Τετάρτη 19 Αυγούστου 2009

Η οδική πρόσβαση στα Ιόνια "σωσίβιο" στον τουρισμό

Τα τελευταία στοιχεία των αεροπορικών αφίξεων για τον Ιούλιο στα κυριότερα αεροδρόμια της χώρας (που συγκεντρώνουν περισσότερο από το 98% των συνολικών αεροπορικών αφίξεων) δείχνουν ότι οι δυσμενείς επιπτώσεις που προκαλούνται στον ελληνικό τουρισμό από την παγκόσμια οικονομική κρίση βρίσκονται σε εξέλιξη. Τον Ιούλιο, τον ένα από τους δύο μήνες με τη μεγαλύτερη τουριστική κίνηση στη χώρα μας, η μείωση των αφίξεων στις επιμέρους περιοχές της χώρας συνεχίζεται.
Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών κσι Προβλέψεων (ΙΤΕΠ) στην Κρήτη και τα Ιόνια Νησιά η μείωση των αφίξεων κατά το 1ο εξάμηνο του έτους είναι -10,9% και -13,4%, αντίστοιχα.
Για την Κέρκυρα στο διάστημα Ιανουάριος-Ιούλιος αφίχθησαν στο αεροδρόμιο 403.089 τουρίστες, έναντι 446.805 πέρυσι και 471.095 το 2007.
Ανακούφιση στη γενική αρνητική εικόνα που παρουσιάζει ο ελληνικός τουρισμός αποτελούν τα Δωδεκάνησα, όπου η μείωση έχει περιοριστεί γύρω στο -5%, οφειλόμενη κυρίως στη μικρή μείωση των αφίξεων που παρατηρήθηκε το διάστημα αυτό στη Ρόδο (περίπου -3,0%).
Μικρότεροι αρνητικοί ρυθμοί σημειώνονται επίσης στην Σκιάθο (-3,0%) και τη Ζάκυνθο (-5,5%). Αντίθετα, οι περιοχές που πλήττονται περισσότερο είναι η Χίος (με -26,3%), η Κεφαλονιά (-23,6%), η Σάμος (-14,1%) και τα Χανιά (-13,4%).
Στη Χαλκιδική είναι ιδιαίτερα αισθητή η μείωση (-20%) των αφίξεων των ρώσων τουριστών, ενώ στην περιοχή του Ηρακλείου παρατηρείται κόπωση της γερμανικής και βρετανικής αγοράς που αποτελούν τις κύριες πηγές προέλευσης αλλοδαπών τουριστών, με αποτέλεσμα να σημειωθεί μείωση των αφίξεων αυτών της τάξης του -50,0% και -35,0%, αντίστοιχα.
Σύμφωνα με το ΙΤΕΠ ως προς τα νησιά του Ιονίου έχει αρχίσει να διαμορφώνεται μια νέα κατάσταση. Η ολοκλήρωση της Εγνατίας Οδού έχει αυξήσει σημαντικά την οδική πρόσβαση στα νησιά από τη Βόρ. Ελλάδα.
Επίσης, η συχνότητα και η συνέπεια των δρομολογίων των πλοίων της περιοχής καθώς και οι μεγάλες εκπτώσεις στα εισιτήρια (-20%) αύξησαν τον Ιούλιο κατά 13% την επιβατική κίνηση.
Aπό traveldailynews.gr.

Δεν υπάρχουν σχόλια: