Τρίτη 25 Αυγούστου 2009

Περιοδεία Α. Γκερέκου στα Διαπόντια


Διήμερη περιοδεία στα Διαπόντια Νησιά, Μαθράκι, Οθωνούς και Ερείκουσσα, πραγματοποίησε η Βουλευτής Κέρκυρας του ΠΑΣΟΚ Άντζελα Γκερέκου, στις 22 και 23 Αυγούστου 2009.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου τύπου της βουλευτού:
Κατά τη διάρκεια των επισκέψεών της, η βουλευτής έτυχε της θερμής υποδοχής των κατοίκων, ενώ πραγματοποίησε σειρά συναντήσεων τόσο με τους Προέδρους και τα μέλη των Κοινοτικών Συμβουλίων, όσο και με τους κατοίκους των νησιών, όπου είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί πλήρως για τα πολλά και μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα τρία ακριτικά νησιά, να ανταλλάξει απόψεις για την αναπτυξιακή τους προοπτική, αλλά και να συμφωνήσει σε ένα κοινό πλαίσιο διαρκούς διεκδίκησης και συνεργασίας.
Ομόθυμη ήταν η θέση των κατοίκων και των τριών νησιών, σύμφωνα με την οποία τα τελευταία 5 χρόνια τα προβλήματα έχουν γιγαντωθεί, ενώ έχουν εμφανιστεί και νέα, καταγγέλλοντας την Ελληνική Κυβέρνηση, την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κέρκυρας, για αδιαφορία, εμπαιγμό και εγκατάλειψη.
Πιο συγκεκριμένα, ως κυρίαρχα προβλήματα προσδιορίστηκαν τα αδιέξοδα που έχουν δημιουργηθεί στις θαλάσσιες συγκοινωνίες, σε συνάρτηση με τα προβλήματα και τις ελλείψεις στις λιμενικές υποδομές.
Ειδικότερα, σε ότι αφορά στο Μαθράκι, το κεντρικό λιμάνι παρουσιάζει εικόνα εγκατάλειψης, καθώς η τουριστική περίοδος βαίνει στο τέλος της και για πρώτη φορά παραμένει καλυμμένο από τεράστιους όγκους φυκιών, οι οποίοι όχι μόνον δεν επιτρέπουν την ασφαλή πρόσβαση και τον ελλιμενισμό των σκαφών, αλλά επιπλέον έχουν δημιουργήσει μια ζοφερή, αποπνικτική και επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία κατάσταση, εξαιτίας της σήψης των. Αντίστοιχο πρόβλημα συναντάται και στο μικρό αλιευτικό καταφύγιο στη θέση «Απίδια».
Επιπλέον, η έλλειψη χρηματοδότησης για βασικά έργα οδοποιίας και για την τόσο αναγκαία προμήθεια της μονάδας αφαλάτωσης, έργα τα οποία είχαν ενταχθεί στο Γ ‘ ΚΠΣ αλλά ποτέ δεν υλοποιήθηκαν μέχρι και σήμερα, όπως και άλλα πρώτης προτεραιότητας προβλήματα, παραμένουν άλυτα.
Σε ότι αφορά δε στις υποτυπώδεις υποδομές υγείας, αξίζει να σημειωθεί ότι το ιατρείο που λειτουργεί στο νησί, με μια αγροτική ιατρό, δεν έχει στη διάθεση του επάρκεια φαρμακευτικού υλικού ακόμη και για την παροχή πρώτων βοηθειών –χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το γεγονός ότι πολίτες και επισκέπτες προσφέρουν αφιλοκερδώς Depon!!!- ενώ το περιβόητο και «δαφνοστεφανομένο» σύστημα τηλεϊατρικής βρίσκεται σε αχρηστία, αποθηκευμένο σε συρτάρια του ιατρείου.
Εξαιτίας όλων των παραπάνω, η καθημερινότητα των κατοίκων αλλά και των επισκεπτών του νησιού παρουσιάζει διαρκή επιβάρυνση, επηρεάζοντας καθοριστικά το βιοτικό επίπεδο, αλλά και την ήδη εξασθενημένη οικονομία του νησιού.
Αντίστοιχα, και σε ότι αφορά στο νησί των Οθωνών, τα προβλήματα παραμένουν εξίσου πολλά και μεγάλα, με κυρίαρχο αυτό της σοβαρής καθυστέρησης των εργασιών για την ολοκλήρωση κατασκευής των νέου λιμανιού. Σε αυτό το σημείο, πρέπει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την από Γ.Ν. 94/22-4-2009 απάντηση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κέρκυρας στην επιστολή της κ. Γκερέκου, το λιμάνι θα ολοκληρωνόταν στα τέλη Ιουνίου 2009 (!!!). Ωστόσο, το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τις διορθωτικές παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν, ώστε το νέο λιμάνι, όταν και εφόσον αυτό ολοκληρωθεί, να είναι απόλυτα ασφαλές και ικανό να δεχθεί μεγαλύτερα πλοία, επιτείνουν την αγωνία, την ανασφάλεια και τον ήδη έντονο προβληματισμό των κατοίκων του νησιού.
Ομοίως, έντονα απασχολούν την τοπική κοινωνία και οι τρέχουσες εξελίξεις που σχετίζονται με την τύχη των διαδικασιών για την θαλάσσια σύνδεση των νησιών με την απέναντι ακτή της Βόρειας Κέρκυρας.
Επιπρόσθετα, η αδυναμία σύνδεσης του νησιού με τα ευρυζωνικά δίκτυα (ADSL), η έλλειψη προσωπικού στη ΔΕΗ εξαιτίας της οποίας καθυστερούν να επιδιορθωθούν οι συχνές βλάβες που προκαλούνται από τις καιρικές συνθήκες και την παλαιότητα του δικτύου, η μεγάλη καθυστέρηση των εκβαθύνσεων των λιμανιών λόγω των επιχωματώσεων κ.α.,. διαμορφώνουν συνθήκες εγκατάλειψης, υποδηλώνοντας την παντελή αδιαφορία της πολιτείας και βέβαια της Ελληνικής Κυβέρνησης, για τα πανέμορφα ακριτικά μας νησιά.
Σε συνέχεια των παραπάνω, εξαίρεση δεν αποτελεί το νησί της Ερείκουσσας, οι κάτοικοι του οποίου καταγγέλλουν με έντονο τρόπο την εγκατάλειψη τους από την Ελληνική Κυβέρνηση και τους αρμόδιους φορείς.
Από την πλευρά της, η κυρία Γκερέκου, έχοντας την ευκαιρία να περιηγηθεί στην ενδοχώρα και των τριών νησιών, διαπίστωσε για άλλη μια φορά το πλήθος και τη σοβαρότητα των προβλημάτων, ενώ κατά τη διάρκεια των επαφών που πραγματοποίησε με τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τους πολίτες, ενημέρωσε για τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει, καταθέτοντάς πλήρη φάκελο με το σύνολο των ενεργειών της μέχρι και σήμερα. Επιπλέον, η βουλευτής έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην από κοινού με τους κατοίκους των νησιών ιεράρχηση των προβλημάτων, στο συντονισμό των ενεργειών για την από κοινού διεκδίκηση επίλυσης των, αλλά και στις προτεραιότητες που πρέπει να δοθούν για την βιώσιμη αναπτυξιακή προοπτική τους. Επιπρόσθετα, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην γεωπολιτική θέση και στη στρατηγική σημασία των Διαπόντιων Νησιών, σημειώνοντας πως η προστασία, ο σχεδιασμός και η βιώσιμη ανάπτυξη των νησιών αυτών πρέπει να αποτελούν βασική υποχρέωση και προτεραιότητα της χώρας μας.
«Τα νησιά αυτά, πέραν της στρατηγικής σημασίας τους, ως το απώτατο βορειοδυτικό άκρο της πατρίδας μας, διαθέτουν σημαντική ιστορία και παράδοση, αλλά και ένα μοναδικής ομορφιάς φυσικό περιβάλλον, με πλούσια πανίδα και χλωρίδα που συνθέτουν σημαντικά οικοσυστήματα, τα οποία χρίζουν προστασίας και μέριμνας για ήπια ανάπτυξη. Έχουμε στη διάθεση μας «διαμάντια» ανεκτίμητης αξίας, τα οποία δυστυχώς έχουν αφεθεί στην τύχη τους, αναξιοποίητα και εκτεθειμένα σε κάθε κίνδυνο. Οι δε ακρίτες συμπολίτες μας παραμένουν εγκαταλελειμμένοι, χωρίς να μπορούν να απολαύσουν τα αυτονόητα ενός σύγχρονου ευρωπαϊκού κράτους, χωρίς να έχει επιλυθεί το παραμικρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν. Αντιθέτως, τα προβλήματα συσσωρεύονται και γιγαντώνονται με αποτέλεσμα, όχι τυχαία και αδικαιολόγητα, να περιγράφουν την τελευταία πενταετία ως μια περίοδο απόλυτης οπισθοδρόμησης», τόνισε χαρακτηριστικά η βουλευτής.
Κατά το πέρας της περιοδείας, οι κάτοικοι των νησιών ευχαρίστησαν την κα Γκερέκου τόσο για την επίσκεψη της στα νησιά, όσο και για το διαρκές ενδιαφέρον που επιδεικνύει, όπως αυτό προκύπτει σαφώς από τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει μέχρι και σήμερα.
Τέλος, η κα Γκερέκου ύστερα από τη συνεργασία που είχε με τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης και τους πολίτες των τριών νησιών, προσδιόρισε σειρά συγκεκριμένων ενεργειών στις οποίες πρόκειται να προβεί, απευθυνόμενη σε υπηρεσίες και φορείς, στην αρμοδιότητα των οποίων εμπίπτουν οι άμεσες και ουσιαστικές λύσεις που οφείλουν να δώσουν για όλα αυτά τα ζητήματα, ενώ με τη σειρά της ευχαρίστησε και εκείνη για την θερμή υποδοχή που της επιφύλαξαν, επαναλαμβάνοντας την προσωπική της δέσμευση ώστε να συνεχίσει να διεκδικεί με την ίδια ένταση και να εργάζεται μεθοδικά και με σχέδιο, ώστε όταν το ΠΑΣΟΚ αναλάβει την ευθύνη διακυβέρνησης της χώρας, τα Διαπόντια νησιά να τύχουν της προσοχής, της προστασίας και της ανάπτυξης που τους αξίζουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: