 Απριλίου, πραγματοποιείται Λαϊκή Συνέλευση επί του θέματος στους Βαρυπατάδες, παρουσία του Δημάρχου Αχιλλείων και μελών της Δημοτικής Αρχής, του Νομάρχη, της Αντινομάρχου επί της Χωροταξίας, του Διευθυντή Χωροταξίας της ΝΑΚ κ.α.
6. Την επομένη, 27 Απριλίου, το Δημοτικό Συμβούλιο συζητά εκτενώς το θέμα, παρουσία επίσης των τοπικών εκπροσώπων των Βαρυπατάδων. Εκεί, για πρώτη φορά, τίθεται το θέμα του δημοψηφίσματος και από την επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας.
7. Τον Μάιο του 2009, ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου, επισκέπτεται προς ενημέρωση το ΒΙΟΠΑ Θεσπρωτίας.
8. Στις 29 Ιουλίου, το Δημοτικό Συμβούλιο Αχιλλείων συζητά για τρίτη φορά το ζήτημα και αποφασίζει ΟΜΟΦΩΝΑ τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, προκειμένου οι κάτοικοι των Βαρυπατάδων να καταθέσουν με τον πλέον άμεσο τρόπο την άποψή τους για τη δημιουργία ΒΙΟΠΑ.
9. Την περασμένη Παρασκευή, 21 Αυγούστου, γίνεται η τελευταία Λαϊκή Συνέλευση στους Βαρυπατάδες, παρουσία του Δημάρχου Αχιλλείων, προκειμένου να δοθούν απαντήσεις και να διευκολυνθεί η διαδικασία του δημοψηφίσματος, η οποία αποτελεί ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΕΝΤΟΛΗΣ στους ίδιους τους κατοίκους, το πλαίσιο της ΑΜΕΣΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ που εκφράζει με τον καλύτερο τρόπο τη λειτουργία που θα πρέπει να έχει η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Σε άμεση συνεργασία με την τοπική κοινωνία, η οποία για πρώτη φορά στην Κέρκυρα και ίσως στην Ελλάδα, καλείται να καταθέσει επίσημα την άποψή της για ένα μείζον ζήτημα, ΑΜΕΣΑ, μακριά από ΕΝΔΙΑΜΕΣΟΥΣ και ΜΕΣΑΖΟΝΤΕΣ.
Η απόλυτα δημοκρατική αυτή λειτουργία, είναι φυσικό να ενοχλεί πολλούς. Θεωρούμε ωστόσο ότι ο ΛΑΟΣ θα πρέπει να έχει κυρίαρχη άποψη για ζητήματα που αφορούν τον ίδιο και το μέλλον του τόπου μας. Εμείς δώσαμε την ευκαιρία σε όλους να ακούσουν και την μία και την άλλη άποψη. Την απάντηση θα δώσουν την Τετάρτη, οι ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΩΝ ΒΑΡΥΠΑΤΑΔΩΝ. Και να είναι σίγουροι όλοι ότι Η ΑΠΟΨΗ ΑΥΤΗ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΣΕΒΑΣΤΗ".

Δεν υπάρχουν σχόλια: