Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2009

Στη Κέρκυρα το 13ο Ευρωπαικό Συνέδριο Ψηφιακών Βιβλιοθηκών

Το Εργαστήριο Ψηφιακών Βιβλιοθηκών και Ηλεκτρονικής Δημοσίευσης του Τμήματος Αρχειονομίας- Βιβλιοθηκονομίας του Ιονίου Πανεπιστημίου έχει αναλάβει τη διοργάνωση του 13ου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Ψηφιακών Βιβλιοθηκών (European Conference on Digital Libraries, ECDL), που πρόκειται να διεξαχθεί στην Κέρκυρα από 27 Σεπτεμβρίου έως 2 Οκτωβρίου 2009 στο ξενοδοχείο Corfu HolidayPalace.
Η γενική θεματική ενότητα του συνεδρίου είναι "Ψηφιακές Κοινότητες" ("Digital Societies"), εμπνευσμένη από το έντονο περιβάλλον του ψηφιακού περιεχομένου.
Το έντονο αυτό περιβάλλον βασίζεται στην επέκταση της κοινωνικής δικτύωσης και των εφαρμογών της σε διάφορες περιοχές των ψηφιακών βιβλιοθηκών.
Σήμερα όλο και περισσότεροι ερευνητές από ποικίλες θεματικές περιοχές ενδιαφέροντων επικεντρώνονται στην εφαρμογή και στην διατήρηση των ψηφιακών συλλογών, καθώς νέοι τύποι κοινοτήτων μετατρέπονται σε υποστηρικτές του κόσμου της ψηφιακής πληροφορίας. Το συνέδριο στοχεύει να αποτελέσει την πλατφόρμα επάνω στην οποία οι κοινότητες των βιβλιοθηκών και της επιστήμης της πληροφορικής θα έρθουν πιο κοντά.
Το ECDL 2009 θα φιλοξενήσει περίπου 300 επιστήμονες από όλο τον κόσμο και θα αποτελείται από διαλέξεις διακεκριμένων ομιλητών σε βασικά θέματα ψηφιακών βιβλιοθηκών, ημερίδες (workshops) σε ειδικά θέματα παροχής υπηρεσιών ηλεκτρονικής πληροφόρησης, συνεδρίες για παρουσίαση επιστημονικών εργασιών και εργασιών υποψηφίων διδακτόρων, εκπαιδευτικά σεμινάρια (tutorials) σε ειδικά θέματα της τεχνολογίας, επιδείξεις καινοτόμων συστημάτων και πρωτοτύπων, καθώς και ανοικτές συζητήσεις για τις ανοικτές προκλήσεις του ερευνητικού χώρου.
Η γεωγραφική κατανομή των συνέδρων του ECDL καλύπτει όλες τις ηπείρους, καθώς αποτελεί το μεγαλύτερο και πλέον σημαντικό γεγονός της παγκόσμιας κοινότητας των ψηφιακών βιβλιοθηκών που λαμβάνει χώρα στην Ευρώπη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: