Πέμπτη 27 Αυγούστου 2009

Η πρώτη συνεδρίαση για Ευρωπαικό πρόγραμμα πολιτισμού


Η πρώτη συνεδρίαση στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού προγράμματος πολιτισμού 2007-2013, με θέμα “ΦΩΣ. Σχεδιαστές φωτισμού για αστικά ιστορικά τοπία”, πραγματοποιήθηκε σήμερα στη συνεδριακή αίθουσα στο Φαληράκι.
Ο Δήμος Κερκυραίων στα πλαίσια της υλοποίησης των Δράσεων του Σχεδίου Διαχείρισης της Παλιάς Πόλης ενταγμένης στα προστατευόμενα μνημεία από την UNESCO, υπέβαλλε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή αίτημα χρηματοδότησης για την πιλοτική εφαρμογή της Δράσης 18,3 του σχεδίου, σχετικά με το φωτισμό των μνημειακών συνόλων.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τη συγχρηματοδότηση μέσω του Προγράμματος Πολιτισμός 2007 - 2013 και η σχετική σύμβαση υπεγράφη από τον Δήμαρχο Κερκυραίων τον Ιούλιο του 2009.
Ο Δήμος Κερκυραίων είναι επικεφαλής ενός δικτύου πόλεων UNESCO : Sighisoara (Ρουμανία), Graz (Αυστρία), και Sevilla (Ισπανία) για την εφαρμογή ενός διετούς προγράμματος με σκοπό την δραστηριοποίηση των σχεδιαστών φωτισμού γύρω από το θέμα του καινοτόμου και δημιουργικού φωτισμού των μνημειακών συνόλων με σκοπό την προώθηση της ερμηνείας και κατανόησης των πολιτιστικών αξιών τους.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει συναντήσεις εργασίας που ο Δήμος θα οργανώσει σε οκτώ Ευρωπαϊκές πόλεις, φωτιστικά δρώμενα, πειραματικές μελέτες και πιλοτικές εφαρμογές φωτισμού μνημείων, με τη συμμετοχή αντιπροσώπων ιστορικών πόλεων και σχεδιαστών φωτισμού.
Ο εγκεκριμένος προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 400.000,00 ευρώ, η χρηματοδότηση της Ε.Ε. καλύπτει το 50% του ποσού ενώ το υπόλοιπο θα καλυφθεί με ίδιους πόρους των πόλεων - εταίρων.
Οι αντιπροσωπείες των πόλεων θα επισκεφθούν υφιστάμενα δίκτυα φωτισμού στα μνημειακά σύνολα της πόλης για την από κοινού εκτίμηση της ποιότητας και δυνατότητας βελτίωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: