Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2009

Χωρίς καθηγητές το 1ο ΕΠΑΛ-Παράσταση διαμαρτυρίας στο Νομάρχη


Παράσταση διαμαρτυρίας στη Νομαρχία πραγματοποίησαν σήμερα, οι μαθητές του 1ου Επαγγελματικού Λυκείου που διαμαρτύρονται για τις διδακτικές ώρες που χάνουν λόγω ελλείψεως καθηγητών. Οι μαθητές συναντήθηκαν με το Νομάρχη Στέφανο Πουλημένο που τον ενημέρωσαν για το πρόβλημα και ζήτησαν τη βοήθειά του για να αντιμετωπισθεί.
Οπως ανέφεραν εκπρόσωποι των μαθητών, από τις 36 ώρες εβδομαδιαίας διδασκαλίας, οι πραγματοποιούν μόνο τις 12, ενώ πολλές ημέρες δεν έχουν καθόλου μάθημα.
Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι η Γενική Συνέλευση των μαθητών προς το παρόν τουλάχιστον δεν βλέπει θετικά την προοπτική κατάληψης του σχολείου, αφού κάτι τέτοιο θα χειροτέρευε την κατάσταση.
Από πλευράς υπουργείου τονίστηκε ότι στην παρούσα φάση δεν μπορεί να γίνει καμία πρόσληψη εκπαιδευτικών τεχνικών ειδικοτήτων.
Η ΕΛΜΕ
Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της ΕΛΜΕ Γ. Ραιδεστινό το υπουργείο Παιδείας για μια ακόμη φορά αντιμετωπίζει την τεχνική εκπαίδευση κατά το χειρότερο τρόπο.
Λείπουν 25 καθηγητές από την τεχνική εκπαίδευση. Αυτό έχει πολλές επιπτώσεις και σε ότι αφορά την ασφάλεια των παιδιών σε ότι αφορά τα εργαστήρια, καθώς δεν μπορεί να υπάρχει ένας επιβλέπων στα εργαστήρια για 20-30 μαθητές”.
Από την άλλη, όπως είπε, με το χάσιμο τόσων διδακτικών ωρών οι μαθητές θα δώσουν πανελλήνιες εξετάσεις με άνισους όρους.
Ζήτησε επίσης από το αρμόδιο υπουργείο να βρεθεί τρόπος να λυθεί το πρόβλημα άμεσα και να καλυφθούν τα κενά όσο γίνονται γρηγορότερα.
Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ
“Διορισμοί εκπαιδευτικών και κατάργηση της ωρομισθίας” είναι το θέμα ερώτησης που κατέθεσαν στην υπουργό Παιδείας, βουλευτές του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής, Θανάσης Παφίλης, Γιάννης Γκιόκας, Λιάνα Κανέλλη, Διαμάντω Μανωλάκου,Νίκος Παπακωνσταντίνου, Γιάννης Πρωτούλης, Άγγελος Τζέκης και Αντώνης Σκυλλάκος.
Οπως αναφέρουν:
Το πρόβλημα με τα κενά και τις ελλείψεις εκπαιδευτικών στα σχολεία είναι γνωστό και χρόνιο. Πρόβλημα που οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ δεν έλυσαν μέχρι σήμερα.
Έχουν κλείσει δυο μήνες από την έναρξη της σχολικής χρονιάς και πολλά σχολεία υπολειτουργούν καθώς λείπουν χιλιάδες δάσκαλοι και καθηγητές, χιλιάδες είναι οι χαμένες διδακτικές ώρες και χιλιάδες είναι τα οργανικά-λειτουργικά κενά που δεν έχουν καλυφθεί ακόμα. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε την πρόσληψη 2400 ωρομισθίων και 2000 αναπληρωτών, ενώ τα κενά η ίδια τα υπολογίζει σε 7000 (5.000 Β’ βαθμια - 2.000 Α’βαθμια Εκπαίδευση). Ακόμα, πολλά κενά και ελλείψεις υπάρχουν στον ευαίσθητο χώρο της ειδικής αγωγής, γεγονός που καθιστά ουσιαστικά αδύνατη την παρακολούθηση και τη συμμετοχή σε αυτή, ενώ έχει ως αποτέλεσμα πολλά παιδιά με ειδικές ανάγκες να μένουν σπίτι τους.
Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ συνεχίζει στην ίδια κατεύθυνση με την προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ. Για τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, οι χιλιάδες χαμένες διδακτικές ώρες αποτελούν πρόβλημα μόνο όταν οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί βρίσκονται σε κινητοποιήσεις. Η επιλογή της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ να προχωρήσει στις προσλήψεις ωρομισθίων και αναπληρωτών, αναδεικνύει την κεντρική επιδίωξη για επέκταση των ελαστικών σχέσεων εργασίας στην εκπαίδευση, τη δημιουργία ενός εκπαιδευτικού δυναμικού χωρίς δικαιώματα, φθηνού και ευέλικτου.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κ. Υπουργός:
•Είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να καταργήσει το θεσμό του αναπληρωτή και του ωρομίσθιου και να προχωρήσει άμεσα στην κάλυψη των κενών με μαζικούς μόνιμους διορισμούς;
• Είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να καταργήσει το διαγωνισμό του ΑΣΕΠ και να διασφαλίσει ότι το πτυχίο θα είναι η μοναδική προϋπόθεση για την άσκηση του επαγγέλματος;
• Προτίθεται η κυβέρνηση να προχωρήσει στην άμεση εξασφάλιση πλήρων εργασιακών, μισθολογικών, ασφαλιστικών δικαιωμάτων στους ωρομίσθιους;
•Τι μέτρα προτίθεται να πάρει προκειμένου να αποπληρωθούν άμεσα τα δεδουλευμένα των ωρομισθίων εκπαιδευτικών στην Πρόσθετη Διδακτική Στήριξη, την Ενισχυτική Διδασκαλία και τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας;
•Προτίθεται η κυβέρνηση να λύσει το πρόβλημα των υπηρεσιακών μεταβολών (μετακινήσεων, μεταθέσεων, αποσπάσεων και τοποθετήσεων) των εκπαιδευτικών πριν τη λήξη κάθε προηγούμενου σχολικού έτους;”

Δεν υπάρχουν σχόλια: