Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2009

Εκδηλώσεις μνήμης για τον Ι. Καποδίστρια

Το θέμα “Οι Κυπριακές ρίζες δύο Επιφανών Κερκυραίων, του Ιωάννη Καποδίστρια και του Θωμά Φλαγγίνη”, ανέπτυξε η κ. Νάσα Παταπίου, ιστορικός και ερευνήτρια στο Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών της Κύπρου, στο πλαίσιο εκδήλωσης που οργάνωσε στο Φλαγγίνειο Ιδρυμα το Κέντρο UNESCO Ιονίου.
Με την εισήγησή της η κ.Παταπίου:
1) Τεκμηρίωσε την ιστορική προέλευση και πορεία των Οικογενειών Γονέμη και Φλαγγί (μετέπειτα Φλαγγίνη).
2) Τεκμηρίωσε πέρα πάσης αμφισβήτησης όχι απλά τη Κυπριακή καταγωγή αλλά και τη συνείδηση αυτής της καταγωγής του Κερκυραικού κλάδου της Οικογένειας Γονέμη, γόνος της οποίας υπήρξε η Αδαμαντίνη Γονέμη, μητέρα του Ιωάννη Καποδίστρια.
3) Πέρα της ιστορίας της οικογένειας Φλαγγίνη και των κλάδων της, η κ. Παταπίου τεκμηρίωσε τόσο τη καταγωγή όσο και την αφοσίωση στον Ελληνισμό,στη Κέρκυρα και τη Κύπρο του Θωμά Φλαγγίνη.
Η εισήγηση της κ. Παταπίου , η οποία έγινε στην οικία Φλαγγίνη ,φώτισε τη κοινή μοίρα του Επτανησιακού και του Κυπριακού Ελληνισμού, καθόλη τη διάρκεια της Ενετοκρατίας και της επέκτασης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Μοίρα που κατέστησε το τότε περιφερειακό Ελληνισμό και τον Ελληνισμό της Διασποράς , κέντρο της Εθνικής και πολιτισμικής αναγέννησης του Ελληνισμού αλλά κατέστησε και τα Επτάνησα τη γονιμότερη μήτρα αυτής της αναγέννησης...
Η εισήγηση της κυρίας Παταπίου φώτισε τη συνεισφορά της Κέρκυρας , της Επτανήσου και της Κύπρου στη διαμόρφωση της αδιαίρετης ενότητας των πολιτισμικών συνόρων του Ελληνισμού.
Ο Θεσμός των Ημερών Μνήμης , στοχεύει να αναδείξει το καταλυτικό ρόλο του διπόλου ΛΗΘΗ - ΜΝΗΜΗ, στη συνειδητοποίηση και τη πορεία ατόμων και κοινωνικών ομάδων.
Υπηρετεί με τον ουσιαστικότερο τρόπο τη κοινωνική και πολιτική μας ανάπτυξη .
Η συνειδητοποίηση της ιστορίας, η άρνηση της Λήθης , μπορεί να μας απαλλάξει από τη Σισύφειο μοίρα της αιώνιας επανάληψης λαθών του παρελθόντος.
Στις εκδηλώσεις Μνήμης εκτός των εκπροσώπων φορέων παραβρέθηκαν:
Ο Υπ. Δικαιοσύνης Ν. Δένδιας, ο Νομάρχης Στ. .Πουλημένος και μέλη του Νομαρχιακού Συμβουλίου, ο Δήμαρχος Κερκυραίων Σωτ. Μικάλεφ και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου.
Τις εκδηλώσεις πλαισίωσε η χορωδία “Θ. Φλαγγίνης”.

Δεν υπάρχουν σχόλια: