Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2009

Αιολικό Πάρκο στη Β. Κέρκυρα: Οι θέσεις των Οικολόγων-Πράσινων


Ενώ απόψε στο Δημοτικό Συμβούλιο Εσπερίων πρόκειται να συζητηθεί το θέμα της ανάπτυξης θαλάσσιου αιολικού πάρκου στη Β.Δ. Κέρκυρα (εγκατάσταση ανεμογεννητριών για την παραγωγή αιολικής ενέργειας), οι Οικολόγοι-Πράσινοι Κέρκυρας με ανακοίνωσή τους, δηλώνουν θετικοί για κάθε έργο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με την προϋπόθεση ότι τηρούνται οι νόμιμες προδιαγραφές και υπάρχει συγκατάθεση των κατοίκων.
Ειδικότερα, η θέση των Οικολόγων-Πράσινων για το συγκεκριμένο θέμα, επικεντρώνεται στα εξής:
1. Οι Οικολόγοι Πράσινοι είναι ΥΠΕΡ όλων των μορφών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και προτείνουν ως θέση, το ότι όλοι πρέπει να κάνουμε κάποιες θυσίες, για να συμβάλλουμε όλοι έτσι, στην σωτηρία του πλανήτη.
2. Η έγκυρη χωροθέτησή τους και η υποβολή μιας άρτιας και αντικειμενικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων είναι κριτήρια απαραίτητα. Αν δεν χωροθετηθούν σωστά και δεν έχουν σοβαρή ΜΠΕ, τότε ΔΕΝ πρέπει να γίνουν.
3. Η συγκατάθεση των κατοίκων και της τοπικής κοινωνίας είναι εξίσου απαραίτητη. Αν οι κάτοικοι αντιτίθενται στην κατασκευή, τότε το αιολικό πάρκο ΔΕΝ πρέπει να γίνει.
Θα αναρωτηθεί κανείς: «Μα, υπάρχουν Αιολικά Πάρκα που να πληρούν τις παραπάνω προδιαγραφές;» Η απάντηση είναι ΝΑΙ και μάλιστα ένα από αυτά, κοντεύει να υλοποιηθεί στην Κέρκυρα με μεγάλη προβλεπόμενη επιτυχία. Η πρώτη αίτηση που έγινε πριν λίγα χρόνια για 25 Μεγαβάτ στον Παντοκράτωρα κοντεύει να υλοποιηθεί. Θα έχει μάλιστα και 5 Μεγαβάτ επιπλέον φωτοβολταϊκά.. Τα 25 - 30 αυτά Μεγαβάτ (μέγιστο) θα διατεθούν κατευθείαν στον υποσταθμό στα Γαζάτικα για να τροφοδοτήσουν την βόρεια Κέρκυρα.
Μα, τα συνολικά, περίπου 400 μεγαβάτ που ζητούν να παράγουν στα ακριτικά νησιά μας και άλλες ευαίσθητες περιοχές με ανεμογεννήτριες, πρέπει ή δεν πρέπει να γίνουν», διερωτώνται όλοι οι Κερκυραίοι σήμερα.
Η απάντηση είναι:
-Όσες πληρούν τις παραπάνω προδιαγραφές Ναι.
Όσες δεν τις πληρούν όλες, Οχι.
Ομως:
Το μεγάλο μας δίλημμα δεν θα είναι τόσο, το αν βλάπτει η ανάπτυξη των ίδιων των ανεμογεννητριών, αλλά πολύ περισσότερο η ανάπτυξη του (κυριολεκτικά τεράστιου) δικτύου της ΔΕΗ που θα χρειαστεί για να απορροφήσει και να διανέμει το ρεύμα. Δηλαδή:
Η όχληση στο περιβάλλον, τον άνθρωπο και τις ιδιωτικές περιουσίες του κόσμου θα είναι πολύ μεγαλύτερη από το δίκτυο που θα χρειαστεί να κατασκευαστεί, παρά από τις ίδιες τις ανεμογεννήτριες.
Η τροφοδότηση του βορείου συγκροτήματος του νησιού μπορεί να γίνει μόνον μέσω του υποσταθμού των Γαζάτικων. Αυτό δεν μπορεί να αλλάξει γιατί το ρεύμα διατίθεται με την μορφή της αρτηρίας. Οπουδήποτε και να παρασκευαστεί το ρεύμα, πρέπει να οδηγηθεί μέσω ειδικού δικτύου στα Γαζάτικα και από εκεί να ξαναπάει στο βόρειο συγκρότημα. Δηλαδή, δεν μπορεί το ρεύμα να διατεθεί κατευθείαν σε όλες τις γύρω περιοχές, παρά μόνο αν περάσει μέσα από τα Γαζάτικα (υποσταθμός Αγ. Βασιλείου)
Για να δοθεί περισσότερο ρεύμα στον βορά, θα πρέπει να γίνει σε κάθε περίπτωση επέκταση του υπάρχοντος δικτύου που περνάει από Γαζάτικα, άσχετα από το πού παράγεται το ρεύμα αυτό. Επέκταση του δικτύου και κατασκευή νέων υποσταθμών, ξέρουμε καλά ότι δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση, μετά τα επεισόδια στα Γαζάτικα και την τελική, μη μετακίνηση του υποσταθμού.
Όσον αφορά το περισσευούμενο ρεύμα, το να δοθεί ρεύμα εκτός Κέρκυρας, με τις παρούσες συνθήκες μοιάζει με όνειρο θερινής νυκτός. Εδώ δεν φροντίζει η ΔΕΗ να πληρώσει για αυτό που θα διατεθεί εσωτερικά και θα πληρώσει να το μεταφέρει απέναντι;
Οι Οικολόγοι Πράσινοι επανειλημμένα κατήγγειλαν ότι παρόλο που το κράτος επιδοτεί την παραγωγή και πώληση ρεύματος με ΑΠΕ, δεν φροντίζει έτσι ώστε η ΔΕΗ, να μπορεί να απορροφήσει το ρεύμα αυτό, με αποτέλεσμα όλες οι προσπάθειες ιδιωτών μικροεπενδυτών για ανάπτυξη ΑΠΕ να μην μπορούν να υλοποιηθούν. Οι δε μεγάλες εταιρίες, αναγκάζονται να κατασκευάσουν οι ίdιες τους υποσταθμούς της ΔΕΗ και πληρώνουν υπέρογκα ποσά επιπλέον για να μπορέσουν να διαθέσουν το ρεύμα τους.
Οι πολιτικές των τελευταίων τετραετιών, έκαναν την Ελλάδα, την πρώτη χώρα που έκανε χρήση της ηλιακής ενέργειας στην Ευρώπη, να είναι σήμερα η τελευταία στις ΑΠΕ, με μια ΔΕΗ εξαρτημένη από τα συμφέροντα του Λιγνίτη, να σαμποτάρει τις ΑΠΕ, αντί να επενδύει σε αυτές.
Συμπέρασμα:
Για να μπορέσει ο κόσμος και η τοπική αυτοδιοίκηση να πάρουν μια υπεύθυνη απόφαση για το πόσα και ποια αιολικά πάρκα θα πρέπει να γίνουν, θα πρέπει πρώτα:
Να ξεκινήσουν να δουν αν υπάρχει δυνατότητα ανάπτυξης του αντίστοιχου δικτύου μεταφοράς του ρεύματος.
Από εκεί και μετά: Τόσο το δίκτυο όσο και οι μονάδες παραγωγής θα πρέπει να μην βλάπτουν το περιβάλλον και να μην υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής κανενός”.

Δεν υπάρχουν σχόλια: