Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2009

Πρόταση 2,1 εκατ. ευρώ στο ΕΣΠΑ για την ενίσχσυη των Φιλαρμονικών

Ολοκληρώθηκε η αξιολόγηση των προτάσεων που υποβλήθηκαν στο πλαίσιο της 4ης πρόσκλησης του ΠΕΠ Ιονίων Νήσων της Δ΄ Προγραμματικής Περιόδου, στον τομέα της Ανάπτυξης των Πολιτιστικών Υποδομών. Η πρόταση προϋπολογισμού 2.100.000 ευρώ αφορά στην προμήθεια ειδικού εξοπλισμού (μουσικών οργάνων, στολών και λοιπού υλικού) για λογαριασμό των Φιλαρμονικών.
Οπως ανακοίνωσε σήμερα ο Γ.Γ. της ΠΙΝ Σωτ. Βόσδου στόχος της ενίσχυσης αυτής είναι η αξιοποίηση του υλικού και άυλου πολιτιστικού αποθέματος (που ως συνέχεια της τοπικής παράδοσης αποτελεί τη σύγχρονη δημιουργία), μέσω της διασφάλισης των αναγκαίων υποδομών.
Κατατέθηκαν τέσσερις προτάσεις από τις αντίστοιχες Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις της Περιφέρειάς μας. Μετά την αξιολόγηση των προτάσεων , 1,25 εκ. ευρώ αντιστοιχούν στο Νομό Κερκύρας και αφορούν ενίσχυση 17 φιλαρμονικών, oι 400 χιλιάδες ευρώ θα διατεθούν σε 8 φιλαρμονικές στο Νομό Κεφαλληνίας & Ιθάκης ενώ τα ποσά για το Νομό Λευκάδας είναι 154 χιλιάδες ευρώ για την Φιλαρμονική Λευκάδας και 350 χιλιάδες ευρώ για 5 φιλαρμονικές στη Ζάκυνθο.
Πρόκειται για ιδιαίτερα σημαντική παρέμβαση στον τομέα του πολιτισμού των Ιονίων νήσων γενικότερα δεδομένου ότι οι Φιλαρμονικές είναι άρρηκτα συνυφασμένες με την πολιτιστική διαδρομή και τα δρώμενα των νησιών και λειτουργούν με ίδιους πόρους προσφέροντας δωρεάν μουσική εκπαίδευση σε ένα μεγάλο αριθμό μαθητών και συμμετέχοντας αφιλοκερδώς σε μεγάλο αριθμό εκδηλώσεων και συναυλιών.
Σημειώνεται ότι με την υλοποίηση των παραπάνω πράξεων θα διευκολυνθεί το μουσικό έργο που παρέχουν οι Φιλαρμονικές και η εκμάθηση μουσικών οργάνων από μεγαλύτερο αριθμό νέων ανθρώπων με σημαντικά οφέλη τόσο για την απασχόληση των νέων στο μουσικό τομέα, όσο και για τον τουρισμό του οποίου η παρουσία των Φιλαρμονικών αποτελεί σημαντική συνιστώσα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: