Δευτέρα 24 Αυγούστου 2009

Απεβίωσε πλήρης ημερών ο ιατρός Α.Γκούσης

«Πλήρης ημερών» έφυγε από τη ζωή τα ξημερώματα του Σαββάτου ο Ανδρέας Γκούσης γνωστός γιατρός και - παράλληλα - ο τελευταίος επιζών της δωδεκαμελούς νομαρχιακής επιτροπής Κέρκυρας του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου.
Ο Ανδρέας Γκούσης γεννήθηκε το 1918 και σπούδασε ιατρική στην Αθήνα και το Παρίσι και υπήρξε πρωτοπόρος στο Ψυχιατρείο της Κέρκυρας όπου εφάρμοσε την απασχολησιοθεραπεία.
Ανέπτυξε έντονη πολιτική, επιστημονική και κοινωνική δραστηριότητα και το 1993 καθιέρωσε ετήσιο διαγωνισμό για τους μαθητές της ιδιαίτερης πατρίδας του, της Λευκίμμης, στη μνήμη του πατέρα του, επίσης, γιατρού.
Υπήρξε για πολλά έτη μέλος και Πρόεδρος στην Ιατροχειρουργική Εταιρεία Κερκύρας και επίσης Πρόεδρος του τοπικού παραρτήματος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Επίσης ήταν αντιπρόεδρος της Εταιρείας Κερκυραϊκών Σπουδών.
Δημιούργησε ένα ιατρικό μουσείο, που στεγάστηκε στην Ιατροχειρουργική Εταιρεία με θέμα την ιστορία της Ιατρικής στην Κέρκυρα και ένα στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Κερκύρας με θέμα τους τρόπους και τα μέσα της ψυχιατρικής θεραπείας, που εφαρμόζονταν κατά περιόδους στο ίδρυμα.
Τον Απρίλιο του 2005 του απονεμήθηκε τιμητική πλακέτα από το σώμα των Διοικητών των Ψυχιατρικών Νοσοκομείων Ελλάδος για την προσφορά του στην Ιατρική και ειδικότερα στον τομέα της Ψυχικής Υγείας, στομ οποίο - με αλτρουισμό - αφιέρωσε τη ζωή του.
Πηγή: ΕΡΑ Κέρκυρας

Δεν υπάρχουν σχόλια: