Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2009

Π.Ι.Ν.: Προτεραιότητα στην ενίσχυση των λιμενικών υποδομών

“Η ενίσχυση του τουρισμού, ως βασική πηγή εισοδήματος για τους κατοίκους των Ιόνιων Νησιών καθώς και η βελτίωση των λιμενικών υποδομών αποτέλεσε προτεραιότητα στην πολιτική που χάραξε η Περιφέρεια, από το 2004 και μετά”, τονίζεται σε ανακοίνωση του γραφείου τύπου της ΠΙΝ.
Τα έργα που χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων για την βελτίωση των υποδομών ναυσιπλοΐας και υποδοχής τουριστικών σκαφών στην Κέρκυρα έχουν συνολικό προϋπολογισμό 14,25 εκ . Πρέπει δε να σημειωθεί ότι πριν το 2004, κανένα λιμενικό έργο δεν θεωρήθηκε αναγκαίο από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αφού την τετραετία 2000-2004 δεν προγραμματίστηκε ούτε ένα έργο υποδομής στην ναυσιπλοΐα. Μοναδική εξαίρεση στην πολιτική αυτή αποτελεί το έργο στο λιμάνι «Αυλάκια» Οθωνών, το οποίο όμως εντάχθηκε στις 11-5-2003 με αρχικό προϋπολογισμό 2,6 εκ ευρώ, και ύστερα από έλεγχο της μελέτης και διόρθωσης λαθών και παραλείψεων, όπου κρίθηκε αναγκαία η αύξηση του προϋπολογισμού στα 3,32 εκ. ευρώ, το έργο ξεκίνησε να κατασκευάζεται. Περαιτέρω, και πιο συγκεκριμένα από κοινοτικά κονδύλια (Π.Ε.Π και Ε.Σ.Π.Α) χρηματοδοτήθηκαν και κατασκευάζονται ή έχουν ήδη ολοκληρωθεί τα έργα :
• Κατασκευή έργων χερσαίας Ζώνης καταφυγίου τουριστικών σκαφών Μπενιτσών (1,2 εκ ευρώ ΠΕΠ)
• Κατασκευή αγκυροβολίου τουριστικών σκαφών στην Αλύπα Παλαιοκαστρίτσας (1,52 εκ ευρώ ΠΕΠ)
• Κατασκευή καταφυγίου τουριστικών σκαφών στην Σπηλιά Κέρκυρας (8,2 εκ ευρώ ΕΣΠΑ)
• Έργα βελτίωσης και προστασίας στο λιμάνι «Αυλάκια» Οθωνών - Έργα στην Εξωτερική Λιμενολεκάνη ( 3,32 εκ ευρώ ΠΕΠ)
Επίσης μετά το 2004 υλοποιήθηκε το έργο του υπήνεμου μώλου του Λιμένα Κέρκυρας και υλοποιείται το έργο του προσήνεμου μώλου με χρηματοδότηση από το INTERREG.Το έργο αυτό εντάχθηκε με αρχικό προϋπολογισμό 34 εκ ευρώ και συμβασιοποιήθηκε με το ποσό των 22εκ ευρώ. Στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων από το 2004 και μετά, η ενίσχυση των τουριστικών και λιμενικών υποδομών σταμάτησε να αποτελεί προεκλογική υπόσχεση αλλά άρχισε να υλοποιείται βελτιώνοντας παράλληλα το τουριστικό προϊόν της Κέρκυρας και διευκολύνοντας την πρόσβαση των επισκεπτών στο νησί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: