Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2009

Ερώτηση ΠΑΣΟΚ στο ευρωκοινοβούλιο για τους ΧΥΤΑ -Ανακοίνωση της Ν.Ε. του ΚΚΕ


Γραπτή ερώτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κρίτωνας Αρσένης, ζητώντας από τις υπηρεσίες της Ε.Ε. "να διερευνήσουν τις καταγγελίες των κατοίκων για καταπάτηση των περιβαλλοντικών κανόνων της Κοινότητας κατασκευή των ΧΥΤΑ Λευκίμμης και Καρβουναρίου".
Στο μεταξύ, η Ν.Ε. του ΚΚΕ, μετά τη συνάντηση της "επιτροπής αγώνα ενάντια στο ΧΥΤΑ Λευκίμμης" με τον βουλευτή του ΚΚΕ και επικεφαλής αντιπροσωπείας της ΝΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ Μπ. Χαραλάμπους όπου έγινε ενημέρωση από τα μέλη της συντονιστικής για τα αποτελέσματα των συναντήσεων που είχαν στις Βρυξέλλες με εκπροσώπους του τμήματος Περιφερειακής Πολιτικής Ανάπτυξης και του τμήματος Νομοτεχνικού ελέγχου, έδωσε στη δημοσιότητα ανακοίνωση, στην οποία τονίζονται σε γενικές γραμμές τα εξής:
"Από την συζήτηση αλλά και από την μέχρι τώρα διαμορφωμένη κατάσταση προκύπτει το συμπέρασμα ότι συνεχίζεται να υπάρχει το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στο Ν. Κέρκυρας αφού κανένα μέτρο ή ενέργεια δεν έχει προχωρήσει για την δρομολόγηση της οριστικής του αντιμετώπισης.
Οι βάσιμες αντιδράσεις των κατοίκων της Λευκίμμης συνεχίζονται να αντιμετωπίζονται με αδιαφορία και με κυβερνητικό αυταρχισμό αφού η καταστολή έχει επιλεγεί τελικά ως η καλύτερη μέθοδος για την επιδιωκόμενη λειτουργία του και επιπλέον στις 15 Δεκέμβρη τελειώνει η προσωρινή αδειοδότηση που έχει δοθεί από τον Νομάρχη για τη λειτουργία της χωματερής στο ΤΕΜΠΛΟΝΙ.
Παράλληλα ο σύνδεσμος καθαριότητας σε πρόσφατη συνεδρίαση επιμένει στη θέση για την υλοποίηση του «περιφερειακού σχεδιασμού» που έχει τιναχθεί στον αέρα και έχει δημιουργήσει το αδιέξοδο.
Την ίδια στιγμή ανοίγει ο δρόμος ποινικοποίησης των κινητοποιήσεων που έχουν γίνει τόσο ενάντια στο ΧΥΤΑ Λευκίμμης όσο και στην παράνομη λειτουργία της χωματερής στο ΤΕΜΠΛΟΝΙ με το να σέρνονται στα δικαστήρια στις 12 Νοέμβρη άτομα που έχουν συμβάλλει στην ανάπτυξη των αγωνιστικών κινητοποιήσεων.
Τέτοιες ενέργειες όχι μόνο δεν δρομολογούν διαδικασίες για την άρση του αδιεξόδου και την ανάκτηση εμπιστοσύνης των κατοίκων τόσο της ΛΕΥΚΙΜΜΗΣ όσο και του ΤΕΜΠΛΟΝΙΟΥ αλλά πυροδοτούν την ήδη άσχημη κατάσταση που υπάρχει.
Καλούμε το λαό και η νεολαία της Κέρκυρας σε καμία περίπτωση και για κανένα λόγο να μην δεχτούν τετελεσμένα, να μην αποδεχτούν την απαράδεκτη κρατική καταστολή, την περιστολή έκφρασης των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών τους.
Ζητάμε άμεσα:
* Την απόσυρση όλων των μηνύσεων που έχουν υποβληθεί κατά καιρούς και αφορούν τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις που έγιναν τόσο στην Λευκίμμη όσο και στο Τεμπλόνι.
* Να φύγουν οι εναπομείνασες δυνάμεις των ΜΑΤ από την Λευκίμμη και την Κέρκυρα.
* Να δρομολογηθούν εκείνες οι δράσεις που θα οδηγήσουν στην άρση του αδιεξόδου και θα αποτελέσουν την ολοκληρωμένη λύση. Μια ολοκληρωμένη λύση που θα περιλαμβάνει την διαλογή στην πηγή, την ανακύκλωση, το εργοστάσιο κομποστοποίησης και τέλος το χώρο υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ). Είμαστε αντίθετοι με την καύση. Τα όποια έργα κι αν γίνουν πρέπει να γίνουν με ευθύνη του δημοσίου, με δημόσιες επενδύσεις, κανένας ιδιώτης στη μέση, όχι μόνο γιατί θα μετακυλιστεί το κόστος στις πλάτες των κατοίκων, αλλά γιατί οι ιδιώτες ενδιαφέρονται μόνο για το κέρδος και στην ουσία, παρά τα λεγόμενά τους, αψηφούν τους περιβαλλοντικούς σκοπούς"
.

Δεν υπάρχουν σχόλια: